Opinii, Social

Nu vă fie frică și Scripcaru…?

 

Pică?

Săptămâna trecută într-o postare apreciată pe facebook și care a produs ușor deranj prin PNL spuneam:

Dacă până acum nu a spus-o nimeni, o spun eu, începe să se simtă în aer un vând de “nu vă fie frică, și Scripcaru pică”.

 Parcă cititor în stele ce am fost ma continuat cu:
PNL e același de când îl știm, cu diferența că există o tabără anti-Scripcaru înăuntru care nu doar că nu-l iubește, dar pe modelul Oprișan și Buzatu la europarlamentare, vor să tragă frâna de mână la locale.
Săptămâna asta, Gheorghe Ialomițeanu, fost Ministru al Finanțelor și Sergiu Chifu, consilier local și afacerist important în angrenajul PNL și-au dat demisia din partid, ambi acuzând mai mult sau mai puțin inmixtiunea Primarului Scripcaru în treburile interne ale PNL.
Pentru cei care au uitat, George Scripcaru nu este membru al PNL, a candidat indepent în ceea ce eu consider cele mai ostentativ-mincinoase alegeri din istoria recentă a Brașovului. Candidat independent susținut oficial partid (ne aducem aminte declarațiile lui Dragoș David) și totuși neoficial, pentru că partidul a avut un candidat propriu, în numele lui Adrian Gabor.
PNL-ul, după cum spuneam mai sus este din ce în ce mai puțin interesat să-l susțină pe Scripcaru pentru un nou mandat. Nu PNL-ul ca întreg, ci părți din el. Ceea ce oferă oportunitatea partidelor din opoziție să-și găsească liniștea și să genereze un candidat care poate să-l învingă pe George Scripcaru.
USR-Plus, la alegerile europarlamentare au obținut 37% din voturi, PNL-ul undeva la 20%. USR-Plus au obținut 51 mii de voturi la acest scrutin. George Scripcaru a căștigat ultimul mandat cu 51% deci majoritate simplă, obținând doar puțin peste 45 mii de voturi. Scăzând numărul de votanți de pe listele suplimentare, scăzând emoția generată de doi ani cu lupta anti-corupție, scotându-l pe Dragnea din ecuație, punând în balanță că Europarlamentarele sunt alegererile (istoric) cele mai puțin atractive pentru electorat, putem ajunge la o concluzie simplă: Un viitor candidat susținut de USR-Plus poate câștiga Primăria Brașov.
Pentru asta totuși este necesar un candidat care să știe unde-i buda în Primărie. Adică să înțeleagă problemele din administrație, să aibă legătură cu administrația, daca nu el, măcar un consilier de al lui, un candidat care trebuie să vină cu o viziune Brasov.2050 sub cupola căreia să existe strategii, iar pe fiecare strategie, tactici de a atinge acele strategie, fiecare tactică având setul ei de măsuri concrete.
Este capabil USR-Plus să genereze un astfel de candidat cu o astfel de strategie ce să ofere cu adevărat alegătorului alternativa la viziunea ABC a lui Scripcaru? Consider că în acest moment nu.
Celelalte formațiuni politice nici nu-l doresc pe Scripcaru jos, exceptându-l pe Cătălin Leonte, omul trădat de PSD la alegerile din 2012, un bancher profesionist cu o imagine bună. Din păcate, formațiunea din care face parte nu are cum să-l propulseze ca un candidat ce poate schimba cursul jocului, în schimb, Cătălin Leonte poate fi cu adevărat candidatul care să-i dărâme puternic imaginea de infailibil pe care până de curând o avea primarul nostru. Leonte are și inteligența și abilitatea politică pentru a face asta. Dar întrebarea rămâne, o va face? Se vor baza cei de la USR-Plus pe el când va fi nevoie să muște și să sfâșie din Scripcaru? Vom vedea.
Restul candidaților, cu tot respectul, nu merită niciun comentariu, pentru că nu vor trece de pragul de 6-7%.

Câștigă?

La începutul săptămânii, George Scripcaru a primit a 10a amânare în cazul Skoda unde este învinuit. Practic, un record mondial și pentru justiția noastră. Nu s-a mai văzut așa ceva, dar semnalul este că Scripcaru, spre deosebire de Dragnea, nu va fi scos din joc cu ajutorul justiției.

Ca notă personală, eu mi-aș dori ca justiția să-și facă odată treaba, iar dacă omul este nevinovat să scape, iar dacă este vinovat, să suporte consecințele, dar fără amânări doar de dragul de a ne apropia de alegeri și atunci îl achităm (ca să-i dăm un boost de încredere și de scor) sau îl pedepsim (ca să-l scoatem din joc în ultimul moment). Nu, nu așa.

