Ținând cont că legislația în domeniul salubrizării s-a schimbat în vederea determinării populației să recicleze cât mai mult, Primăria Brașov a renegociat săptămâna aceasta contractele încheiate cu firmele care prestească această activitate în municipiu, fiind încheiate noi înțelegerii provizorii până când se va organiza licitația pentru următorii 8 ani. Astfel, acestea un termen de trei luni să își doteze gunoierele cu cântare, iar toate pubelele cu cip-uri, astfel încât să se poată cântări exact cantitatea de deșeuri menajere, dar și cea de reciclabile. În acest fel, facturile plătite de populație să fie recalculate în favoarea celor care colectează selectiv. După cum au precizat reprezentanții Primăriei, gunoierii vor veni cu cântarul atât în zona de case, cât și la blocuri, unde, totuși, va fi destul de greu de gestionat această problemă, ținând cont că, până la achiziția unor ecoinsule, gunoiul se va arunca tot la grămadă.
Cât va fi taxa pe kilogram
În prezent, taxa de salubritate/persoană este de 11,28 lei, cu tot cu TVA, însă prțeul ar putea scădea considerabil pentru cei care se preocupă să recicleze cât mai mult. „Noi am impus operatorului de salubrizare ca în perioada următoare să schimbăm întregul sistemul de colectare a deşeurilor. Dacă până acum, plata se făcea raportat de numărul de persoane, din această toamnă facturarea se va face în funcţie de cantitatea aruncată. De asemenea, şi tarifele vor fi diferite. Astfel, se va plăti o taxă pentru gunoiul menajer, în valoare de 0,75 lei/kg pentru gunoiul menajer, fără TVA, şi o sumă mult mai mică, de 0,044 lei/kg, fără TVA, pentru deşeurile reciclabile. În acest mod sperăm ca oamenii să fie interesaţi recicleze”, a precizat Sorin Toarcea, purtătorul de cuvânt al Primăriei Brașov. Tocmai pentru a veni în sprijinul brașovenilor, atât celor de la case, cât și celor de la blocuri, prin intermediul asociațiilor de proprietari, vor fi puși la dispoziție saci speciali pentru reciclabile cu sistem de identificare astfel încât se va şti de la cine şi ce cantitate de deşeuri a fost reciclată.
Taxă specială pentru cei care amestecă gunoaiele
„La case, după ce deşeurile sunt preluate şi cântărite, proprietarii vor primi pe loc bonuri din care va rezulta suma pe care o au de achitat. Datele vor fi transmise la sediul firmei, pentru a se face şi factura. În cazul zonelor de blocuri, vom încerca să distribuim saci cu sistem de identificare pentru fiecare familie în parte pentru deşeurile reciclabile, astfel încât să-i putem identifica cine şi ce cantitate de deşeuri a fost depozitată, astfel încât asociaţia de proprietari să poată, dacă este cazul să reducă factura pentru acele familii. Totodată, în luna iulie, vom supune aprobării Consiliului Local Braşov un proiect de hotărâre prin care cei care contaminează deşeurile reciclabile cu cele menajere, să plătească o taxă suplimentară. În acest mod, cei care aruncă, de exemplu, coji de pepene în sacul de hârtie, să se gândească de două ori înainte de a face acest lucru”, a subliniat Toarcea.
De altfel, în vederea îmbunătățirii serviciului de salubritate, toate cele 403 de platforme de gunoi dintre blocuri ar urma să fie modernizate, respectiv țarcurile vechi să fie desființate și să fie amenajate noi adăposturi, din fier, cu un aspect mai plăcut. La rectificarea din această lună, a fost alocată suma de 4,5 milioane de lei pentru aceste lucrări, ținând cont că se va reface și platofrma betonată sau asfaltată în vederea racordării la canalizare. În mai multe zone ale orașului au început deja amenajările, cel puțin în ceea ce privește partea de asfaltări ale platformelor. Alte 1,4 milioane de lei au mai fost alocate la această rectificare pentru achiziţionarea unor eco-insule asemăntoare celor din Valea Cetăţii şi Scritorilor, fiind în curs de lansare procedura de licitație. „În funcţie de zonele în care vor fi amplasate, ecoinsulele vor avea 5, 6 sau 8 fante. Noi estimăm că suma de 1,4 milioane de lei va fi suficientă pentru cumpărarea a 12 – 14 insule. Acestea vor fi achiziţionate prin licitaţie, caietul de sarcini fiind acum în verificare la Serviciul de Achiziţii din cadrul Primăriei Braşov”, a conchis purtătorul de cuvânt al Primăriei Brașov.
2 comentarii
De unde ati scos pretul de 11.28? e 9.82 fara TVA 11.69 cu TVA