Social, Stiri Brasov

Situația terenului de sub fosta groapă de gunoi a Brașovului se clarifică în ceasul al XII-lea. Altfel, există riscul pierderii celor peste 5 milioane de euro necesare pentru ecologizare

Municipiul Braşov este singura dintre cele 7 localităţi din judeţ care nu a depus la Administraţia Fondului de Mediu (AFM) dosarul pentru obţinerea finanţării necesare închiderii depozitului de deşeuri. Cauza, o situație juridică neclară în ceea ce privește proprietatea asupra terenului, o porțiune de aproximativ 25% din aceasta fiind a municipiului Săcele. „Soluţia găsită de cele două părţi a fost ca, pe perioada lucrărilor de închidere a depozitului, terenul în cauză să fie dat de municipiul Săcele în administrarea municipiului Braşov. În acest sens, este nevoie de o hotărâre a Consiliului Local Săcele, prin care ni se predă în administrare amplasamentul, apoi de o hotărâre a Consiliului Local Braşov, prin care se preia terenul.  Apoi pentru suprafaţa în cauză, municipiul Braşov se va înscrie în Cartea Funciară cu drept de administrare”, a explicat purtătorul de cuvânt al Primăriei Brașov, Sorin Toarcea.

În primăvara acestui an,  Administraţia Fondului pentru Mediu a lansat apelul de proiecte pentru obținerea de finanțări prin Programul privind închiderea depozitelor de deşeuri municipale neconforme, termenul limită de depunere a cererilor fiind 30 august 2019.

De celalată parte, Primăria Săcele susține că a demarat procedurile legale privind reglementarea situației terenului aferent acestei foste halde de gunoi. „După primirea solicitării din partea Primăriei Municipiului Brașov din data de 14 iunie a.c, înregistrată la Primăria Săcele în data de 19 iunie a.c, Primăria Municipiului Săcele a demarat procedurile legale pentru reglementarea situației juridice a terenului respectiv”, au precizat edilii din Săcele într-un comunicat de prese.

Aceștia au mai adăugat faptul că terenul este înscris în Cartea Funciară în proprietatea CAP Săcele și a fost nevoie de realizarea unui schimb de terenuri cu municipiul Săcele. „Această procedură a necesitat o anumită perioadă de timp și a fost finalizată zilele acestea printr-o Hotărâre a Comisiei Locale de Fond Funciar Săcele. Doar după realizarea acestei proceduri, situația juridică a terenului poate fi trimisă spre deliberare Consiliului Local Săcele, fapt care se va întâmpla la ședința din luna iulie”, au subliniat edilii săceleni.

Ce variante sunt pentru ecologizarea muntelui de deșeuri

Pentru închiderea depozitului de deşeuri Timiş -Triaj, în primăvara acestui an, viceprimarul Braşovului Barabas Laszlo anunţa că sunt luate în calcul două soluţii tehnice. Astfel, dacă s-ar respecta toate normativele privind înclinaţia pantelor, ar fi nevoie de mutarea a 528.000 de metri cubi de deşeuri de la această rampă la depozitul ecologic de lângă Săcele. Dacă s-ar face acest lucru, celula nr. 3 de la Fineco s-ar umple. A doua variantă, mai ieftină, ar fi ca actuala înclinaţie a pantelor să fie păstrată. În acest caz viceprimarul a afirmat că  valoarea lucrărilor de închidere a depozitului de la Timiş Triaj este estimată la 5,5 milioane de euro.

Esti Companie? Aplica gratuit!

Puteţi adăuga job-urile disponibile în compania dumneavostră pentru a fi vizibile pe site-ul BizBraşov, dacă solicitaţi un cont. Doar aşa veţi putea intra în contact direct cu candidaţii.

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*