În 2017, numărul născuților proveniți din mame cu vârsta de peste 35 de ani a crescut cu 47% față de anul 2008, când erau doar 20.937 de astfel de copii născuți. Datele centralizate de ZF pe baza informațiilor de la Eurostat, biroul de statistică al Uniunii Europene, arată că în 2017 peste 30.800 de născuți, mai exact cu 15% din totalul celor circa 200.000 de născuți în România au mame de peste 35 de ani.
„Aceasta este o tendinţă care se maniefstă în statele din vest de mai demult, iar România se înscrie perfect în acest trend. Complexul de factori care a condus la creşterea numărului de copii născuţi de mame cu vârsta de peste 35 de ani este relativ generos şi se înscrie în ceea ce specialiştii numesc a doua tranziţie demografică. Se observă mai multe schimbări în zona aceasta de formare a cuplurilor, instituţia căsătoriei, divorţurile şi mentalităţile schimbate faţă de ceea ce se întâmpla până în anii ‘80“, a explicat Constanţa Mihăescu, profesor la Departamentul de Statistică şi Econometrie al Facultăţii de Cibernetică, Statistică şi Informatică Economică din cadrul Academiei de Studii Economice din Bucureşti.
Astfel, conform lui Constanţa Mihăescu, România se încadrează în „corul european“, factorii care au condus la această situaţie fiind de natură educaţională, economică, dar şi socială, pentru că există o schimbare la nivelul mentalităţii.