Economic, Stiri Brasov

Un brașovean produce ceasuri într-o hală închiriată în cadrul Metrom. Cel mai complicat ceas costă 10.000 de lei, iar produsele sale ajung până la New York

Brașoveanul Tudor Petrican  a început să producă ceasuri de perete în anul 2010, pe când avea 27 de ani, în sufrageria apartamentului în care, pe atunci, stătea cu chirie. Primul ceas a fost făcut pentru a fi dăruit unui prieten, iar ulterior, pas cu pas, pasiunea s-a transformat într-un proces de producţie organizat.

„Am învăţat de la zero absolut totul. A fost o perioadă în care am fost ajutat mult de prieteni şi de clienţi. Banii erau foarte puţini, aşa că a trebuit să fac totul singur. Am învăţat să lucrez cu mâinile, să fac grafică pe calculator, să fac site-ul, contabilitate, acte juridice“, povesteşte Tudor Petrican.

La doi ani după primul ceas fabricat chiar de el, antreprenorul a pus bazele unei întreprinderi individuale şi, treptat, şi-a dezvoltat afacerea, cooptând şi câţiva colaboratori. A închiriat un spaţiu de 23 de metri pătraţi pentru un atelier, pe platforma industrială Metrom din Braşov, unde se producea anterior armament. A primit o finanţare prin Start-Up Nation, iar anul trecut a închiriat un al doilea spaţiu, tot în Braşov. Componentele şi materia primă vin atât din România, cât şi din alte ţări europene şi din China.

„În opt ani, de la cutii de pizza în care am livrat primele ceasuri, am ajuns să avem propriile matriţe Be Clockwise. Avem mii de ceasuri realizate pentru clienţi persoane fizice şi juridice“, spune Tudor Petrican.

Totul a început însă din copilărie, după cum povesteşte antreprenorul. „Mama mi-a povestit că, pe la trei-patru ani, îmi plăcea să mă joc cu un ceas de masă, unul mecanic, rusesc, pe care îl întorci şi schimbi ora de la cheiţe. Mi-a făcut un ceas din carton pe care să pot învârti limbile şi pe care am învăţat să măsor timpul. La opt ani, dansam uitându-mă încontinuu la ceasul albastru, de mână, pe care l-am primit ca premiant al clasei I. În 2019, la 35 de ani, fac ceasuri pentru că pot să combin înclinaţiile mele spre artizanat, tehnică, design, artă, marketing, electronică, business, programare şi altele.“

Anul trecut i-a adus lui Tudor Petrican o cifră de afaceri de 85.000 de lei şi un profit de 17.000 de lei. De la fondare până acum, investiţiile totale au fost de circa 20.000 de euro (peste 90.000 de lei). Cum businessul este în creştere, planurile antreprenorului braşovean includ investiţii. Astfel, el vrea să construiască propriile mecanisme de ceasuri, în acest moment obiectele făcute de el neavând şi mecanismul ataşat.

Mai mult, Tudor Petrican ţinteşte şi piaţa europeană, unde speră să ajungă în următorii doi ani. De altfel, clienţi străini a mai avut şi până acum, din Italia, Franţa sau Anglia.

„Ultimul client a venit într-o zi de sâmbătă cu un ceas pentru exterior care nu mai funcţiona corect. Nu am înlocuit ceasul, ci doar i-am adus unele modificări. Vrem să păstrăm ce este bun şi să reparăm ce nu merge, nu să înlocuim şi să aruncăm. Am realizat un ceas şi pentru o companie multinaţională şi va ajunge la New York, o adaptare a Coloanei Infinitului lui Brâncuşi“, spune Tudor Petrican.

Cel mai simplu ceas porneşte de la 100 de lei, în vreme ce unul mai sofisticat poate ajunge la 10.000 de lei. Vânzarea are loc online, prin intermediul site-ului afacerii. Există şi posibilitatea creării de ceasuri pe comandă, după preferinţele clienţilor.

„Am făcut ceasuri din lemn, plastic, sticlă, aluminiu, alamă. Găsesc tot felul de materiale şi le iau cu mine. M-am întors, de exemplu, din Danemarca cu o claviatură de pian, din Germania cu mai multe lămpi.“

În prezent, de producţia ceasurilor Be Clockwise se ocupă doi angajaţi, dintre care unul este chiar Tudor Petrican.

Cea mai aglomerată perioadă din an este iarna, când firmele caută idei de cadouri pentru parteneri şi angajaţi. În aceste luni, Tudor Petrican face chiar şi câteva sute de ceasuri, spre deosebire de lunile de vară, când producţia ajunge la 50-60 de ceasuri.

Esti Companie? Aplica gratuit!

Puteţi adăuga job-urile disponibile în compania dumneavostră pentru a fi vizibile pe site-ul BizBraşov, dacă solicitaţi un cont. Doar aşa veţi putea intra în contact direct cu candidaţii.

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*