Potrivit unui studiu realizat de o platformă de recrutare online, un român din cinci spune că, de-a lungul carierei, a acceptat cel puțin o dată un job mai prost plătit, în timp ce doi din cinci susțin că ar fi dispuși să accepte un loc de muncă cu un salariu mai mic în schimbul anumitor avantaje pe care ei le consideră valoroase.
Principalul motiv care-i face pe 22% dintre români să ia în considerare renunțarea la jobul actual pentru unul cu un salariu mai mic este reprezentat de un program de lucru mai lejer și flexibil, dar și posibilitatea de a lucra de acasă. De asemenea, 21,7% ar accepta un loc de muncă mai prost plătit dacă ar avea posibilitatea să se dezvolte profesional, iar 15,5% iau în considerare beneficiile extra salariale oferite de un astfel de job.
Pentru unul din zece respondenți, oportunitatea de a avansa ma rapid în carieră ar conta mai mult decât beneficiile financiare, în timp ce pentru 8,6% este important cât de aproape se află biroul de casă, pentru 6,2% contează colectivul pe care îl au la locul de muncă, iar pentru 3% dacă brandul de angajator este activ.
Datele sondajului arată faptul că 2 din 10 angajatori au tendința de a cere o mărire de salariu în decursul primului an, iar 4 din 10 o cer în al doilea an de la angajare. În plus, doar 7% au susținut faptul că ar aștepta să treacă cel puțin doi an de la angajare pentru a cere șefilor un salariu mai mare, iar restul de o treime nu ar solicita niciodată un astfel de lucru, ci ar aștepta să li se ofere.
Peste jumătate dintre respondenți au susținut că nu sunt multumiți de suma pe care o câștigă în momentul de față la locul de muncă, în timp ce 31,2% afirmă că salariul actual este până șa 25% sub cel pe care și-l doresc și care le-ar acoperi nevoile. Un sfert a mărturisit că este cu până la 50% sub nivelul necesar. Cei care susțin că salariul este satisfăcător și la nivelul dorit reprezintă un procentaj de 31,7% din numărul respondenților, însă doar 3% a afirmat că este peste nivelul dorit, acoperându-le totodată și nevoile.
Se pare că unul din trei angajatori oferă majorări salariale angajaților doar în cazul perfomanțelor financiare ale companiei, un sfert acordând aceste măriri anual celor care au avut performanțe bune. Cu toate acestea, doar 18% oferă majorări salariale anuale pentru toți angajații, fără a ține cont de performanțele lor sau ale companiei.
În plus, cei mai multe persoane care vor să negocieze salariul lucrează în departamente precum vânzări (42,4%), IT (31,3%), financiar-contabil (22,6%), management (22,6%), producție (19,8%), administrativ (16,8%), marketing (16%) și logistică (14,1%). Sondajul a fost realizat pe un eșantion de 210 companii și 1.820 de utilizatori ai internetului.