La nivelul județului Brașov, populația de urși este de trei ori mai mare decât ar trebui după cum susțin autoritățile. Hârseni și Predeal, sunt două dintre localitățile vizitate foarte des de urși, în ultima perioadă, fiind înregistrate o serie de pagube materiale, dar și atacuri asupra oamenilor. Prefectul Brașovului, Marian Rasaliu a precizat că autoritățile brașovene nu vor sta cu mâinile în sân și nu vor aștepta ceasul al XII-lea pentru a interveni, iar de săptămâna viitoare va începe demersurile atât pentru a reloca unele exemplare, cât și pentru a recolta o altă serie. „Anul trecut, am obținut aprobarea pentru recoltarea a patru exemplare, dar e un număr cu mult sub ceea ce se întâmplă. Miercuri dimineață, vom avea o întâlnire cu APM, Garda de Mediu, Jandarmerie, ocoalele silvice, primari și vom stabili numărul optim de urși, în funcție de necazurile făcute. Avem un caz de vineri la Predeal, avem alt caz la Hârseni, dar și la Fundata. În funcție de ce ne spun reprezentanții acestor autorități, vom solicita recoltările necesare”, a explicat prefectul Brașovului.
„Un urs care fuge din pădure spre zonele locuite, fuge de un altul mai mare”
De altfel, Dan Olteanu, șeful Regiei Pădurilor Kronstadt, a adăugat faptul că la nivelul Fondului cinegetic 18 Timiș, pe care îl gestionează, în loc de puțin peste 20 de urși, cât ar putea trăi în condiții normale pe respectiva suprafață, sunt peste 100. Acesta a subliniat faptul că relocările nu sunt neapărat soluția optimă, deoarece în 75% din cazuri urșii părăsesc pădurea și caută din nou zone locuite pentru a se aproviziona cu hrană. „Ursul a reprezentat o problemă de foarte mult timp. Din 2011, de când suntem gestionari ai fondului cinegetic din această zonă, am relocat 32 de urși, inclusvi pui, și i-am redat mediului specific. Am dus ursoaică la Baia Mare, dar și acolo a ajuns iar în localități. Relocarea nu e o soluție, are efect doar la exemplarele de până în 2 ani. De fapt, un urs care fuge din pădure spre zonele locuite, fuge de un altul mai mare și mai puternic
Ursul are două obiective clare: mâncarea și reporoducerea. De aceea masculii caută să omoare puii și atunci ursoaicele vin spre zonele locuite. Singura soluție în unele azuri este doar recoltarea, adică omul cu casa lui, ursul cu casa lui. Există și exemplare ce pot fi reabilitate și de aceea vom amenaja un centru de reabilitare pe 60 de hectare în masivul Postăvarul. Investiția este de aproximativ un milion de euro și nu înseamnă doar un gard, ci și un recensământ al urșilor. Slovenii împușcă în fiecare an 175 de urși, pe un teritoriu mult mai mic”, a explicat Dan Olteanu.
„Trebuie să ne pregătim pentru invazia de toamnă”
De asemenea, și prefectul este de părere că nu din cauza tăierilor de păduri au plecat urșii din păduri. „Unde s-a defrișat, acolo cresc fructele de pădure, se înmulțește hrana. Acest lucru nu împiedică animalele să coboare în gospodăriile oamenilor și nu e un lucru bun și nu trebuie să tratăm cu indiferență acest lucru. Noi conștientizăm acest lucru și facem tot ce ne stă în putință să protejăm viața oamenilor. Trebuie să ne pregătim pentru invazia de toamnă. Animalele sălbatice vor coborî la culturi, și faptul că stăm impasibili și vedem cum mai apare câte un atca. Ne gândim să intervenim, indiferent de ciritcile ce ne vor fi adduse. Recoltările se vor face în temeiul legii, cu aprobarea Ministerului Mediului pe baza realității din teren”, a subliniat Marian Rasaliu.