Economic, Stiri Brasov

S-a întors după opt ani din Olanda și a investit 20.000 de euro în Brașov într-un atelier unde va produce lămpi și sisteme de ilumnat de lux

Răzvan Isac, un tânăr în vârstă de 28 de ani din oraşul Câmpulung, cu experienţă în web development, online marketing şi fotografie, s-a întors anul trecut în România, după ce a trăit în Olanda, în Rotterdam, timp de opt ani, să producă o alternativă la becurile clasice şi imprimantele 3D.

„M-am întors acasă din diverse motive, atât personale, cât şi profesionale. Mi-au lipsit atât natura sălbatică din România – imediat cum am ajuns aici, am şi urcat pe Piatra Craiului -, cât şi oamenii dornici de o schimbare. Finanţarea prin Diaspora ReSTART a venit la momentul po­trivit“, spune Răzvan Isac, fondato­rul busi­nes­sului Hola.

Stimulat de pro­gra­mul de finanţare Diaspora ReSTART, el a investit 20.000 de euro în­tr-un atelier din Bra­şov unde îşi propune să realizeze lampi şi siste­me de iluminat începând din luna octombrie.

Hola a pornit ca ur­mare a sfaturilor primite de la prieteni, care au con­statat că-i place să se „joace“ cu lumina, fiind fo­to­graf. Aşa a decis să ur­meze „lumina“. Astfel a început să cer­ce­teze cum poate folosi lu­mi­na naturală, a făcut câteva teste, iar primul produs care a ieşit din mâi­nile lui este o pereche de ochelari care modifică lumina, creată pentru petreceri şi festivaluri.

„La Braşov vom crea lămpi şi sisteme de iluminat destinate pieţei high-end (piaţa produselor de vârf – n. red.), deoarece încercăm să aducem ceva nou în produsele noastre. Becurile există deja de aproximativ 140 de ani şi încă nu sunt perfecţionate pentru toate situaţiile, iar forma sferică nu este potrivită pentru multe designuri moderne sau de viitor. În schimb, un LED îşi concentrează toată puterea într-o anumită direcţie şi se poate adapta la multe condiţii“, explică Răzvan Isac pentru zf.ro.

Antreprenorul vrea să îşi vândă sursele de iluminat pe care le va crea către persoanele care merg la festivaluri şi către organizatori de petreceri care vor să le ofere ceva nou şi spectaculos participanţilor, de exemplu, prin modele personalizate de ochelari.

„Am creat şi diverse instalaţii de lumină. Iniţial au apărut dintr-o joacă, dar un studio de înregistrări din Rotterdam a vrut să folosească câteva în sediul lor, ceea ce ne ajută să observăm interacţiunea cu produsele noastre şi să vedem de ce ar mai avea nevoie oamenii în materie de iluminat. Am creat şi un manechin care se foloseşte de lumina din ochii săi să atragă oamenii într-un magazin de îmbrăcăminte din Olanda“, mai spune fondatorul Hola.

În prezent, lucrează două persoane în cadrul companiei, iar antreprenorul spune că este în căutare de oameni. „Anul acesta vrem să mărim echipa până la cinci oameni, pentru a pregăti terenul pentru anul următor, când vom intra puternic în priaţă, prin cât mai multe colaborări cu designeri de interior şi distribuitori.“

Răzvan Isac are experienţă ca antreprenor, el fiind fondator al Spaceship, o companie care ajută companiile să-şi atingă target-ul în materie de clienţi folosind machine learning, inteligenţa artificială şi date din peste 40 de milioane de site-uri comerciale, guvernamentale sau de pe reţelele sociale. Totodată este co-fondator al Rentomato, un instrument dedicat gestionării contractului de închiriere a unei locuinţe dintre proprietari şi chiriaşi şi co-fondator al JR, companie care oferă servicii fotografice.

„Viaţa de antreprenor este interesantă şi antreprenoriatul este o direcţie în care se îndreaptă deja mulţi din vest, având mai multă varietate în lucru şi mai multe posibilităţi de colaborare şi de creştere“, consideră Răzvan Isac.

El adaugă că în România lipsesc încrederea şi viziunea de viitor, care sunt principalele motive pentru care tinerii din vesti investesc în afaceri.

Peste cinci ani, antreprenorul vede produsele Hola în cât mai multe industrii care au legătură directă cu iluminatul. „Vrem să arătăm cât de importantă e ilumina atunci când e folosită corect şi într-o abordare estetică placută“, încheie Răzvan Isac, fondatorul Hola.

Esti Companie? Aplica gratuit!

Puteţi adăuga job-urile disponibile în compania dumneavostră pentru a fi vizibile pe site-ul BizBraşov, dacă solicitaţi un cont. Doar aşa veţi putea intra în contact direct cu candidaţii.

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*