Stiri Brasov

Codul fiscal și Codul pe procedură fiscală ar urma să se schimbe de la 1 septembrie. Ce se modifică

În scurtă vreme, Ministerul Finanțelor va emite o nouă propunere de schimbare a Codului fiscal și a Codului de procedură fiscală. Ministrul Teodorovici a susținut că urmărește ca schimbările să fie aprobate de guvern de la 1 septembrie.

“Codul fiscal și Codul de procedură fiscală sunt documente vii, care trebuie adaptate în conformitate cu observațiile și propunerilor celor care produc bani și plusvaloare în România: mediul de afaceri. Nu am fost și nu voi fi adeptul modificărilor pompieristice ale Codului Fiscal, dar voi susține mereu îmbunătățiri cerute imperios de cei care activează în economia reală. Dialogul cu mediul de afaceri pentru aceste modificări a început în urmă cu mai bine de un an, iar după sintetizarea propunerilor și analizarea lor, au reieșit niște modificări care sunt pozitive pentru economia românească. O țară este atât de puternică pe cât de puternică îi este economia, iar o economie nu poate fi puternică decât dacă are un mediu de afaceri stimulat, competitiv și angajat către producerea de plusvaloare. Mulțumesc tuturor celor care au participat la conversația pentru aceste modificări ale Codului Fiscal și ale Codului de Procedură Fiscală și-i asigur că voi rămâne în continuare partenerul și aliatul lor”, a subliniat, Eugen Teodorovici, ministrul finanțelor publice, conform economica.net.

În domeniul Codului fiscal vor fi adoptate măsuri precum consolidarea fiscală a impozitului pe profit datorat de grupurile fiscale de firme și dezvoltarea conceptului de „loc al conducerii efective” pentru persoanele juridice nerezidente înregistrate într-un stat cu care România are încheiată Convenția de evitare a dublei impuneri, potrivit legislației acelui stat, dar care sunt controlate și gestionate de România. Aceste persoane juridice străine cu locul de exercitare a conducerii efective în țara nostră vor datora impozit pe profit pentru profitul impozabil obținut atât din România, cât și din străinătate.

De asemenea, veniturile din salarii și folosirea în scop personal a anumitor vehicule nefolosite exclusive în scopul activității economice și ce se află în patrimonul persoanelor juridice care aplică regimul de impozitare al microîntreprinderilor sau impozitul specific unor activități vor fi excluse din sfera veniturilor impozabile. În plus, operațiile de calcul, reținere, plată și declarare a impozitului pe venit și a contribuțiilor sociale obligatorii vor fi reglementate.

În ceea ce privește procedura fiscală, instituirea va trebui reglementată, iar popririle în mediul electronic vor trebui ridicate, astfel încât poprirea să fie ridicată la îndestularea sumei poprite, iar debitorului să îi fie eliberate conturile cât mai rapid. Totodată, inspecția fiscală în situația sesizării organelor judiciare va trebui suspendată.

Competența de soluționare a contestațiilor de la ANAF la MFP va trebui schimbată, scopul acestei măsuri fiind de a crește gradul de încredere a contribuabililor în sistemul fiscal prin asigurarea unui nivel superior de independență și implicit premise pentru creșterea imparțialității în luarea deciziilor cu privire la concestațiile formulate de contribuabili împotriva tuturor actelor emise de administrația fiscal. În acest mod, structurile de soluționare a constestațiilor existente la nivelul ANAF vor fi preluate în cadrul MFP.

Esti Companie? Aplica gratuit!

Puteţi adăuga job-urile disponibile în compania dumneavostră pentru a fi vizibile pe site-ul BizBraşov, dacă solicitaţi un cont. Doar aşa veţi putea intra în contact direct cu candidaţii.

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*