Gabriel și Bianca Mazâlu au renunțat la o carieră de 12 ani și, respectiv, 15 ani într-o corporație pentru a-și deschide o cofetărie. Bdelicious a împlinit 6 ani de activitate pe piața brașoveană, rețetele prăjiturilor pe care oamenii le găsesc aici fiind create de familie, inspirația venind tocmai din dorința copiilor lor de a gusta ceva diferit și sănătos.
Bdelicious este afacerea familiei brașovene Mazâlu, care a început în anul 2013, când Bianca, figura maternă, se afla în concediul de creștere al copilului. „Noi avem 3 fete și un baiat în vârstă de 2 ani. Am văzut pe pagina de Facebook a unei prietene că a postat o imagine cu un tort făcut de ea, când eram în concediul de creștere al copilului cu una dintre fetițele mijlocii. M-am gândit să încerc și eu să fac așa ceva, mai mult din curiozitate. Era o lume pe care nu o cunoșteam absolut deloc. Am început să mă uit pe Youtube și să caut rețete pe Google”, afirmă Bianca.
Laborator de cofetărie în loc de garaj
Aceasta a lucrat pentru 12 ani la Vodafone, având o poziție bună și un salariu satisfăcător, însă își dorea să facă altceva. „Mi se părea că asta ar fi putut fi o nouă viată pentru mine. Astfel încât, din locul în care voiam să ne facem garaj, am ajuns să facem un laborator de cofetărie. Avea 30 de mp cu tot cu vestiar și toalete. Era un spațiu extrem de mic. Odată ce am început să mă documentez, să învăț principiile cofetăriei și să mă pricep, tot mai multe persoane mă rugau să le fac torturi, de la prieteni și cunoștințe până la foști colegi de serviciu”, susține Bianca.
Familia a cumpărat domeniul site-ului cu 6 luni înainte de deschiderea cofetăriei. „Într-o seară, era aproape de miezul nopții când am ales numele, după ce am culcat copiii și ne-am hotărât ca eu să îmi asum riscul de a plecat de la serviciu. Ne-am gândit să alegem prima literă de la numele meu și să o combinăm cu <<delicious>>. Ne-a plăcut foarte mult, astfel încât chiar am rezervat în acel moment domeniul. Mai greu a fost să ne decidem asupra caracterelor. Scrisul acesta inspiră un lucru făcut de mână, care nu e perfect ca formă. Gustul este cel care contează”, povește zâmbind Bianca.
Cofetărie specializată în cupcakes
În 2013, pe Strada Apollonia Hirscher, s-a deschis prima cofetărie Bdelicious, care era specializată în cupcakes. „Oamenii au început să afle despre noi și am crescut organic. Am pornit cu 15.000 de euro. Aveam un cuptor, 2 tăvi și un mixer. Încă de la început totul a mers într-o direcție ascendentă. Acum doritorii ne pot găsi în Coresi și în cartierul Stupini, acum unde, pe lângă cele 10 sortimente de cupcakes, avem și multe prăjituri, biscuiți, torturi și chiar decorațiuni comestibile. Am început să facem și prăjituri cu care oamenii sunt obișnuiți precum amandine sau savarine, pentru că există cerere. De asemenea, la noi puteți găsi torturi baby friendly sau pentru oamenii cu diferite intoleranțe. Mamele cumpără constant biscuiți fără zahăr, îndulciți cu pastă de curmale”, spune Bianca.
Locația din Stupini a fost deschisă în aprilie, cei care intră în cofetărie având ocazia de a și vedea cum anume lucrează angajații. „Am delimitat zona de producție de cea de vânzare. Oamenii pot vedea exact cum lucrăm sau cât de curat și îngrijit este laboratorul. Se poate observa raftul cu ingrediente și ce anume folosim. Avem lapte, unt, ouă, făină, zahăr, friscă, ciocolată și fructe proaspete mereu. Noi nu folosim premixuri sau creme instant. Încercăm să utilizăm ingrediente cât mai curate în prăjiturile noastre. Din acest motiv, candybar-urile de la evenimentele la care participăm nu au produse colorate. În cazul în care clientul îmi cere să utilizez colorant o voi face, întrucât este dorința sa”, afirmă Bianca.
