După ce anul trecut, dezvoltatorul Avantgarden Tractorul a donat Primăriei un teren în vederea amenajării unei grădinițe, edilii au derulat procedurile de proiectare a unității de învățământ din noua zonă rezidențială, iar acum au lansat licitația în vederea selectării unui constructor. În conformitate cu anunțul de licitație, valoarea lucrărilor este de 3,54 milioane de lei cu tot cu TVA, iar ofertele sunt așteptate până în data de 2 august.
În prezent, în municipiul Braşov funcţionează 58 grădiniţe de stat şi 13 grădiniţe particulare, iar necesitatea unor noi unități a apărut ca urmare a extinderii zonei rezidențiale și a apariției unor noi cartiere.
Noua grădiniță va avea două etaje
În urma studiului de fezabilitate ținând cont de suprafață și de normele legale în vigoare, se propune o construcție S+P+E1+E2 retras, cu suprafaţa construită de 279 mp şi suprafaţa desfaşurată de 768 mp. Parcela are suprafață de 699 mp și este de formă dreptunghiulară, având dimensiunile maxime de 20m pe latura de vest, 35m pe latura de nord, 35,35m pe latura de sud și 19,95m pe latura de est. Clădirea va avea fațada principală către Sud, ceea ce va conferi orientare optimă tuturor spaţiilor de locuire destinate copiilor. Spaţiile interioare propuse sunt cinci săli de grupă, grupuri sanitare la fiecare două grupe, oficiu, vestiar, spălătorie, o grupă multifuncţională, sală pentru educatoare, sală de mese care va avea acces direct la bucătărie cu spaţii tehnice aferente şi două ieşiri de evacuare, cabinet medical cu izolator precum şi holuri cu vestiare. În total, aceasta ar urma să ofere 100 de locuri pentru preșcolari.
Iluminat cu LED și încălzire în pardoseală
Instalaţiile de iluminat interior vor fi concepute astfel încât lumina să fie suficientă și confortabilă și vor fi prevăzute cel mai probabil cu corpuri de iluminat de tip LED.
Încălzirea se va face prin pardoseală. Pentru sala multifuncţională de la etajul 2 se prevede un sistem de ventilare şi climatizare cu recuperare de căldură, iar pentru grupurile sanitare, un sistem independent pentru fiecare grup sanitar prin câte un ventilator care evacuează aerul în exterior, acesta fiind declanșat și oprit de întrerupătorul de iluminat. Centrala de detecție și semnalizare la incendii va supraveghea toate spațiile spaţiilor cu detectoare automate și va cuprinde și detecția semnalizarea unor scăpări de gaz metan în spaţiul tehnic de la demisol.
Grădinița va avea un loc de joacă în exterior, o alee carosabilă pentru accesul aprovizionării precum şi o platformă pentru colectarea deşeurilor, respectiv curăţarea pubelelor. Restul spaţiului va fi amenajat ca spaţiu verde. Clădirea va fi deservită de 16 persoane, dintre care 10 educatoare și îngrijitoare pentru copii, o asistentă medicală, un agajat pentru curățenie/spălătorie, doi angajați la bucătărie, un casier și un director.