Opinii, Social

Nu vă fie frică și Scripcaru…?

 

Pică?

Săptămâna trecută într-o postare apreciată pe facebook și care a produs ușor deranj prin PNL spuneam:

Dacă până acum nu a spus-o nimeni, o spun eu, începe să se simtă în aer un vând de “nu vă fie frică, și Scripcaru pică”.

 Parcă cititor în stele ce am fost ma continuat cu:
PNL e același de când îl știm, cu diferența că există o tabără anti-Scripcaru înăuntru care nu doar că nu-l iubește, dar pe modelul Oprișan și Buzatu la europarlamentare, vor să tragă frâna de mână la locale.
Săptămâna asta, Gheorghe Ialomițeanu, fost Ministru al Finanțelor și Sergiu Chifu, consilier local și afacerist important în angrenajul PNL și-au dat demisia din partid, ambi acuzând mai mult sau mai puțin inmixtiunea Primarului Scripcaru în treburile interne ale PNL.
Pentru cei care au uitat, George Scripcaru nu este membru al PNL, a candidat indepent în ceea ce eu consider cele mai ostentativ-mincinoase alegeri din istoria recentă a Brașovului. Candidat independent susținut oficial partid (ne aducem aminte declarațiile lui Dragoș David) și totuși neoficial, pentru că partidul a avut un candidat propriu, în numele lui Adrian Gabor.
PNL-ul, după cum spuneam mai sus este din ce în ce mai puțin interesat să-l susțină pe Scripcaru pentru un nou mandat. Nu PNL-ul ca întreg, ci părți din el. Ceea ce oferă oportunitatea partidelor din opoziție să-și găsească liniștea și să genereze un candidat care poate să-l învingă pe George Scripcaru.
USR-Plus, la alegerile europarlamentare au obținut 37% din voturi, PNL-ul undeva la 20%. USR-Plus au obținut 51 mii de voturi la acest scrutin. George Scripcaru a căștigat ultimul mandat cu 51% deci majoritate simplă, obținând doar puțin peste 45 mii de voturi. Scăzând numărul de votanți de pe listele suplimentare, scăzând emoția generată de doi ani cu lupta anti-corupție, scotându-l pe Dragnea din ecuație, punând în balanță că Europarlamentarele sunt alegererile (istoric) cele mai puțin atractive pentru electorat, putem ajunge la o concluzie simplă: Un viitor candidat susținut de USR-Plus poate câștiga Primăria Brașov.
Pentru asta totuși este necesar un candidat care să știe unde-i buda în Primărie. Adică să înțeleagă problemele din administrație, să aibă legătură cu administrația, daca nu el, măcar un consilier de al lui, un candidat care trebuie să vină cu o viziune Brasov.2050 sub cupola căreia să existe strategii, iar pe fiecare strategie, tactici de a atinge acele strategie, fiecare tactică având setul ei de măsuri concrete.
Este capabil USR-Plus să genereze un astfel de candidat cu o astfel de strategie ce să ofere cu adevărat alegătorului alternativa la viziunea ABC a lui Scripcaru? Consider că în acest moment nu.
Celelalte formațiuni politice nici nu-l doresc pe Scripcaru jos, exceptându-l pe Cătălin Leonte, omul trădat de PSD la alegerile din 2012, un bancher profesionist cu o imagine bună. Din păcate, formațiunea din care face parte nu are cum să-l propulseze ca un candidat ce poate schimba cursul jocului, în schimb, Cătălin Leonte poate fi cu adevărat candidatul care să-i dărâme puternic imaginea de infailibil pe care până de curând o avea primarul nostru. Leonte are și inteligența și abilitatea politică pentru a face asta. Dar întrebarea rămâne, o va face? Se vor baza cei de la USR-Plus pe el când va fi nevoie să muște și să sfâșie din Scripcaru? Vom vedea.
Restul candidaților, cu tot respectul, nu merită niciun comentariu, pentru că nu vor trece de pragul de 6-7%.

Câștigă?

La începutul săptămânii, George Scripcaru a primit a 10a amânare în cazul Skoda unde este învinuit. Practic, un record mondial și pentru justiția noastră. Nu s-a mai văzut așa ceva, dar semnalul este că Scripcaru, spre deosebire de Dragnea, nu va fi scos din joc cu ajutorul justiției.

Ca notă personală, eu mi-aș dori ca justiția să-și facă odată treaba, iar dacă omul este nevinovat să scape, iar dacă este vinovat, să suporte consecințele, dar fără amânări doar de dragul de a ne apropia de alegeri și atunci îl achităm (ca să-i dăm un boost de încredere și de scor) sau îl pedepsim (ca să-l scoatem din joc în ultimul moment). Nu, nu așa.

Plecând te la aceste semnale ciudate, adăugând faptul că Scripcaru și-a construit o țesătură uriașă de oameni cu bani, putere și interese în ultimii ani, ne putem aștepta și la o campanie puternică, un Scripcaru susținut de PMP de exemplu, în cazul în care PNL-ul este mult prea slab sau dezinteresat pentru a o mai face.

