Stiri Brasov, Turism

Castelul Bran – un business de 6,75 milioane de euro în 2018. Profitul a ajuns la 3,46 milioane de euro

Compania care administrează Castelul Bran a avut anul trecut vânzpri în creștere cu 20%, de la 26,61 milioane de lei la 32,04 milioane de lei (aproximativ 6,75 milioane de euro), arată datele de pe site-ul Ministerului de Finanțe, consultate de BizBrașov.

Profitul Companiei de Administrare a Domeniului Bran a urcat, de asemenea, de la 14,71 milioane de lei la 16,46 milioane de lei (aproximativ 3,46 milioane de euro)

Peste un milion de turiști au vizitat anul trecut Castelul Bran, ne-a declarat Bogdana Bălmuș, PR Manager al companiei care administrează obiectivul turistic. Aceasta susține că numărul ar fi putut fi mult mai mare dacă nu ar fi existat problemele „cu infrastructura defectuoasă”, făcând referire la șantierele de pe DN73, care face legătura între Brașov și Bran. „Concret, creșterea nu a fost mare, cu puțin peste 1% față de anul 2017, este o creștere mai mică față de anii anteriori, care nu ne mulțumește și care, din datele noastre, îi afectează în primul rând pe turiștii români. Efectele sunt dezastruoase asupra comunității din zonă, pentru că românii, sătui să piardă ore bune în trafic, au tendința să se orienteze spre alte zone pentru petrecerea timpului liber. Astfel, serviciile turistice, de cazare, restaurant, transport, activități în aer liber și nu numai au de suferit, iar localnicii sunt cei mai afectați”, a mai declarat sursa citată.

Dominic de Habsburg a primit Castelul Bran în urma retrocedării acestuia pe 26 mai 2006. Dispoziţia de restituire a fost semnată de directorul Muzeului Bran, Narcis Dorin Ion. Totodată, ministrul Culturii şi Cultelor, Adrian Iorgulescu, şi Dominic de Habsburg au semnat un acord de administrare a castelului, care prevede că acesta va rămâne muzeu trei ani. Prin respectivul acord au intrat în posesia lui Dominic de Habsburg următoarele proprietăţi: castelul, Casa de ceai regina Maria, Casa principesei Ileana, Casa administratorului, Tabernaculul Inima reginei Maria şi un teren aferent acestuia, de peste 7.500 mp, parcul castelului, de 28.000 mp, cele două lacuri din parcul castelului, cu o suprafaţă totală de 1.400 mp, şi drumul de acces, de 1.650 mp. Retrocedarea în natură a avut loc după aproape şase luni de negocieri între Ministerul Culturii şi Cultelor şi avocaţii noului proprietar, ca urmare a modificării Legii 10/2001 privind regimul juridic al unor imobile preluate abuziv de comunişti.
Potrivit Ministerului Culturii, domeniul a fost estimat atunci la 25 de milioane de dolari. Legislaţia ulterioară din domeniul proprietăţii i-a îndreptăţit însă pe moştenitori să solicite retrocedarea în natură. Avocaţii lui Dominic de Habsburg au făcut, la începutul lunii decembrie 2006, o ofertă de vânzare a Castelului Bran, în valoare de 60 de milioane de euro, Consiliului Judeţean Braşov. Preşedintele CJ Braşov, Aristotel Căncescu, a anunţat, în acel moment, că vrea să cumpere Castelul Bran de la Dominic de Habsburg, în acest sens urmând să acceseze un împrumut de tip leasing pe o perioadă de zece ani la o bancă austriacă, în vederea acoperirii sumei de 60 de milioane de euro cerută de proprietar. Ministerul Culturii şi Cultelor s-a opus, considerând că suma este foarte mare. Ulterior, Dominic de Habsburg a retras oferta făcută şi a anunţat că a angajat firma americană de investiţii private Baytree Capital Associates, care urma să elaboreze un plan strategic de dezvoltare a Castelului Bran, în vederea promovării şi vinderii proprietăţii, preţul estimat de această dată fiind de 100 de milioane de euro. Castelul Bran, a cărui primă atestare documentară datează din noiembrie 1377, este unul dintre cele mai importante obiective turistice din România. El atrage turişti străini mai ales datorită faptului că este asociat cu numele lui Dracula – faimă ce i se trage de la romanul „Dracula” al lui Bram Stoker.

Esti Companie? Aplica gratuit!

Puteţi adăuga job-urile disponibile în compania dumneavostră pentru a fi vizibile pe site-ul BizBraşov, dacă solicitaţi un cont. Doar aşa veţi putea intra în contact direct cu candidaţii.

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*