Lansarea cărții de rețete din Transilvania, „Bucate de prin sate”, va avea loc mâine, în Șura Albă de la Viscri 32 în deschiderea festivalului de gastronomie la sat Imbold Nativ. Ea adună povești, gusturi și obiceiuri uitate, arătând faptul că mâncarea nu este doar hrană, ci și ritualul, gătitul, terbuie să fie mereu precedat de buna intenție a folosirii ingredientelor.
Cărticica „Bucate de prin sate”, descoperă, susține, documentează și reinterpertează rețete vechi, promovând totodată restaurante și bucătari responsabili, care respectă principiile Slow Food: sănătos, curat și corect. Secretele gastronomiei transilvănene vor fi descoperite în bucătărie la prepararea a 24 de rețele printre care: Întinsură din zer, caș și burduf cu pută de mălai (Oana Irina Coată), Cartofii ciobanului răzăliți cu cârnați de casă copți (Mara-Elena Oană) sau Ciorbă săsească de mereu (Mama Gerda).
Secretele gastronomiei transilvănene au fost bucate reinterpretate de Oana Irina Coantă – Slow Food Țara Bârsei / Bistro de l’Arte, Mara Oană – Viscri 32 – Blue House and White Barn Restaurant, Chef Melinda Teohari, Mama Gerda – Viscri 22, Tanti Vio – Viscri 125, chef Horia Șimon – Clubul Gastronomic Transilvan, chef Ioan Bebeșelea – Slow Food Sibiu, chef Daniel Joa – Slow Food Sibiu, Chef Mihai Toader – Fragmente, 2 Women Chefs – proiect culinar feminin. Aceasta a fost ilustrată de artistul Andrei Argaetic și conține referințe despre plante arhaice, folosite în trecut în gastronomia transilvăneană.
Festivalul Imbold Nativ este primul demers gastronomic coordonat simultan de Asociația Imbold în patru sate din Transilvania (Viscri, Criț, Meșendorf și Saschiz) și implementat de membrii comunităților locale. Obiectivul principal este descoperirea și promovarea gastronomiei locale ca formă a patrimoniului imaterial, factor de identitate locală și națională și catalizator pentru turismul sustenabil.