USR-ul din Brașov are ceva probleme interne de trenează de mult timp. Practic de la înființarea lui. Gafele politice momumentale instrumentate de o anumită parte a conducerii, prin numirea unui președinte la Municipiu un membru ce avea aproape 3 zile vechime, altă numire cu presiuni pe telefoane, a unui cunoscut activist ce apărea pe la Realitatea TV în funcția de președinte de organizație Județeană la doar 7 zile de la semnarea adeziunii, scandaluri cu societatea civilă (unde eu sunt membru și eram și atunci), denotă că USR Brașov s-a născut disfuncțional, de dezvoltă greu și are pietre de moară de tras după el tocmai din cauza problemelor de la naștere. Zilele acestea, o parte a USR Brașov (să vă spun un secret? acolo există un război fratricid) a organizat o “dezbatere” pe tema Parc sau Parcare.

Problema? Că toți speakerii din panel sunt PRO Parc, deci nu este o dezbatere, este cel mult o șuetă în care toată lumea vine și spune cum e rău Scripcaru, după ce Primăria deja a emis documente prin care lucrările la parc pot începe.

Un partid Parlamentar, cu peste 50 de membri activi în organizația municipală ar fi trebuit să aibă un dialog constant cu Administrația Locală, pentru că în 2020 vor prelua cel puțin o parte mare din portofoliile de consilieri locali, iar ei ar trebui prin acest dialog să-și însușească ce înseamnă acea funcție de reprezentare a cetățeanului.

Faptul că fac șezătoarea asta DUPĂ ce s-au emis acte, faptul că o denumesc mincinos “dezbatere”, faptul că nu au invitat stake-holderi din societatea civilă cum ar fi Mihai Tatu, actual jurnalist, activist pe probleme de urbanism, îmi ridică mie semne de întrebare față de esența acestei acțiuni.

S-ar putea să mă înșel, iar această dezbatere, ce cu siguranță interesează o mare parte din Brașoveni, să fie începutul sfârșitului lui George Scripcaru. Sau poate nu mă voi înșela și lipsa substanței să fie instrumentalizată de Scripcaru exact împotriva lor ca fiind cei ce nu vor nimic construit, cei ce blochează orice dezvoltare, cei ce doar spun NU.

Am mai văzut o astfel de atitudine a opoziției la Nicușor Dan (care este invitat la dezbatere, daca vreți să-l vedeți mergeți).

Cu astfel de imaturitate politică, USR poate rata șansa cu adevărat istorică de a prelua și Primăria în 2020 și majoritatea Consiliului Local, alături de Plus.

Epilog

George Scripcaru are deja atât de multe probleme de gestionat în noul Brașov, cu noii brașoveni, cei interconectați, cei care nu mai sunt fentați de beton și borduri, încât, pentru prima dată după foarte mulți ani, percepția în Brașovul profund, cartierele dormitor – Astra, Tractoru, Noua, este că “trebuie ceva schimbat”, iar cel care “a furat, dar a și făcut” pare-se că se transformă în “nu a mai făcut nimic, trebuie altul”.

Brașovul este un motor economic al României. Dezvoltarea acestui oraș sau stagnarea lui afectează sute de mii de români. Bătălia pentru Brașov nu este doar una de importanță locală, este una de importanță regională, dacă nu chiar națională. De nu va înțelege opoziția acest lucru, atunci vom continua cu aceiași administrație ce nu-și prea dorește transparență, căreia îi place să creadă că are întotdeauna dreptate fără a dezbate proiectele propuse, aceiași administrație ce azi îmi pare total lipsită de viziune, condusă de același și etern George Scripcaru.

De o vor face, de vor genera un lider ce să întruchipeze o alternativă, o viziune, speranță, dezvotare, oportunitate, susținut de o strategie bine conturată, de membri activi ai USR-Plus, atunci eternul va deveni doar un trecător prin viața noastră publică.

 

4 Comentarii

  1. corecta viziune scrip[caru inseamna o mare “famiglia”

  2. …acum cand s-a inrudit si cu marea televiziune Digi…Sergiu Voicu e ginerele sau…asa ca e din ce in ce mai extins in afaceri si relatii!!!

