Stiri Brasov

FOTO Codrii de altădată încep să devină o amintire. „Goluri alpine” au început să apară în Parcul Natural Bucegi, lângă Predeal

Foto: Ioana Mircea

Codrii de altădată încep să devină o amintire. O imagine pe care o mai găsim doar în povești, ținând cont că exploatările forestire se înmulțesc pe zi ce trece, în timp ce plantările sunt destul de timide.

Într-o zi caniculară este binevenită o drumeție prin pădure, ca să te mai răcorești un pic. Din păcate, cu cât te afunzi mai tare în desișul pădurii constați că în loc să ai parte de răcoare, umbra dispare și în schimb apar tot mai pârloage, după ce parchete întregi au fost tăiate la ras, pe motiv că pădurea era deja prea bătrână și trebuie să facă loc alteia tinere.

De exemplu, dacă pleci într-o plimbare pe traseul care pornește din Predeal spre Cabana Susai și Vila Trifoiul de le Azuga constați că un întreg versant „a chelit”. Țapinarii și-au făcut deja treaba, iar lemnul bun a și fost încărcat în camioane. În urmă au mai rămas câțiva bușteni și un drum distrus de utilajele care s-au luptat cu copacii de mari dimensiuni. După „furtuna” forestierilor și indicatoarele care marchează traseul turistic abia se mai văd, iar locul care se află chiar în inima Parcului Natural Bucegi are o imagine dezolantă. Cazul nu este singular. Și în alte zone ale județului, pădurile rămânân doar de imagine în apropierea drumurilor tranzitate, iar, puțin mai încolo, încep să apară „câmpii”, ținând cont că nimeni nu se prea grăbește să replanteze zonele exploatate.

Potrivit estimărilor făcute de voluntarii de la „Greenpeace”, România pierde trei hectare de pădure pe oră, dar autorităţile refuză să recunoască dezastrul susținând că aceste statistici sunt exagerate. În 2017, potrivit raportului Greenpeace România, autoritățile au identificat 12.487 de cazuri de tăieri ilegale la nivel național, în medie 34 pe zi, cu 32% mai multe decât în anul anterior.

Foto: Ioana Mircea

 

 

Esti Companie? Aplica gratuit!

Puteţi adăuga job-urile disponibile în compania dumneavostră pentru a fi vizibile pe site-ul BizBraşov, dacă solicitaţi un cont. Doar aşa veţi putea intra în contact direct cu candidaţii.

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*