Stiri Brasov, Timp liber

Festivalul de Film și Istorii va marca 30 de ani de la căderea comunismului și se extinde de la Râșnov și în alte locații din județ

Proiecții de filme, concerte și dezbateri pe tema libertății, în vederea marcării a 30 de ani de la căderea comunismului, sunt principalele evenimente din cadrul celei de-a XI-a ediții a Festivalului de Film și Istorii de la Râșnov, care în acest an se va derula între 19 și 28 iulie. Din acest an, festivalul, care este cel de-al doilea din Europa cu această tematică, s-a extins cu evenimente și la Codlea și Crizbav, în incinta bisericilor fortificate. „Am plecat de la o mână mică de oameni, de la pasiunea mea pentru istorie și istoria filmului, dar și de la dorința de a derula un proiect care are rolul promovării turistice. S-a dovedit că cea mai bună investiție într-un momnument istoric este cultura. De la an la an, festivalul și-a mărit echipa, dar a câștigat și public”, a spus Nicolae Pepene, directorul Muzeului Județean de Istorie și fondatorul festivalului.

Muzica se îmbină cu filmul

Vineri, 19 iulie, pe scena amenajată în Grădina Cetății Râșnov, trupa byron va deschide în mod oficial, de la ora 20:00, al 11-lea Festival de Film și Istorii Râșnov (FFIR). Concertul lui Dan Byron & co va fi urmat de proiecția filmului rusesc „Leto / O vară rock’n’roll”, producție 2018, regizată de Kirill Serebrennikov și deja considerat de mulți critici o pelicula-cult. Pe aceeași scenă vor urca sâmbătă rockerii de la Luna Amară și duminică brașoveanul Alexandru Andrieș, alături de Berti Barbera, Călin Grigoriu, Maria Ioana Mîntulescu și Sorin Romanescu.

Primul weekend al FFIR 2019 propune 5 dezbateri care vor avea loc într-un spațiu nou, amenajat în curtea Școlii Peter Thal. Sâmbătă, de la ora 11:00, directorul Teatrului Național din București, Ion Caramitru, cineastul Stere Gulea, avocatul Antonie Popescu și lectorul universitar Alexandru Gussi vor discuta despre „Decembrie ‘89. 3 ore și jumătate mai târziu, Lucian Croitoru, consilier al guvernatorului BNR, Ionuț Dumitru, președinte al Consiliului Fiscal, și jurnalistul Moise Guran vor analiza evoluția economiei de piață și a libertății economice în România post-comunistă. „Mă bucur că exită o diversificare și că există locații noi pentru derularea evenimentului. Aceste evenimente nu au făcut decât să contribuie la creșterea numărului de turiști. Astăzi, Râșnovul are peste 450.000 de turiști, iar la nivelul județului, suntem cea mai importantă destinație turistică a României. Ca și implicare, am făcut în așa fel încât să alocăm fonduri pentru astfel de evenimente. Anul acesta, am alocat 450.000 de lei pentru evenimentele orhganizate de primării și am avut 14 beneficiari”, a precizat președintele CJ Brașov, Adrian Veștea.

Jumătate de veac de la aselenizare

La exact 50 de ani de la ziua când naveta spațială Apollo 11 a aselenizat, Hans Klemm, ambasadorul SUA în România, David Saranga, ambasadorul Israelului în România, și astronautul Dumitru Prunariu vor participa, sâmbătă, 20 iulie, de la ora 17:00, la panelul 50 de ani de la aselenizare Tehnologie, Politică, Propagandă, moderat de Alexandra Martin (GLOBSEC). În cadrul panelului, va fi difuzat un interviu audio realizat în luna iunie a acestui an cu Andrei Bacalu, comentatorul aselenizării la TVR. Proiecția filmelor În umbra luniiși Primul om pe lunăva întregi seria de evenimente dedicată de FFIR aselenizării.

Seria de concerte de muzică veche găzduită de Biserica Evanghelică din Râșnov va începe sâmbătă, de la ora 19:00, cu concertul de orgă „Perfectul (re)compus”, susținut de organistul István Matyás (Viena), cu concursul actriței Crenguța Hariton. În aceeași seară, de la ora 20:00, va debuta și seria de evenimente FFIR 2019 din Codlea, cu concertul de muzică barocă pentru voce, flaute și trompetă Un pas în fața serafimilor, găzduit de Biserica Evanghelică din localitate.

Competiția de film documentar a FFIR propune, în weekendul de deschidere al FFIR 2019, peliculele „23 octombrie, povestea unor liceeni” (Argentina, 2018), „Grup canal 77” (România, 2019 – în prezența realizatorilor) și „Tăcerea celorlalți” (Spania, 2018), a căror proiecție va fi găzduită de Cinematograful „Amza Pellea”.

Ion Andrei Gherasim, președinte executiv al Fundației Corneliu Coposu și Valentin Șerdan-Orga, directorul Bibliotecii Centrale Universitare “Lucian Blaga” din Cluj-Napoca, vor discuta, duminică, de la ora 11:00, în cadrul panelului „Iuliu Maniu – Project management de țară – România 1919”.

Prefațată de reprezentația spectacolului „HUOOOOO!!!” a trupei timișorene de teatru independent Auăleu, care va avea loc în curtea Școlii Peter Thal duminică, 21 iulie, de la ora 14:30, dezbaterea „We don’t need no education?/!se va bucura de participarea rectorilor Universității din București, Mircea Dumitru și Universității de Vest din Timișoara, Marilen-Gabriel Pirtea, a Danielei Vișoianu, Președintele Coaliției pentru Educație, a profesorului Lucian Turcescu de la Concordia University din Montréal, a studentului Constantin-Alexandru Manda și a lui Madlen Șerban, profesor asociat la Universitatea din București

Festivalului de Film și Istorii Râșnov 2019 va găzdui și o Școala de Vară la care vor participa 72 de studenți și 23 de liceeni din România și Republica Moldova.

Programul integral al FFIR 2019 și forma electronică a caietului-program sunt de găsit pe www.ffir.ro/ro/editia-2019/program/ și pe www.facebook.com/filmsiistoriirasnov/. Biletele pentru accesul la dezbateri și la concertele din Grădina Cetății Râșnov pot fi achiziționate online, de pe site-ul Eventbook, și de la fața locului (doar numerar). Intrarea la toate proiecțiile de film, la spectacolele de teatru, la concertele din Biserica Evanghelică și la toate evenimentele din Codlea și Crizbav va fi liberă.

Esti Companie? Aplica gratuit!

Puteţi adăuga job-urile disponibile în compania dumneavostră pentru a fi vizibile pe site-ul BizBraşov, dacă solicitaţi un cont. Doar aşa veţi putea intra în contact direct cu candidaţii.

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*