Primele antene RCS&RDS care vor permite furnizarea de servicii de telecomunicații 5G vor fi montate în Capitală (Centrul Vechi, câteva parcuri, zona de food din mall-urile mari), Constanța, Mamaia, Oradea, Cluj-Napoca și Iași în lunile iulie și august, a anunțat vicepreședintele operatorului de telecomunicații, Valentin Popoviciu.
„Din toamnă vom fi prezenți cu antene 5G în orașele Brașov, Timișoara, Craiova, Sibiu și stațiunile Sinaia, Bușteni, Predeal și Poiana Brașov. Se vor utiliza echipamente de la principalii furnizori de tehnologie pentru rețele de telefonie mobilă, respectiv Ericsson, Huawei și Nokia”, a mai spus Popoviciu. Clienții pot realiza pre-comenzi pe www.digiromania.ro pentru achiziționarea modelelor Xiaomi Mi Mix 3 5G – 2.999 lei și 3.149 lei (TVA inclusă), preț în funcție de capacitatea de stocare 64 GB și 128 GB, și Huawei Mate 20X 5G – 6.299 lei (TVA inclusă).
„Livrarea terminalelor care vor permite accesul la serviciile 5G, fiind compatibile VoLTE și VoWiFi, va avea loc în 2-3 săptămâni”, a spus Popoviciu. El a adăugat că orice client cu abonament Digi Mobil, care deține un terminal compatibil, va putea efectua trafic și în rețeaua Digi MOobil 5G. „Traficul va fi nelimitat. Traficul de 50 Gb/lună, la viteză de acces normală, disponibil anterior peste rețeaua 4G, va fi disponibil în rețeaua 4G și 5G”, a mai spus reprezentantul RCS&RDS.
Întrebat care este investiția în dezvoltarea rețelei 5G, Popoviciu a afirmat că bugetul pentru dezvoltarea infrastructurii RCS&RDS în acest an se ridică la 270-280 milioane de euro, similar anului 2018. „Vom monta între 100 și 200 stații de bază 5G până la finele anului. Pentru 2020, numărul antenelor care va vor fi montate va fi influențat de mai mulți factori, respectiv dinamica traficului, oferta de terminale și altele”, a spus vicepreședintele companiei. El a reiterat mesajul privind simplificarea procesului de obținere a autorizației pentru montarea unei antene, care în prezent este similar ridicării unei clădiri.
„În Ungaria, spre exemplu, unde suntem prezenți cu servicii de telefonie mobilă, procesul este mult simplificat. În cazul în care montarea unei antene nu depășește o rază de 6 metri, nu mai este nevoie de autorizație”, a mai spus Popoviciu. Tehnologia 5G promite o viteză mobilă de până la 10 ori mai rapidă decât 4G. Această performanță va crea noi utilizări pe toate planurile, respective soluții de realitate augmentată, posibilitatea companiilor de a implementa o rețea wireless locală și capacitatea de a răspunde corespunzător la consumul tot mai mare de conținut multimedia, notează profit.ro.