Economic, Stiri Brasov

Cinci fermieri din Ucea de Jos s-au asociat pentru a obține un preț mai bun pe laptele produs. Anul acesta vând lapte de 8,5 milioane de lei

Cinci fermieri din localitatea Ucea de Jos, aflată la 90 de kilometri de oraşul Braşov, care cresc vaci de lapte şi de carne s-au asociat în 2014 într-o cooperativă agricolă, în principal pentru a-şi vinde producţia la un preţ mai bun. După cinci ani de activitate, ei spun că preţul laptelui a crescut cu 20% faţă de nivelul la care îl vindeau anterior, iar anul acesta aşteaptă o cifră de afaceri de circa 8,5 milioane de lei.

„Ne-am asociat din dorinţa de a primi un preţ mai bun la produsele pe care le vindem, dar ne-a stimulat şi legislaţia care era atunci în vigoare, pentru că dacă comercializam pro­duc­ţia prin cooperativă primeam de la stat un pro­cent din valoarea vânzărilor”, spune Rodica Bandescu, unul dintre asociaţii din Vegelact, citată de ZF.

Cooperativa a fost înfiinţată în 2011, însă activitatea propriu-zisă a producătorilor sub umbrela acestei forme de asocieri a început în 2014. Antreprenoarea spune că punerea în aplicare a acestui demers a fost dificilă, din cauza reticenţei producătorilor de a se uni.

Administratorul Vegelact este Adrian George Borzea, potrivit datelor de la Registrul Comerţului. Ceilalţi asociaţi sunt Dumitru Claudiu Borzea, Claudiu Bandescu şi companiile Oliclado şi Vigerox Trans.

Rodica Bandescu se află în spatele businessului Oliclado, alături de soţul său.

Ferma a avut anul trecut o cifră de afaceri de 6,6 milioane de lei şi un profit de 800.000 de lei.

„În cooperativă avem peste 1.200 de capete de bovine – tineret, vaci de lapte şi vaci de carne. Jumătate din ele, 500-600, produc lapte, pe care îl vindem către Lactalis (grup francez care deţine poziţia de lider pe piaţa locală a lactatelor – n.red.). Producem 12.000 de litri de lapte zilnic, iar de când ne-am asociat, preţul laptelui a crescut cu 20%, pentru că avem o cantitate mai mare pe care o punem la dispoziţia procesatorilor”, a mai spus Rodica Bandescu.

Antreprenoarea spune însă că preţul de achiziţie a laptelui de la producători este încă mic în comparaţie cu munca depusă pentru realizarea lui. Ea explică faptul că fermierii încep munca la 5:30, dar nu ştiu niciodată când termină.

„Cifra de afaceri din acest an va fi peste 8 milioane de lei, similară cu cea de anul trecut, pentru că preţul de achiziţie al laptelui este la acelaşi nivel ca în 2018”, explică Rodica Bandescu. Anul trecut veniturile companiei au fost de aproape 8,4 milioane de lei, în creştere cu 40% faţă de anul precedent. Profitul însă a fost doar de 9.000 de lei.

Anul trecut, România a avut o producţie de 2,8 milioane de hectolitri de lapte de consum, iar şeptelul a fost de 1,9 milioane de bovine, conform informaţiilor de la Institutul Naţional de Statistică (INS).

Vacile de reformă, crescute pentru carne, merg către abatoare, care valorifică apoi carnea. Din punct de vedere geografic, localitatea Ucea de Jos este aşezată aproape de Munţii Făgăraş, zonă favorabilă pentru creşterea vacilor de carne, potrivit specialiştilor din domeniu.

Esti Companie? Aplica gratuit!

Puteţi adăuga job-urile disponibile în compania dumneavostră pentru a fi vizibile pe site-ul BizBraşov, dacă solicitaţi un cont. Doar aşa veţi putea intra în contact direct cu candidaţii.

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*