Economic, Stiri Brasov

Clădirea Spitalului Dermato, care stă să se dărâme, este monument istoric când se dorește reabilitarea acesteia, în timp ce când se încasează impozitele nu mai este

Recensământul clădirilor istorice aflate în paragină ar trebui să înceapă cu clădirea fostului Spital de Dermato-Venerice, aflat în bucuricul târgului. Clădirea a fost cumpărată în urmă cu șapte ani de compania Stero Holding cu 8,2 milioane de lei care intenționa să reabiliteze clădirea și să investească în realizarea unui hotel de patru – cinci stele.

Reprezentanții companiei Stero Holding se judecă de câțiva ani cu Ministerul Culturii, care au anunțat că respectivul imobil ar fi monument istoric și că în aceste condiții nu se poate construe un hotel în acea locație. Totuși, când compania a cerut o adresă prin care să se confirme că imobilul respective intră în categoria monumenteor istorice, Ministerul Culturii nu a fost în stare să o emită, motiv pentru care cele două părți au ajuns la tribunal. Cei de la Stero au obținut o decizie prin care ministerul trebuia să emită o astfel de hârtie, dar ministerul nu a catadicsit să o ia în seamă.

La Primărie, pe de altă parte, când reprezentanții companiei au solicitat autorizațiile de construcție necesare pentru a demara investiția, s-au lovit de aceeași problemă: potrivit datelor Ministerului Culturii, clădirea este monument istoric. Legislația prevede că pentru clădirile declarate monument istoric nu se plătesc impozite. Totuși, reprezentanții Direcției Fiscale, instituție aflată în subordinea Primăriei Brașov, au emis an de an dispoziții de plată pentru achitarea impozitulului pe clădire.

Situația cdirii Spitalului de Dermato-Venerice este un caz kafkian în care instituțiile statului își pasează răspunderea pe banii unui investitor care și-ar dori să aducă imobilul la viață, dar care nu este lăsat pentru că, spun unii, nu ar fi fost cumpărată de cine trebuia.

Esti Companie? Aplica gratuit!

Puteţi adăuga job-urile disponibile în compania dumneavostră pentru a fi vizibile pe site-ul BizBraşov, dacă solicitaţi un cont. Doar aşa veţi putea intra în contact direct cu candidaţii.

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*