Economic, Stiri Brasov

Autoliv România, prima companie brașoveană care sare de bariera de 4 miliarde de lei cifră de afaceri

Producătorul de sisteme de siguranţă auto Autoliv România, subsidiara locală a grupului suedez Autoliv, a raportat pentru anul 2018 o cifră de afaceri de peste 4 miliarde de lei (860,5 milioane de euro), în creștere cu 2% faţă de anul anterior.

Compania a realizat în 2018 un profit net de aproximativ 160,3 milioane de lei (34,5 milioane de euro), în creştere cu aproximativ 42% faţă de anul precedent, având un număr mediu de 9.403 angajaţi, conform site-ului mfinanţe.ro. În 2017, producătorul suedez de sisteme de siguranţă auto a realizat pe plan local o cifră de afaceri de peste 3,92 miliarde de lei (858,2 milioane de euro), un profit net de peste 113 milioane de lei (24,7 milioane de euro), cu un număr mediu de 9.758 de angajaţi, potrivit datelor publice disponibile.

Autoliv deţine pe piaţa locală fabrici în Braşov, Prejmer, Lugoj, Sfântu Gheorghe, Reşiţa şi Oneşti, judeţul Băcău, cea din urmă fiind deschisă de suedezi în primul trimestru din 2017. Pe lângă unităţile de producţie a componentelor auto, compania mai deţine la nivel local centre de inginerie şi dezvoltare în Braşov, Iaşi şi Timişoara, dar şi un centru european de competenţe IT şi numeroase funcţii suport pentru subsidiarele Autoliv din România şi din Europa.

În luna septembrie a anului trecut, Autoliv a anunţat formarea unei noi divizii la Braşov, RBE (România Braşov Electronics), axată pe dezvoltarea sistemelor electronice de siguranţă din zona de Passive Safety. Schimbarea a avut loc după desprinderea oficială a entităţii Veoneer, reprezentată de fostele divizii Autoliv din Timişoara şi Iaşi.

În 2017, Autoliv a deschis un centru de inginerie la Iaşi, în clădirile United Business Center din ansamblul Palas, deţinut de omul de afaceri Iulian Dascălu.

Inginerii Autoliv dezvoltă soluţii bazate pe cercetare multidisciplinară. Capabilităţile senzoriale ale vehiculelor trebuie încorporate, astfel încât acestea să ţină cont atât de contextul rutier, cât şi de starea şoferului, atunci când răspund unor evenimente din trafic.

Tot în 2017, suedezii au deschis o nouă unitate de producţie pe piaţa locală, în localitatea Oneşti, judeţul Bacău, aceasta fiind şi una dintre puţinele investiţii ale unui producător de componente auto în regiunea Moldovei. Autoliv produce în fabricile locale centuri de siguranţă, chingă pentru centurile de siguranţă, generatoare de gaz pentru airbag, module de airbag, dar şi airbaguri şi volane, în principal pentru pieţele externe, pentru clienţi precum BMW, Volkswagen, Renault sau Ford, potrivit unor informaţii furnizate anterior de companie.

Grupul auto suedez Autoliv a deschis prima fabrică din România, care produce centuri de siguranţă şi sisteme pentru airbaguri, în anul 1997 la Braşov, aceasta fiind urmată în anul 2007 de o nouă investiţie de 30 mil. euro în a doua unitate, în Lugoj.

Esti Companie? Aplica gratuit!

Puteţi adăuga job-urile disponibile în compania dumneavostră pentru a fi vizibile pe site-ul BizBraşov, dacă solicitaţi un cont. Doar aşa veţi putea intra în contact direct cu candidaţii.

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*