Plecând te la aceste semnale ciudate, adăugând faptul că Scripcaru și-a construit o țesătură uriașă de oameni cu bani, putere și interese în ultimii ani, ne putem aștepta și la o campanie puternică, un Scripcaru susținut de PMP de exemplu, în cazul în care PNL-ul este mult prea slab sau dezinteresat pentru a o mai face.

USR-ul din Brașov are ceva probleme interne de trenează de mult timp. Practic de la înființarea lui. Gafele politice momumentale instrumentate de o anumită parte a conducerii, prin numirea unui președinte la Municipiu un membru ce avea aproape 3 zile vechime, altă numire cu presiuni pe telefoane, a unui cunoscut activist ce apărea pe la Realitatea TV în funcția de președinte de organizație Județeană la doar 7 zile de la semnarea adeziunii, scandaluri cu societatea civilă (unde eu sunt membru și eram și atunci), denotă că USR Brașov s-a născut disfuncțional, de dezvoltă greu și are pietre de moară de tras după el tocmai din cauza problemelor de la naștere. Zilele acestea, o parte a USR Brașov (să vă spun un secret? acolo există un război fratricid) a organizat o “dezbatere” pe tema Parc sau Parcare.

Problema? Că toți speakerii din panel sunt PRO Parc, deci nu este o dezbatere, este cel mult o șuetă în care toată lumea vine și spune cum e rău Scripcaru, după ce Primăria deja a emis documente prin care lucrările la parc pot începe.

Un partid Parlamentar, cu peste 50 de membri activi în organizația municipală ar fi trebuit să aibă un dialog constant cu Administrația Locală, pentru că în 2020 vor prelua cel puțin o parte mare din portofoliile de consilieri locali, iar ei ar trebui prin acest dialog să-și însușească ce înseamnă acea funcție de reprezentare a cetățeanului.

Faptul că fac șezătoarea asta DUPĂ ce s-au emis acte, faptul că o denumesc mincinos “dezbatere”, faptul că nu au invitat stake-holderi din societatea civilă cum ar fi Mihai Tatu, actual jurnalist, activist pe probleme de urbanism, îmi ridică mie semne de întrebare față de esența acestei acțiuni.

S-ar putea să mă înșel, iar această dezbatere, ce cu siguranță interesează o mare parte din Brașoveni, să fie începutul sfârșitului lui George Scripcaru. Sau poate nu mă voi înșela și lipsa substanței să fie instrumentalizată de Scripcaru exact împotriva lor ca fiind cei ce nu vor nimic construit, cei ce blochează orice dezvoltare, cei ce doar spun NU.

Am mai văzut o astfel de atitudine a opoziției la Nicușor Dan (care este invitat la dezbatere, daca vreți să-l vedeți mergeți).

Cu astfel de imaturitate politică, USR poate rata șansa cu adevărat istorică de a prelua și Primăria în 2020 și majoritatea Consiliului Local, alături de Plus.

Epilog

George Scripcaru are deja atât de multe probleme de gestionat în noul Brașov, cu noii brașoveni, cei interconectați, cei care nu mai sunt fentați de beton și borduri, încât, pentru prima dată după foarte mulți ani, percepția în Brașovul profund, cartierele dormitor – Astra, Tractoru, Noua, este că “trebuie ceva schimbat”, iar cel care “a furat, dar a și făcut” pare-se că se transformă în “nu a mai făcut nimic, trebuie altul”.

Brașovul este un motor economic al României. Dezvoltarea acestui oraș sau stagnarea lui afectează sute de mii de români. Bătălia pentru Brașov nu este doar una de importanță locală, este una de importanță regională, dacă nu chiar națională. De nu va înțelege opoziția acest lucru, atunci vom continua cu aceiași administrație ce nu-și prea dorește transparență, căreia îi place să creadă că are întotdeauna dreptate fără a dezbate proiectele propuse, aceiași administrație ce azi îmi pare total lipsită de viziune, condusă de același și etern George Scripcaru.

De o vor face, de vor genera un lider ce să întruchipeze o alternativă, o viziune, speranță, dezvotare, oportunitate, susținut de o strategie bine conturată, de membri activi ai USR-Plus, atunci eternul va deveni doar un trecător prin viața noastră publică.

 

Esti Companie? Aplica gratuit!

Puteţi adăuga job-urile disponibile în compania dumneavostră pentru a fi vizibile pe site-ul BizBraşov, dacă solicitaţi un cont. Doar aşa veţi putea intra în contact direct cu candidaţii.

4 Comentarii

  1. corecta viziune scrip[caru inseamna o mare “famiglia”

  2. …acum cand s-a inrudit si cu marea televiziune Digi…Sergiu Voicu e ginerele sau…asa ca e din ce in ce mai extins in afaceri si relatii!!!

  3. Se transforma si bizbrasov in ‘opinie-news’…

  4. Pai domnul Scripcaru din pacate controleaza si USR-ul si jumate din PSD.

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*