Stiri Brasov

Giratorii cu bandă specială, marcată cu roșu, pentru autobuze și troleibuze, spre și dinspre Tractorul

Prima stradă cu benzi dedicate transportului în comun este 13 Decembrie, în zona sensurilor giratorii. Astfel, în Comisia de Circulație de ieri a fost avizată propunerea RATBv de amenajare, în zona celor 6 sensuri giratorii cuprinse între intersecția 13 Decembrie-Henri Coandă și Onix, a unor benzi dedicate mijloacelor de transport în comun, care să asigure o prioritizare a acestora în aceste sensuri giratorii.

,,Având în vedere că proiectul nostru privind amenajarea unor benzi dedicate transportului în comun a trecut de faza de evaluare cu un punctaj foarte mare și urmează, în curând, să semnăm contractul de finanțare, consider că trebuie să facem astfel de amenajări și în alte zone decât cele vizate de proiectul finanțat prin POR. Astfel, am aprobat ca, în zona sensurilor giratorii, de pe 13 Decembrie să fie asigurată o prioritizare a mijloacelor de transport în comun. În felul acesta, în special la orele de vârf, vom avea mai puține întârzieri, iar călătorii noștri vor ajunge mai repede la destinație decât cei care utilizează autoturismele proprii. Sperăm ca, toate aceste măsuri care vizează transportul în comun, de la modernizarea mijloacelor de transport în comun și concentrarea pe cele ecologice, până la benzi dedicate și construirea de park&ride-uri, acest tip de transport să devină principalul mijloc de mobilitate în interiorul orașului” a declarat primarul George Scripcaru.

Amenajarea benzilor dedicate se va face prin vopsirea în culoarea roșie a primei benzi de circulație, pe o distanță de cca. 100 m înaintea liniei de stop la intrarea în intersecție. Inscripționarea se va face cu marcajul „BUS”. Pentru accesele în intersecții care generează trafic important pentru virajul la dreapta se poate amenaja banda a 2-a pentru transportul public (de ex. intersecția cu Str. Zaharia Stancu, accesul dinspre Centru sau intersecția cu Str. Independenței, accesul dinspre Rulmentul). În interiorul intersecției vor fi aplicate reglementările de prioritate prevăzute de legislația rutieră pentru toate vehiculele.

Beneficii așteptate:

  • Reducerea timpilor de așteptare/traversare a intersecțiilor la orele cu vârf de trafic de către mijloacele de transport în comun cu 2 – 4 minute / semicursă (10 – 15% din timpul de parcurs).
  • Posibilitatea realizării unei mai bune corelări între liniile de transport pentru facilitarea transbordărilor.
  • Diminuarea consumului de combustibil și a costului de operare.
  • Creșterea atractivității transportului public.

De altfel, Primăria a mai depus pe fonduri europene un proiect pentru amenajarea de benzi dedicate transportului public şi trotuare adiacente. Acesta a trecut de faza de evaluare, iar în perioada următoare se va semna contractul de finanțare. Valoarea totală a proiectului: 16.635.940,40 lei.

Proiectul preupune reconfigurarea infrastructurii rutiere, în vederea construirii benzilor prioritare dedicate serviciului de transport public de călători. Vor fi amenajate 3 tronsoane de benzi dedicate mijloacelor de transport în comun:

1: Terminal transport public Poienelor – Calea Bucureşti – Str. Toamnei – B- dul M. Kogălniceanu – Str. Victoriei – Str. Iuliu Maniu – Str. N. Iorga – Str. Lunga – Calea Făgăraşului – Terminalul de transport public Bartolomeu

  1. Terminalul de transport public Bartolomeu – Calea Fagărașului – Str. Lungă – Bd. Eroilor – Bd. 15 Noiembrie – Calea Bucureşti – Terminal transport public Poienelor.
  2. 3. B-dul Victoriei, pe ambele sensuri.

 

Esti Companie? Aplica gratuit!

Puteţi adăuga job-urile disponibile în compania dumneavostră pentru a fi vizibile pe site-ul BizBraşov, dacă solicitaţi un cont. Doar aşa veţi putea intra în contact direct cu candidaţii.

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*