Social, Stiri Brasov

FOTO Un brașovean a lăsat armata, iar acum organizează excursii pe cele mai înalte lanțuri muntoase din lume

Ghid profesionist și alpinist, Mihai Matei a avut dintotdeauna dorința de a ajunge pe cele mai înalte culmi, atât în țară, cât și în afara ei. El organizează expediții pentru iubitorii unui astfel de sport periculos, iar anul viitor dorește să ofere lecții de supraviețuire în sălbăticie copiilor.

Mihai Matei, orginiar din Oltenia, de lângă Drobeta Turnu-Severin, obișnuia să meargă în perioada liceului pe munte împreună cu prietenii săi. În facultate a fost instructor de arte marțiale, acesta având centura neagră, iar în momentul în care a început să lucreze în presă s-a mutat în orașul de la poalele Tâmpei. „Toata viața mea am făcut sport. Am fost 4 ani jurnalism, iar mai apoi am devenit cadru militar. Timp de 5 ani am făcut cursuri de supraviețuire, însă în 2010 am părăsit sistemul militar și am vrut să fac ceva pentru mine. Atunci a fost momentul în care am reluat drumețiile și cățărările pe munte”, povestește el.

În momentul de față acesta este ghid atestat de Ministerul Turismului, organizând ture și expediții prin munții din întreaga lume. „În februarie am urcat cel mai înalt vârf din Anzii Cordilieri, Aconcagua, care are 6.962 de metri, împreună cu alte 10 persoane și a trebuit să am grijă de ele. Când mergi ca alpinist, obții banii din sponsorizări și mai mai multă libertate. În general, o tură ghidată durează 2-3 săptămâni, în timp ce, dacă te duci singur, poți sta și până la 2-3 luni în Himalaya, de exemplu”, spune Mihai.

 

Cel mai în vârstă client, un domn de 64 de ani

Se pare că în momentul în care vrei să te cațeri pe munte, vârsta nu contează, ci doar condiția fizică pe care ghizii ar trebui să o testeze înainte de orice expediție. „Am avut persoane foarte bine pregătite, dar și oameni normali care au plecat de la birou și au vrut să facă acest lucru. Din acest motiv ei au avut nevoie de antrenament. Cel mai în vârstă client pe care l-am avut a fost un domn de 64 de ani cu care am urcat pe Elbrus, la 5.642 de metri înălțime, în timp ce cel mai tânăr avea doar 8 ani. Cu cel din urmă am urcat 5 vârfuri din România care aveau peste 1.500 de metri, dar am fost și în Balcani, în Muntenegru”, susține Mihai.

 

„Organismul reacționează foarte ciudat”

Înaninte de a urca pe cele mai înainte vârfuri este nevoie de o pregătire fizică constantă.. De asemenea, persoanele trebuie să aibă o stare de sănătate perfectă întrucât nu se știe întotdeauna câte zile se vor afla acestea la altitudini înainte din cauza condițiilor meteo nefavorabile. „La peste 4.000 – 5.000 de metri, organismul reacționează foarte ciudat. Unii nu au mai putut să urce pentru că organismul lor nu li se climatiza. Trebuie să mergi și să stai în frig, să dormi la cort, iar, pentru a rezista, toți oamenii cu care lucrăm sunt nevoiți să aibă analizeze făcute la zi. Există momente în care organismul îți poate respinge mâncarea când tu trebuie că consumi 7.000 – 8.000 de kcal pe zi. Din acest motiv avem geluri, energizante, mâncare deshidratată specială. Ai nevoie de zile de rezervă. În februarie au fost 3 zile în care nu am putut părăsi tabăra de bază”, afirmă Mihai.

 

Articolul integral va putea fi citit în noul număr al revistei fwdBV, pe care îl achiziționați de AICI.

Esti Companie? Aplica gratuit!

Puteţi adăuga job-urile disponibile în compania dumneavostră pentru a fi vizibile pe site-ul BizBraşov, dacă solicitaţi un cont. Doar aşa veţi putea intra în contact direct cu candidaţii.

Un comentariu

  1. Maestru Boru

    noi doi am fost cei mai tari ghizi…l-am uscat de bani pe Mihai si Furia Rosie !!!

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*