Economic, Stiri Brasov

Elmas are comenzi mai puține de pe piața românească, dar s-a extins în Iordania, Dubai și America de Sud. Firma brașoveană a investit câteva sute de mii de euro în panouri fotovoltaice pentru a-și asigura parte din energia electrică

Datele INS arată o scădere cu 7% în serie brută a producţiei industriale în iunie 2019 faţă de mai şi o scădere de 6,6% în iunie 2019 faţă de iunie 2018. Nu ar fi neobişnuită o restrângere a industriei în lunile de vară, dar căderea este prea puternică pentru a nu-i pune pe gânduri pe economişti şi pe oamenii de afaceri.

Florin Pogonaru, preşedintele Asocia­ţiei Oamenilor de Afaceri din România (AOAR), spune că „sentimentul de afa­ceri”, cel care guvernează bună parte a mersului lucrurilor într-o economie, are de suferit ca urmare a tensiunilor globale care se acumulează.

„În zona în care lucrăm noi – bioplasticele – lucrurile «duduie». Dar este clar că, dată fiind căderea din Europa, începând cu Germania, sentimentul de afaceri are de suferit. Toată lumea stă să vadă încotro o iau lucrurile. Este un sentiment general de teamă. România este 100% dependentă de ceea ce se întâmplă în Europa şi, sigur, o restrângere a economiilor europene ne afectează”, a spus el pentru ZF.

Petru Ianc, preşedintele Societăţii Române de Metalurgie, afirmă, la rândul său, că factorilor externi li se adaugă şi factorii interni: „Căderea este explicabilă. Există tensiuni comerciale la nivel global care se răsfrâng asupra industriei din Uniunea Europeană şi, fireşte, ne afectează. Ca factor intern, creşterea costurilor de pro­ducţie, cu energia în special, este elementul care a contribuit la căderea industriei”.

În prima jumătate a acestui an comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut producţia industrială a fost mai mică cu 0,6%. Industria prelucrătoare şi producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat au scăzut cu 0,6% fiecare, iar industria extractivă a scăzut cu 0,4%.

Contracţia din producţia industrială consemnată de Statistică se resimte şi la nivelul jucătorilor din piaţă. Marton Geza Roth, directorul general Elmas Braşov, companie producătoare de echipamente de ridicat, a spus că în piaţa domestică se resimte o scădere a comenzilor noi, însă com­­pania sa a compensat prin partea de servisare şi mentenanţă, dar şi prin pene­trarea mai multor pieţe noneuropene cum ar fi Iordania, Dubai, Australia sau ţări din America de Sud. „Noi suntem o companie care ne adresăm în principal investitorilor. Bineînţeles că avem şi o mare activitate de peste 35% pe partea de servisare şi mentenanţă, însă producţia noastră în fabricile noastre este destinată în special pentru noi instalaţii, iar în cazul nostru comenzile au scăzut încă de la începutul anului. Oamenii se opresc să investească. Ne-a scăzut puţin cererea pentru produse noi în ţară, dar exportăm în ţările alăturate nouă. Avem propria firmă în Ungaria, Bulgaria şi Moldova, unde merge mult mai bine, acolo investiţiile cresc.“ Barometrul Industrial realizat de IRSOP şi SNSPA pentru luna iunie arată că managerii din industrie se aşteaptă ca producţia să scadă, dar şi cererea de pe piaţă, importul de materii prime şi comenzile pentru export.

Industria este una dintre cele mai importante componente ale PIB-ului românesc, totalizând aproape un sfert din economia României. De asemenea, industria înseamnă aproape trei sferturi din exporturile româneşti.

Costurile cu forţa de muncă, dar şi creşterea galopantă a preţului energiei din ultimii ani – un plus de 80% din 2016 încoace – au pus presiune pe industrie şi obligă companiile să găsească soluţii.

„Am făcut o investiţie dintr-un credit ban­car şi am montat celule fotovoltaice care produc 300 KW pe oră şi cu asta ne asigurăm o bună parte din energia necesară. Când sunt zile libere, înmagazinăm energia în baterii. De multe ori rămâneam fără curent în plină zi de producţie. Se mai distru­geau şi echipamente din cauza căderii de tensiune. Am investit câteva sute de mii de euro în celule fotovoltaice, dar acum avem continuitate fără probleme”, a mai spus Marton Geza Roth.

Esti Companie? Aplica gratuit!

Puteţi adăuga job-urile disponibile în compania dumneavostră pentru a fi vizibile pe site-ul BizBraşov, dacă solicitaţi un cont. Doar aşa veţi putea intra în contact direct cu candidaţii.

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*