Economic, Stiri Brasov

Brandurile industriei de acum 100 de ani ale Brașovului: Iulius Teutsch – uzina care avea să producă pompele pentru stingerea incendiilor din Transilvania, Țara Românească și Ungaria

În anul 1866, la Sfatul Negustoresc, actuala Cameră de Comerț și Industrie Brașov, a fost înregistrată firma „Iulius Teutsch”, care, până în 1880, aceasta avea să fie singura turnătorie din orașul de la poalele Tâmpei și regiune ce furniza piese de schimb pentru industrie.

Când s-a achiziționat primul strung acționat cu aburi, după anul 1882, firma s-a profilat pe furnizarea de piese de schimb turnate și pe activități de reparații a fabricilor de zahăr, de cherestea, de textile și spirt, a morilor, a instalațiilor de alimentare cu apă, devenind practic „mecanicul șef” al industriei brașovene. Dintre aceste produse s-au remarcat pompele pentru stingerea incendiilor, care au fost solicitate în întreaga Transilvanie, mai apoi în Ungaria și Țara Românească.

A fost achiziționat un nou grup de clădiri în 1894 pe strada Gării 64B (acum Hărmanului), unde s-a concentrat întreaga activitate de prelucrări mecanice, turnătoria însă continuându-și activitatea în vechile ateliere de pe ulița Târgul Boilor, devenită acum Diaconul Coresi, pe lângă turnătoria de bronz înființându-se și una de fontă.

Noile ateliere au fost înzestrare cu strunguri paralele și mașini de frezat, care au permis trecerea la turnarea și prelucrarea unor piese mult mai mari și mai complexe precum pistoanele pentru motoare, roți volante mari, vagoneți de transport pe linie îngustă sau pompe manuale pentru apă. Formațiunea privată a început cu 3 lucrători, însă în anul 1922 aceasta a ajuns la 67 dintre care 7 români, 32 de sași și 28 de unguri. Capacitatea tehnică a acelui an consta în mașini pentru lucrat fier cu o „locomobilă” de 20 de cai putere cu electromotor de 9 cai putere.

În 1936 a avut loc, în premieră națională, turnarea primului batiu de strung, performanță care a crescut prestigiul firmei în cadrul industriei românești. Din 1948 „Turnătoria și Fabrica de scule Teutsch” a luat denumirea de „Ioan Fonaghi”, fiind supusă unui proces de sistematizare, modernizare și extindere a capacității de producție și a proceselor tehnologice moderne.

Firma IUS a fost consacrată ca unică producătoare de unelte și scule de mână din țară în perioada anilor 1956-1960, când s-a realizat acționarea individuală a mașinilor unelte din secția de prelucrări mecanice. Înterprinderea a fost dotată astfel cu mașini și instalații moderne pentru producția secțiilor de bază și sculărie, materia primă fiind reprezentată de fier din țară și import. În 1998 a avut loc achiziționarea IUS SA Brașov de către grupul francez MOB, punându-se astfel bazele unui grup industrial puternic în rândul „făuritorilor de scule de mână profesionale”.

Proiectul privind construcția unei noi fabrici la Brașov pentru producția de unele și scule de mână a demarat începând cu anul 2008, investiția ridicându-se la 8,2 milioane de euro și acoperind o suprafață de 9850 mp.

 

Esti Companie? Aplica gratuit!

Puteţi adăuga job-urile disponibile în compania dumneavostră pentru a fi vizibile pe site-ul BizBraşov, dacă solicitaţi un cont. Doar aşa veţi putea intra în contact direct cu candidaţii.

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*