Festivalul de gastronomie la sat Imbold Nativ va avea loc în perioada 3-7 iulie și se va desfășura în interiorul unor gospodării restaurante din satele Viscri, Saschiz, Meșendorf și Criț. Obiectivul principal al acestuia este descoperirea și promovarea gastronomiei locale ca formă a patrimoniului imaterial, factor de identitate locală și națională, dar totodată și catalizator pentru turismul sustenabil.
În cadrul evenimentului vor avea loc degustări de brânzeturi locale artizanale și vinuri din zona Târnavelor, dulcețuri și Chutney-uri de la Pivnița Bunicii din Saschiz, gin local și bere artizanală din Viscri și Saschriz, brânza maturată din lapte de Bălțata românească din Meșendorf, atelier e lichiu în cuptor săsesc în Viscri și ateliere de gătit la ceaun în Saschiz, Viscri și Criț, dar și degustări în șură, picnic în livadă, brunch în sat, jazz în natură, Slow Food market, ateliere de gătit și vizite la meșteșugari locali.
Deschiderea festivalului va avea loc în Șura altă de la Viscri 32 cu vernisajul Teracota Mediaș – cahle manufaturate și pictate manual la ultima fabrică de teracotă din România. În data de 4 iulie se va desfășura un picnic transilvănean în Viscri, într-o gospodărie restaurată de Fundația Mihai Eminescu Trust și un atelier de lichiu în cuptor săsesc. Festivalul se va muta vineri la Meșendorf la un prânz vânătoresc, iar sâmbătă în satul Saschiz la un brunch în grădină gătit de trei cupluri de tineri din această regiune. Imbold Nativ se va încheia cu un picnic gătit de două familii din comunitate și un concert de orgă la Biserica Forticată din Criț.
În fiecare sat în care va ajunge festivalul va exista un Slow Food Market cu siropuri, dulcețuri, legume și fructe locale, dar și o componentă muzicală. În datele de 4 și 5 iulie va avea loc un spectacol jazz în livadă la Viscri și Meșendorf susținut de Dov Meraki: Andra Maria – voce, Adrian Neacșu – bass, moog, effects feat., Sergiu Chirileasă – pian și Gabi Matei la tobe.
Câteva dintre secretele gastronomiei transilvănene vor fi tipărite într-o carte de bucate reinterpretate de Oana Coantă de la Slow Food Țara Bârsei / Bistro de l’Arte, Mara Oană de la Viscri 32 – Blue House and White Barn Restaurant, Melinda Teohari, Mama Gerda de la Viscri 22, Tanti Vio de la Viscri 125, chef Horia Șimon de la Clubul Gastronomic Transilvan, chef Ioan Bebeșelea – Slow Food Sibiu și chef Daniel Joa. Cartea va fi ilustrată de artistul Andrei Argaetic și va conține referințe despre plante arhaice, folosite în trecut în gastronomia transilvăneană – un material semnat de Mona Petre de la Ierburi Uitate.