„Poți recunoaște imediat când o prăjitură este făcută de noi”
Prăjitura care are cel mai mare succes și se vinde cel mai bine este tocmai Felia de lapte. „Gustul simplu și bun definește produsele noastre. Poți recunoaște imediat când o prăjitură este făcută de noi. Rețetele sunt create de Bianca în proporție de 85%. A participat la cursuri și după ce a învățat principiile cofetăriei, a înțeles ce ingredinte poate combina pentru a obține rezultatul pe care și-l dorește. Ne-am dorit să facem rețete unice într-o piață extrem de matură precum este cea de food. Din acest motiv este necesar să inovezi constant”, povestește Gabriel.
Copiii, inspirația din spatele rețetelor unice
Și de unde se inspira aceștia în crearea noilor rețete? Copiii sunt cei care îi ajută și le cer în mod constant prăjituri noi. „Printre ultimele pe care le-am făcut se numără prăjitura Victor. Nepoțelul meu voia una care să aibă bombonele colorate, ciocolată și frișcă. Când am avut puțin timp liber în laborator m-am gândit cum anume să îl multumesc. Astfel, am făcut prăjitura din 2 blaturi ușor umede, dar pufoase, o cremă de mascarpone cu frișcă și un fondant cu bombonele deasupra. Deși e nouă, se vinde foarte bine”, spune Bianca.
O prăjitură de mare succes este și Maralicious, cea care este inspirată după numele fetiței cele mari a familiei Mazâlu. „Copiii noștri ne-au dat idei pentru rețete. Din acest motiv există prăjituri precum Zaralicious sau Maralicious. Cea din urmă este o prăjitură cu măr pe care nu o găsești în nicio cofetărie. Are un blat de ciocolată jos, o cremă de vanilie, un strat de mere proaspete și încă unul cu frișcă și ciocolată rasă deasupra. Este o prăjitură care se bucură de mare succes, având un gust inconfundabil”, susține Gabriel.
Oamenii revin datorită gustului prăjiturilor
În general familiie cu copii cumpără produsele acestora, rata de întoarcere a clintului fiind foarte bună. „Oamenii care apelează o dată la noi, sigur vor reveni datorită gustului prăjiturii. Avem persoane din București care au cumpărat din Coresi când erau în trecere prin Brașov și ne-au rugat să facem cumva să le trimitem produsele prin tren sau microbuz. Mulți își pun prietenii să le aducă prăjituri în alte județe. Ne dorim să fim prima alegere a clienților și să le oferim o experiență plăcută în momentul în care vin în cofetărie sau gustă ceva făcut de noi”, afirmă Gabriel.
Cea mai mare provocare pare să fie păstrarea echilibrului între calitate, preț și clientul mulțumit. „Oamenii ne trimit provocări constant și au dorințe foarte diferite. Unii plasează comenzi de dimineață pentru a le ridica seara. În general, un tort este bun în următoarea zi a producerii lui. Ingredientele trebuie să se împrietenească pentru a rezulta o combinație faină. Gustul este incomparabil dacă pun tortul în formă astăzi, iar mâine îl scot și în decorez”, spune Bianca.
„Ne dorim să trăim toată viața din cofetărie”
În afacerea familiei s-a implicat și Mara, care a început să faca decoruri pentru torturi. „Mara lucrează figurine și decoruri de 2 săptămâni, ceea ce este o mare ușurare și o realizare în același timp. Are talent și îi place foarte mult ce face. Copiii au participant constant, chiar dacă au fost momente în care au făcut-o în mod pasiv, pentru că îi luam cu noi la evenimente în cazul în care chiar nu aveam cu cine să îi lăsăm. Ei au fost mereu lângă noi. De-a lungul timpului ne-am păstrat valorile. Ne dorim să trăim toată viața din cofetărie și ne dăm tot interesul pentru ca cei care cumpără de la noi să revină”, susține Gabriel.
Pentru familie, colaborarea cu parteneri locali este un pas foarte important în dezvoltarea atât a afacerii, cât și a zonei în care activează. „Este vital pentru Brașov să ne facem parteneri locali, întrucât, zona crește în acest mod. Am avut propuneri să facem cutiile noastre brand-uite la un producător din Moldova care ne oferea un preț mai mic, însă noi lucrăm foarte bine cu o tipografie din Săcele. E important să păstrezi relațiile locale și să vă ajutați unul pe celălalt să vă dezvoltați, pentru că facem parte din aceeași comunitate”, încheie Gabriel.
Persoanele care doresc produsele Bdelicious pot plasa comenzile pe pagina de facebook cu același nume, pe site-ul oficial http://www.bdelicious.ro/sau la numărul de telefon 0731 731 731.