Stiri Brasov

Rampa de gunoi a Brașovului se transformă într-o oază de verdeață cu 3 milioane de euro

Administratorul depozitului ecologic de deșeuri al Brașovului a sistat de aproape doi ani depozitarea reziduurilor în primele două celule ale rampei, iar de atunci a început demersurile birocratice pentru a executa lucrările de închidere a acestora. Proiectul de închidere a primit toate avizele necesare din partea autorităților de Mediu și nu numai, astfel că recent au demarat aceste lucrări, care ar urma să fie definitivate în decursul acestui an.

După cum ne-a declarat șeful depozitului ecologic, Ion Mihai, investiția totală în lucrările de închidere a celor două celule este de 3 milioane de euro.

18.000 de tone de gunoi ajung la rampă lunar

Fin – Eco a deschis depozitul de la ieșirea din Brașov spre Tărlungeni în anul 2004, iar, până, acum, în acesta au fost depozitate peste 2 milioane de tone de deșeuri. Lunar, la rampa ecologică din Brașov ajung 18.000 de tone de gunoaie, fiind aduse inclusiv reziduuri din Bușteni, dar și din Alba și Miercurea Ciuc. „Până la demararea acestor lucrări de închidere, ambele celule au fost acoperite provizoriu cu un strat de pământ și, de asemenea, au fost forate și 37 de tuburi pentru captarea biogazului. Închiderea completă a acestora presupune însă și alte lucrări de anvergură”, a explicat Ion Mihai.

Două variante pentru utilizarea biogazului

Practic, pentru închiderea celulelor, este necesară realizarea unor lucrări de reconfigurare a depozitului, respectiv terasare și corecţii ale pantelor, după care acesta va fi acoperit cu mai multe folii speciale (geocompozit drenaj biogaz, geocompozit bentonitic, geocompozit drenaj ape meteorice, saltea antieroziune), peste care se vor aşterne straturi de sol, ultimul dintre ele fiind pământ vegetal. În plus, vor mai forate alte 15 puțuri pentru captarea biogazului. Administratorii depozitului iau în calcul două variante în ceea ce privește captare biogazului. Prima variantă presupune folosirea acestuia pentru producerea de energie electrică şi termică, iar cea de-a doua constă în realizarea unei „facle”. Aceasta este similară celor de la sondele de extragere a petrolului şi gazelor naturale, care este aprinsă tot timpul și practic biogazul este ars, fără a fi transformat în energie. „Înainte de a fi folosit, biogazul va intra printr-o stație de tratare, unde vor fi scoase impuritățile si umiditatea. Pentru a putea fi folosit în sistem de cogenerare, este însă necesar să aibă o anumită concentrație de metan și un anumit debit”, a precizat șeful depozitului ecologic.

Arbuști și iarbă peste gunoaie

Nu în ultimul rând, după ce va fi pus și ultimul strat de pământ, solul va fi înierbat și vor fi plantați arbuști de înălțime mică, astfel că maldărele de gunoaie se vor transforma în mici păduri.

Reprezentanții Fin – Eco vor ca până la sfârșitul anului viitor să demareze și lucrările de amenajare a celei de-a patra celule de depozitare, costul investiției estimat în acest caz fiind de alte 2 milioane de euro. Atât în cazul închiderii celulelor vechi, cât și în cazul amenajării unor noi celule, banii vor veni exclusiv din fondurile deținute de către proprietarul rampei, practic din sumele de bani pe care acesta le încasează din taxa de depozitare.

 

Esti Companie? Aplica gratuit!

Puteţi adăuga job-urile disponibile în compania dumneavostră pentru a fi vizibile pe site-ul BizBraşov, dacă solicitaţi un cont. Doar aşa veţi putea intra în contact direct cu candidaţii.

2 Comentarii

  1. “Administratorul depozitului ecologic de deșeuri al Brașovului a sistat de aproape doi ani depozitarea reziduurilor în primele două celule ale rampei” – a sistat pe dracu depozitarea … de aia PUTE la 5 dimineata si dupa ora 7 seara in Triaj si in Liziera !!! m-am saturat de cate sesizari am facut la Garda Nationala de Mediu.

  2. “Administratorul depozitului ecologic de deșeuri al Brașovului a sistat de aproape doi ani depozitarea reziduurilor în primele două celule ale rampei” – a sistat pe dracu depozitarea … de aia PUTE la 5 dimineata si dupa ora 7 seara in Triaj si in Liziera !!! ma dor degetele de cate sesizari am tot facut la garda de mediu, si nimeni nu are o solutie ca totul e ok si e in norme. Va invit o data sa ramenti peste noapte sa simtiti briza fineco …

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*