Economic, Stiri Brasov

Peste 130.000 de centrale termice vor fi înlocuite anul acesta. Românii își înlocuiesc centralele abia după 12 ani

Românii vor cumpăra în acest an circa 270.000 de centrale termice, din care peste 50% sunt achiziţii pentru a înlocui unităţi mai vechi, piaţa urmând să ajungă la un total de 2,6 milioane unităţi instalate, potrivit datelor Ariston Thermo.

„Piaţa locală de centrale termice se maturizează, fapt confirmat de creşterea ponderii înlocuirilor în totalul de vânzări, de la 35% în urmă cu doi ani, la peste 50% în prezent. Nevoile clienţilor au evoluat constant în ultimii ani, astfel că echipamentele de încălzire trebuie să asigure nu doar un confort sporit în locuinţe, ci mai ales un coeficient ridicat de eficienţă energetică şi să ţină pasul cu noile tehnologii de conectivitate inteligentă”, spune Cătălin Drăguleanu, country manager al Ariston Thermo România.

În afară de înlocuiri, restul vânzărilor sunt generate de proiecte rezidenţiale noi şi prime instalări (debranşări şi case individuale).

În momentul înlocuirii, principalele criterii pe care clienţii le au în vedere sunt eficienţa energetică şi posibilitatea de a face economii la plata facturilor cu utilităţile, potrivit unui studiu realizat de Ariston.

În ultimul trimestru al anului trecut, o gospodărie a cheltuit în medie aproape 400 de lei cu locuinţa, apa, electricitatea sau gazele, mai mult cu peste 14% faţă de acelaşi interval al anului 2017 şi cu peste 30% faţă de anul 2015, potrivit Institutului Naţional de Statistică, citat de Ariston.

Un alt criteriu important de selecţie este ca echipamentele de încălzit să beneficieze de servicii post-vânzare, precum garanţia.

„În România, înlocuirea centralei termice are loc în medie după 12-14 ani de funcţionare, spre deosebire de consumatorii din vestul Europei, care înlocuiesc centrala termică mai devreme, în medie după 8-10 ani. Piaţa locală nu a atins încă gradul de maturizare din Vest, însă vedem cum comportamentul consumatorilor români se schimbă, cum noile tehnologii înlocuiesc vechile echipamente, iar eficienţa energetică este o preocupare tot mai mare. Ne aşteptăm ca înlocuirile să crească până la peste 75% din totalul de vânzări pe piaţa locală în următorii ani”.

Vârsta medie a centralelor termice la nivel naţional este de 7-8 ani, această cifră fiind influenţată de ponderea ridicată a înlocuirilor din prezent.

Pe primele locuri în clasamentul oraşelor cu cele mai ridicate rate de înlocuire a centralelor termice, de peste 90%, se situează Baia Mare, Satu Mare, Bistriţa, Alba Iulia şi Zalău, acestea fiind şi oraşe total debranşate de la încălzirea centralizată. Investiţia într-o centrală termică în condensare se ridică la aproximativ 3.200 de lei (inclusiv TVA).

Ariston Thermo România este filiala locală a companiei italiene Ariston Thermo Group, unul dintre liderii internaţionali în producţia şi furnizarea de echipamente şi servicii destinate încălzirii şi producerii de apă caldă menajeră.

Compania a încheiat anul 2018 cu afaceri de 227 milioane lei, în creştere cu 14%, şi un profit de 2,12 milioane lei, în scădere cu 40%, potrivit datelor de la Ministerul de Finante.

Esti Companie? Aplica gratuit!

Puteţi adăuga job-urile disponibile în compania dumneavostră pentru a fi vizibile pe site-ul BizBraşov, dacă solicitaţi un cont. Doar aşa veţi putea intra în contact direct cu candidaţii.

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*