Economic, Stiri Brasov

2.000 de angajați din bănci au fost puși pe liber în ultimul an. Salariul mediu în sistem a ajuns la 5.000 de lei

Restructurarea sistemului bancar a continuat, astfel că băncile care activează pe piaţa românească au ajuns să aibă la sfârşitul primului trimestru (T1) din acest an 53.754 de angajaţi, iar numărul sucursalelor a coborât la 4.350.

Între T1/2018 şi T1/2019 un număr de 1.945 de salariaţi au plecat din sistemul bancar românesc şi 208 sucursale şi agenţii bancare au fost închise, potrivit datelor transmise de Banca Naţională.

Ritmul restructurării s-a inten­sificat faţă de 2017 atât în ceea ce priveşte numărul de salariaţi, cât şi în privinţa reţelei teritoriale a băncilor.

Comparativ, în 2017 un număr de 202 sucursale şi agenţii bancare au fost închise şi 352 de salariaţi au plecat din sistem. Iar pe parcursul anului 2016, restructurarea a vizat 149 de sucursale şi agenţii bancare şi 532 de salariaţi.

Ajustarea reţelei teritoriale a băncilor din ultimii ani a venit nu doar în urma tăierii costurilor, ci şi pe fondul consolidării sectorului bancar, în urma fuziunilor şi achiziţiilor, precum şi a tranzacţiilor cu portofolii.

Anul 2018 a adus finalizarea nego­cie­rilor şi aprobările finale ale auto­ri­tăţilor pentru mai multe tranzacţii. Astfel, anul trecut s-au finalizat tran­zacţiile iniţiate în 2017 care au avut în prim-plan două bănci româneşti cu ca­pital elen – Bancpost preluată de Banca Transilvania şi Piraeus Bank preluată de fondul american de investiţii J.C. Flowers. Tot în 2018 s-a finalizat cea de-a doua tentativă de vânzare a Marfin, care a fost preluată de familia de armatori greci Vardinogiannis prin intermediul fondului de investiţii Barniveld Enterprises.

„Procesul de consolidare a secto­rului bancar prin fuziuni şi achiziţii a continuat, iar premisele de accentuare a acestui proces se menţin, în contextul intensificării competiţiei, al nevoii de acoperire a costurilor operaţionale, inclusiv prin majorarea cotei de piaţă deţinute şi a deciziilor la nivel de grup de renunţare la anumite pieţe. Pe fondul optimizării cheltuielilor ope­ra­ţio­nale şi al stimulării digitalizării acti­vi­tăţii bancare ca alternativă la agen­ţi­ile fizice, numărul de unităţi te­ri­to­riale şi de angajaţi bancari s-a redus“, se ara­tă în cea mai recentă ediţ­ie a Rapor­tului asupra stabilităţii financiare.

Numărul instituţiilor de credit care operează pe piaţa bancară românească s-a diminuat la 34 în martie 2019, de la 36 în T1/2018.

Restructurările realizate în bankin­gul românesc au fost destul de ezitante la începutul crizei economice, însă s-au accentuat ulterior.

Faţă de anul de graţie 2008 se observă că odată cu dispariţia mai multor bănci din statistici, o treime din sucursale s-au închis şi un sfert dintre angajaţi au plecat.

Infrastructura industriei bancare a atins apogeul în anul de boom economic şi explozie a creditării 2008, când reţelele teritoriale au ajuns la un record de 6.552 de sucursale şi agenţii în care lucrau peste 71.600 de angajaţi.

Faţă de vârful din 2008 se constată că 17.868 de salariaţi au plecat din sistem, scăderea fiind de aproape 25%. Totodată, 2.202 unităţi bancare s-au închis în această perioadă, ajustarea fiind de peste 33%.

În perspectivă, restructurarea va continua şi ca o consecinţă a digitali­zării, care intră din ce în ce mai mult pe tărâmul bankingului, dar şi consoli­darea sistemului bancar autohton se va manifesta în continuare în condiţiile în care mai există bănci, în special cele cu o cotă de piaţă de sub 1%, care îşi caută cumpărători, costurile pentru menţinerea pe piaţă fiind mari. Iar aplicarea taxei bancare ar putea să inten­sifice procesul de restructurare şi consolidare.

Băncile au în continuare cheltuieli de funcţionare mari, în ciuda procesului de restructurare a unităţilor teritoriale, în condiţiile în care salariile au fost majorate.

În ceea ce priveşte cheltuielile de personal din bănci, după scăderile din anii de criză, salariile bancherilor au intrat pe un trend ascendent în ultimii ani. Salariul mediu din bănci este în jur de 5.000 de lei net/lună. Comparativ cu anul 2008, salariul mediu net al bancherilor este mai mare cu circa 1.000 de lei.

Esti Companie? Aplica gratuit!

Puteţi adăuga job-urile disponibile în compania dumneavostră pentru a fi vizibile pe site-ul BizBraşov, dacă solicitaţi un cont. Doar aşa veţi putea intra în contact direct cu candidaţii.

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*