Procedurile birocratice prin care Primăria ar urma să devină priorietar cu acte în regulă asupra turnurilor și bastioanelor vechii cetăți a Brașovului bat pasul pe loc de ani buni, iar aceste monumente se degradează vizibil pe zi ce trece, fiind cu lacătul pe ușă din 2015.
Pentru ca edilii să devină proprietari era necesară emiterea unei hotărâri de Guvern, care se lasă însă așteptată, astfel că primarul George Scripcaru a precizat, că pe baza protocolului de predare-primire care a fost încheiat cu Consiliul Judeţean Braşov, acestea vor fi redeschise. „Nu mai vrem să aşteptăm după Guvern, ci pe baza protocolului de predare-primire pe care îl avem cu Consiliul Judeţean Braşov, să le preluăm şi să le punem în valoare, să le introducem într-un circuit. Vom discuta cu unii parteneri, inclusiv cu ONG-uri, şi vom gândi o serie de activităţi pe care să le facem acolo, pentru a le pune în valoare”, a declarat primarul, citat de bzb.ro.
În ultimele luni, Primăria a derulat lucrări de reparații ale zonelor adiacente ale acestor obiective, astfel încât căile de acces sau zonele de promenadă să fie deschise turiștilor și mai ales să fie sigure, ținând cont că se degradaseră.
Acestea monumente figurează practic în două locuri, și la CJ Brașvo și la Primărie, și este necesară o hotărâre de Guvern care să clarifice aceste aspecte. Potrivit Hotărârii Guvernului României nr. 972 din 2002 privind atestarea domeniului public al judeţului Braşov, Cetatea Fortificată a Braşovului, Bastionul Ţesătorilor, Bastionul Frânghierilor, Bastionul Postăvarilor Bastionul Cojocarilor, Turnul Alb, Turnul Negru sunt cuprinse în anexa 2 privind inventarul bunurilor care aparţin domeniului public al municipiului Braşov. De asemenea, acestea sunt cuprinse şi în anexa nr. 1 a HG 972/2002 cuprinzând inventarul bunurilor aparţinând domeniului public al judeţului Braşov. În aceste condiţii, nici administraţia judeţeană, nici Primăria Braşov nu pot realiza investiţii în aceste obiective.