  3. Se transforma si bizbrasov in ‘opinie-news’…

  4. Pai domnul Scripcaru din pacate controleaza si USR-ul si jumate din PSD.

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Ultimele Articole

O firmă a fostului șef al PSD Brașov și ministru al Energiei, Constantin Niță, cumpăra energie de la Hidroelectrica și
Urmare a pandemiei de coronavirus, apar rezilierile de contracte pe o piaţă a energiei din ce în ce mai tulburată.
Audit financiar pentru proiectul de amenajare a unor benzi de circulație dedicate transportului public. Primăria, dispusă să plătească 15.000 de
Unul dintre proiectele pentru care Primăria Brașov a obținut bani europeni din acest exercițiu financiar este cel ce vizează amenajarea
Gunoaie de 5,94 milioane de lei, în stațiunea Moieciu
Comuna Moieciu, una dintre principalele destinații agroturistice din România, vrea să intre în rând cu lumea și la capitolul de
Fondatorul S-Karp, Radu Jitaru, a donat 1.000 de viziere spitalelor, polițiștilor și jandarmilor
Antreprenorul brașovean Radu Jitaru, cuoscut pentru business-ul S-Karp, producător local de încălțăminte sport, a produs și a donat prin compania
Mega Image anunţă un spor suplimentar de 25% pentru angajaţi pentru fiecare zi lucrată în perioada CoVID-19 şi beneficii speciale
Retailerul Mega Image a anunţat marţi că îşi recompensează angajaţii prin continuarea aplicării măririlor de salariu planificate, cât şi prin
Un ambulanțier din Suceava, primul deces în rândul cadrelor medicale din România
Ministerul Sănătății a confirmat primul deces în urma infectării cu noul coronavirus în rândul personalului medical. ”Este vorba despre un
Ministrul Sănătății susține că spitalele private din Brașov sunt dispuse să se transforme în unități pentru tratarea COVID – 19,
Ministrul Sănătății Nelu Tătaru s-a întâlnit astăzi și cu managerii clinicilor private din Brașov cu care a discuta mai multe
Ministrul Sănătății a transmis de la Brașov că abia după 1 iunie s-ar putea relaxa restricțiile impuse de criza COVID
Ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, spune că nu se poate vorbi deocamdată de o relaxare a măsurilor luate de autorităţi deoarece
FOTO Zonele pietonale aglomerate și cele din jurul spitalelor, dezinfectate de operatorul de salubrizare Comprest cu o frecvență mai mare,
Curățenia și igiena sunt extrem de importante în această perioadă de criză, cauzată de apariția virusului COVID – 19. Astfel,
Încă 13 români au fost uciși de CoVID-19. Bilanțul victimelor ajunge la 197
Treisprezece noi decese din cauza coronavirusului au fost anunțate marți după-amiază. Bilanțul urcă astfel în România la 197. Opt dintre
Dacă ai fost amendat pentru încălcarea Ordonanțelor Militare, poți plăti doar jumătate din valoarea amenzii în primele 15 zile
Avocatul Poporului a dat publicității o serie de îndrumări pentru cei care vor să conteste amenzile luate pentru încălcarea ordonanțelor
George Mihalcea: Lista alimentelor pe care trebuie să le ai în casă în situații de criză
Sigur, e o dovadă de grijă față de tine să mănânci în oraș, în locurile tale preferate, dish-urile tale preferate,
Ministrul Sănătății la Brașov: microfocarele de COVID – 19, cum este și Brașovul, trebuie ținute sub control pentru a nu
Ministrul Sănătăți, Nelu Tătaru, s-a întâlnit în această după-amiază cu reprezentanții autorităților locale, județene, dar și cele sanitare (inclusiv din
15 voluntari ai Crucii Roșii asigură serviciile de furnizare alimente și bunuri de igienă personală pentru trei dintre centrele de
Sunt 15 tineri curajoși și inimoși care au ales ca, în această perioadă complicată și cu multe riscuri, să facă
Brașovenii nu se sperie de amenzile majorate: 413 „plimbăreți” au fost amendați de polițiști/ Numărul brașovenilor aflați în carantină a
În județul Brașov, potrivit datelor Direcției de Sănătate Publică, 306 persoane se află în carantină, iar 4.644 de persoane sunt
Dezinfecția în bloc, motiv de dispută. Un brașovean a rămas cu pompa în brațe, după ce „șefu’ de bloc” i-a
Un brașovean care locuiește în cartierul Astra., pe strada L.C. Babeș, s-a gândit să dea o mână de ajutor în
Alcoolul pur, drojdia, conservele de carne și grișul, la mare căutare în perioada pandemiei. Au crescut prețurile produselor care dispar
Săptămâna 16-22 martie a păstrat topul vânzărilor săptămânilor anterioare și a adus primele creșteri generale de preț pentru categorii de
VIDEO Compania Apa, misiune de igienizare a străzilor din cartierul Șchei
Acțiunea de spălare a străzilor municipiului Brașov presupune un efort deosebit în utilizarea materialelor și a personalului implicat, mai ales
Deocamdată, concediu de odihnă, nu șomaj tehnic pentru personalul didactic și nedidactic din învățământ
Secretarul de stat Luminiţa Varcari din Ministerul Educaţiei a anunţat astăzi că profesorii din învăţământul preuniversitar sunt în concediu de
Brașovenii pot deveni brokeri de afaceri urmând cursul online susținut de CCIBV
În contextul actual al pandemiei de coronavirus, milioane de oameni învață lucruri noi de acasă. Camera de Comerț și Industrie