Social, Stiri Brasov

Șoferii care vor să lucreze la Uber, Clever sau Bolt vor trebui să plătească 700 de lei pentru costurile de certificare

Reprezentanții Uber susțin că șoferii care vor face ridesharing vor trebui să plătească aproximativ 700 de lei pentru costurile de certificare, cu o valabilitate de trei ani. Ei vor trebui să aibă certificatul de atestare a pregătirii profesionale pentru transportul de persoane în regim de închiriere eliberat de Autoritatea Rutieră Română.

Șoferii care se licențiază sub noile norme ar putea beneficia de o serie de bonusuri care ar urma să acopere parțial sau total costul, în timp ce persoanele fizice și juridice vor avea o perioadă de tranziție de până la 1 noiembrie 2019 pentru operațiunile care intră sub incidența OUG 49/2019.

În contextul în care noua lege prevede ca autoturismele acceptate pentru efectuarea transportului alternativ trebuie să aibă afișat la vedere un ecuson rotund cu diametrul de 10 cm pe parbriz, în partea dreaptă jos, și pe lunetă, în partea dreaptă jos pentru fiecare platformă utilizată, șoferii se întreabă dacă vor mai multa lucra cu mai multe astfel de platforme. Ecusoanele vor fi emise de serviciile de ridesharing Uber, Bolt sau Clever.

„Aşteptăm să vedem normele, dar potrivit legii credem că şoferii vor putea fi parteneri pentru mai multe firme de ridesharing. Nu este specificat nicăieri că nu pot avea mai multe ecusoane lipite pe aceeaşi maşină”, a spus şefa Uber România, conform startupcafe.ro.

Pentru a efectua transportul alternativ, autoturismele trebuie să îndeplinească o serie de condiții. Astfel, ele vor avea maxim 5 locuri, cu tot cu cel al conducătorului auto, inspecție tehnică periodică (ITP) realizată la fiecare 6 luni, copie conformă a autorizației pentru transportul alternativ și nu vor fi mai vechi de 15 ani. În momentul realizării cursei, acestea trebuie să corespundă normelor tehnice privind siguranța circulației rutiere, protecția mediului și utilizarea conform destinației. Autoturismele pot fi în proprietatea șoferilor sau în leasing, prin închiriere sau comodat.

Pe lângă certificatul de atestare a pregătirii profesionale pentru transportul de persoane în regim de închiriere eliberat de Autoritatea Rutieră Română, șoferii trebuie să dețină permis de conducere categorie B cu o vechie de cel puțin 2 ani și să aibă minim 21 de ani. Ei vor avea o ținută corespunzătoare, un comportament civilizat și preventiv în relația cu clientul.

Aceștia nu vor refuza efectuarea unei curse în condițiile inițial agreate, nu vor solicita plata de către pasager a unei sume de bani în schimbul activității de transport efectuale și nici nu vor folosi mijloace audio/video fără acordul clientului. În cazul în care șoferii vor încălca legea transportului alternativ, ei riscă amenzi de până la 5.000 de lei.

Esti Companie? Aplica gratuit!

Puteţi adăuga job-urile disponibile în compania dumneavostră pentru a fi vizibile pe site-ul BizBraşov, dacă solicitaţi un cont. Doar aşa veţi putea intra în contact direct cu candidaţii.

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*