Stiri Brasov, Timp liber

FOTO Turiștii vor putea afla istoria Brașovului de la două personaje noi, în cadrul proiectului cultural „Istoria la persoana întâi”

Din 5 august și până pe 29 septembrie, zece personaje istorice din Brașov vor prezenta orașul turiștilor, și nu numai, în cea de-a patra ediție a proiectului cultural „Istoria la persoana întâi”, care în acest an se desfășoară sub titulatura de „Poveștile orașului sunt și poveștile tale”.

„În opinia mea și a multor brașoveni,este un proiect inedit, foarte bun pentru comunitatea noastră, pe care Primăria Brașov l-a sprijinit de la început. Se adresează turiștilor care ne vizitează orașul, dar și brașovenilor, pentru că de anul trecut personajele sunt prezente și în cartiere. Este un mod inedit de a prezenta istoria Brașovului și de a fi ghizi prin intermediul unor personaje marcante din istoria locului”, a declarat viceprimarul Costel Mihai.

Evenimentul de deschidere, „Artă la pătrat. Live painting”, va avea loc pe 3 august, ora 18.00, la Galeria Ora 0, de pe Strada de Mijloc. În această locație Getty Tatomir și Ioana Ifrose vor picta două tablouri în direct. În cadrul acestei ediții își vor face intrarea două persoane noi și anume Johann Martin Hoingberger (1795-1869) și AnneMarie Schell Sbârcea (1903-1984).

Johann Martin Honigberger (1795-1869) a fost un renumit doctor sas, născut la Brașov în 1795, care a ajuns medic de curte al maharajahului Ranjit Singh. Viața lui a fost o călătorie – dacă ne uităm la kilometrii pe care i-a parcurs, dar și dacă ne uităm la toate pasiunile pe care le-a explorat: de la medic, la arheolog, la botanist. Iată cum își începe memoriile: „Nimic nu-l apropie mai mult pe om de Dumnezeu decât ajutorul acordat aproapelui”.

AnneMarie Schnell Sbârcea, este cetățean de onoare al orașului, alături de tatăl ei, din 2015. Născută în 1903, una dintre primele femei avocat din Brașov. Impresionantă este și activitatea familiei ei: tatăl ei, Teodor Sbârcea, a fost primul medic român al județului Brașov, a fost inițial repartizat la Feldioara, unde a tratat cu succes epidemia de fibră tifoidă și a găsit tratamentul trahomului; iar fratele ei este renumitul doctor Ion Aurel Sbârcea, cel care astăzi dă numele Maternității din Brașov. Nepoata Annei este artista Ileana Sbârcea Mureșanu, pe care o puteți cunoaște pe 2 septembrie la vernisajul expoziției de pictură pe catifea.

„Localnicii și turiștii pot descoperi istoria orașului stând de vorbă cu cele zece personaje istorice, pot participa la tururile pietonale din centrul istoric și pot asista la realizarea a două tablouri, în direct, cu tema <<Brașovul și Istoria la persoana întâi>>. Pentru că istoria este o poveste, iar noi credem că este povestea care ne unește, te așteptăm să ne cunoști și să afli despre viețile celor mai importante personalități brașovene“, a declarat Simona Ciuraru, coordonatorul proiectului.

„Istoria la persoana I“ este un proiect cultural lansat în 2016, ce readuce pe străzile orașului personaje istorice de referință, care își spun propria poveste și le prezintă oamenilor locurile și istoria orașului de la poalele Tâmpei.

Esti Companie? Aplica gratuit!

Puteţi adăuga job-urile disponibile în compania dumneavostră pentru a fi vizibile pe site-ul BizBraşov, dacă solicitaţi un cont. Doar aşa veţi putea intra în contact direct cu candidaţii.

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*