IT, Stiri Brasov

După cazul Caracal, cartelele telefonice se vor vinde doar pe bază de buletin, iar datele vor ajunge la STS. Ce se întâmplă cu actualii clienți pre-pay?

Discuția despre cartele prepay vândute doar pe baza datelor din buletin nu-i nouă, dar, odată cu cazul Caracal, a fost reluată și, în sfârșit, a trecut un proiect care prevede înregistrarea acestora. Încă dinainte de publicarea proiectului în Monitorul Oficial, ANCOM a confirmat că se va întâmpla așa ceva. Din septembrie 2019, legea e activă ,iar de la 1 ianuarie 2020, nici o cartelă prepay nu va mai fi vândută fără să fie înregistrat utilizatorul. Totodată, cartelele în uz trebuie înregistrate până la 1 septembrie 2020. În caz contrar, nu vor mai putea fi folosite.

Acestea sunt condițiile prevăzute în ordonanța de urgență care modifică mecanismul de funcționare a serviciului 112, care a fost publicată în Monitorul Oficial pe 3 septembrie 2019.

Ce date personale va trebui să dai când vei cumpăra o cartelă prepay?

În cazul persoanelor fizice, sunt necesare următoarele date din buletin: numele, CNP și, dacă sunt menționate, adresa de domiciliu și adresa de reședință. Dacă sunt persoane fizice fără cetățenie română, se vor cereurmătoarele date: nume, prenume, seria și numărul actului de identificare, ţara emitentă, adresa de reședință, în cazul rezidenților, dar și, dacă sunt menționate în actul de identificare, codul numeric personal sau echivalentul acestuia și data nașterii.

Pentru persoane juridice vor fi colectate următoarele date: denumirea, sediul și codul unic de identificare / codul de identificare fiscală, precum şi datele cu caracter personal (de mai sus) ale reprezentantului legal al persoanei juridice. Totodată, datele sunt colectate de operatori ca Digi, Orange, Vodafone sau Telekom, dar sunt și transmise către STS.

Aceste date personale vor fi stocate cinci ani de STS. În plus, amenzile pentru alertarea falsă au crescut de cinci ori: până la 5.000 de lei. Acestea vor putea fi aplicate din octombrie.

Operatorii, obligați să transmită datele la STS

Toți operatorii de telefonie mobilă și fixă – unde intră grupul Digi | RCS-RDS, Orange, Vodafone, Telekom și alți operatori mai mici – vor fi obligați să actualizeze și să transmită către STS datele menționate mai sus până pe 25, în fiecare lună.

În ceea ce privește colectarea datelor pentru cartele prepay, condiția e simplă: vânzarea se face doar după ce furnizorul a colectat, prin intermediul unui formular în format fizic sau electronic, inclusiv prin mijloace electronice de comunicare la distanță, datele de identificare.

Totodată, prelucrarea datelor colectate este permisă până la împlinirea unui termen de trei luni de la data încetării furnizării serviciului de telefonie mobilă. La împlinirea termenului, datele sunt șterse sau, după caz, distruse.

 Când datele sunt colectate electronic, clienții transmit furnizorului de servicii de telefonie mobilă și o copie a actului de identitate, respectiv de identificare, valid în vederea verificării corectitudinii acestor date. Copia actului de identitate, respectiv de identificare valid se șterge sau, după caz, se distruge de către furnizor la împlinirea unui termen de cel mult 30 de zile de la data colectării.

Cât despre acel termen de 1 septembrie, dacă folosești o cartelă prepay cumpărată înainte de 31 decembrie 2019, trebuie să furnizezi datele până pe 31 august 2020. Din 1 septembrie 2020, nu mai poți folosi serviciile, dacă nu-ți dai datele.

Tot din 1 septembrie 2020 este interzisă furnizarea serviciilor de telefonie mobilă prin intermediul cartelelor SIM ai căror utilizatori finali nu au pus la dispoziția furnizorului acestor servicii datele de identificare.

 

Esti Companie? Aplica gratuit!

Puteţi adăuga job-urile disponibile în compania dumneavostră pentru a fi vizibile pe site-ul BizBraşov, dacă solicitaţi un cont. Doar aşa veţi putea intra în contact direct cu candidaţii.

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*