În vederea operării Aeroportului de la Ghimbav este necesară și efectuarea, în prealabil, a unor studii aferente serviciilor de navigație aeriană. Pentru realizarea acestora, Consiliul Județean Brașov a lansat o licitație publică prin care ar urma să se efectueze studiul de fezabilitate aferent acestor servicii. Contractul are o valoare totală estimată de 840.000 de lei, iar atribuirea acestuia urmează să se facă în funcție de cel oferta care are cel mai bun raport preț-calitate.
Ofertele de la firmele de specialitate sunt așteptate până la data de 17 iulie. „Ofertantul trebuie să arate că în ultimii 5 ani a avut cel puțin 2 contracte similare pentru realizarea unui Studiu de Fezabilitate sau Proiect Tehnic în vederea asigurării ANS la un aeroport european, din care cel puțin unul cu implementarea unui turn de control virtual. Ofertantul trebuie să arate că cel puțin 2 contracte au fost duse la bun sfarsit și cu satisfacția clientului. Acesta trebuie să arate că în ultimii 5 ani a avut cel puțin 1 contract cu proiectarea sau modificarea spațiului aerian în Europa”, sunt principalele cerințe ale reprezentanților CJ Brașov. Documentația ar urma să fie realizată în cel mult trei de la data atribuirii contractului.
În urma elaborării studiului de fezabilitate va fi identificată și recomandată soluția tehnică pentru Serviciile de Trafic Aerian, din care face parte și turnul de control al viitorului aeroport. Acest studiu ar urma să fie avizat de Romatdsa, care va fi alături de CJ Brașov până la darea în funcțiune efectivă a echipamentelor și turnului de control. Acest studiu ar urma să prezinte două scenarii, respectiv cu turn de clasic și turn de control virtual, recomandat și de Eurocontrol (European Organisation for the Sfaty of Air Navigation). Turnul de control virtual presupune o cameră de unde controlorii de trafic aerian vor putea monitoriza totul de pe ecrane de mari dimensiuni. Astfel vor avea o vedere panoramică a aeroportului, acesta fiind filmat cu ajutorul unor camere video performante. Conform specialiștilor, o astfel de tehnologie va permite indentificarea factorilor de risc, iclusiv a animalelor sau a dronelor ce ar putea apărea în jurul aeroportului. „Turnul de control virtual pe care ne propunem să-l realizăm la Aeroportul Internațional Brașov – Ghimbav are niște avantaje extraordinare față de un turn de control clasic. Folosind realitatea augmentată, sistemul identifică aeronavele, afișează zonele restricționate, detectează animalele sălbatice sau dronele care în ultima perioadă reprezintă un pericol din ce în ce mai mare pentru aeroporturi”, a precizat președintele Consiliului Județean Brașov, Adrian Veștea.