Stiri Brasov, Turism

Cetatea Brașovului, disputată la Înalta Curte de Casație și Justiție. Primăria ar putea intra în posesie abia după finalizarea litigiului

Instituția Prefectului a anunțat, astăzi, că litigiul privind Cetatea Brașovului a anuns în faza de recurs la Înalta Curte de Casație și Justiție, așteptându-se fixarea unui termen pentru judecarea acestuia. „Promovarea unui proiect de HG, având ca obiect schimbarea domenialității îmobilului cu denumirea „Complex-Cetate” se poate realiza doar după finalizarea litigiului mai sus menționat, ulterior clarificării situației juridice a bunului vizat”, se arată într-un comunicat al instituției amintite.

Comunicatul vine după ce primarul George Scripcaru a anunțat că „Primăria a finalizat lucrările de reparaţii curente şi de întreţinere la căile de acces către turnurile, bastioanele și zidurile de apărare ale Brașovului și intenționează să le redea circuitului turistic, deși încă așteaptă Hotărârea de Guvern care va reglementa trecerea acestor monumente de la Consiliul Județean la Primăria Brașov”. Mai mult, primarul Scripcaru  a subliniat: „Am făcut acea intervenție de urgență pentru obiectivele istorice care sunt sau nu sunt ale județului sau ale municipiului, am făcut un protocol cu Consiliul Județean, în așteptarea unei hotărâri de guvern care nu mai vine, am primit și un răspuns de la Prefectură, care ne spune exact ce știam”, solicitând Instituției Prefectului să facă mai mult pentru „a soluționa această problemă, având în vedere că, fiind reprezentantul Guvernului în teritoriu, ar trebui să fie interesat și de problemele cu care se confruntă Brașovul”, se arată în comunicatul citat.

Instituția Prefectului mai săune că Primăria municipiului Brașov este proprietarul celor două imobile cunoscute ca Turnul Negru și Turnul Alb, ca urmare, nu este nevoie de nici o Hotărâre de Guvern pentru ca Primăria municipiului Brașov să se achite de obligațiile ce-i revin ca proprietar de CF și anume, de a întreține aceste imobile.

Prefectul Marian Rasaliu consideră că „primarul Scripcaru ori a intrat în campanie electorală și atacul nefondat este singura armă pe care o are la dispoziție, ori nu ascultă ce i se spune din partea specialiștilor din Primărie, care știu să interpreteze corect legea”. „Cât privește Cetatea Brașovului, Scripcaru George știe foarte bine că este un obiectiv aflat în litigiu, dar cu toate acestea aruncă vina pe Guvern pentru situația incertă, după părerea lui. Pe de altă parte, Codul administrativ vine în ajutorul administrațiilor locale, astfel că monumentele istorice aflate în proprietatea orașului pot fi puse în valoare după cum se dorește. În fapt, Primăria municipiului Brașov are chiar obligația de a întreține aceste obiective. Vă asigur că eu, ca prefect al județului, tratez cu toată seriozitatea problemele Brașovului și ale brașovenilor, în concordanță cu legile”, mai arată prefectul.

În urmă cu cinci ani, compania Aro Palace, proprietarul Cetății Brașov, solicita administraţiei locale 5,2 milioane de euro pentru predarea Cetăţii, după care, în urma negocierilor, preţul solicitat a mai scăzut, ajungând la 3,8 milioane de euro. Între timp, Primăria Braşov a declanşat un proces pentru retrocedarea cetăţii, având câştig de cauză alături de Ministerul Turismului.

Esti Companie? Aplica gratuit!

Puteţi adăuga job-urile disponibile în compania dumneavostră pentru a fi vizibile pe site-ul BizBraşov, dacă solicitaţi un cont. Doar aşa veţi putea intra în contact direct cu candidaţii.

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*