În observarea și studierea alegerilor pentru Parlamentul European și a Refrendumului național din 26 mai s-a implicat Asociația Pro Democrația (APD), organizație neguvernamentală, non-profit și neafiliată politic, reușind să mobilizeze observatori în echipe fixe și mobile în 10 județe.
„În primul rand, constatăm cu bucurie interesul crescut al cetățenilor români pentru alegerile pentru Parlamentul European, având în vedere faptul că prezența la vot la acest scrutin a depășit înca dinainte de orele 17:00 valoarea înregistrată la scrutinul pentru Parlamentul European anterior din 2014 (32.44%). De altfel, o prezență la vot apropiata de 50% din alegatori atinsă până la finalul scrutinului poziționeaza România la același nivel cu alte state membre cu poziții puternic pro europene și cu o prezență istorică în jurul acestei valori, precum Austria, Suedia, Irlanda, Germania. Considerăm că un astfel de interes crescut pentru tematicile și instituțiile europene reprezintă un important semnal pro european dat de cetățenii României, pe care actuala clasă politică nu îl poate ignora”, se arată în comunicatul de presă postat pe site-ul APD.
Observatorii asociației au constatat însă numeroase defecțiuni în funcționalitatea acestui sistem, fiind necesară înregistrarea manual a unui număr foarte ridicat de alegători. Pe lângă acest deficit, profesul de inregistrare a alegătorilor pe liste suplimentare și în diaspora s-a desfășurat într-un ritm foarte lent, cetățenii fiind nevoiți să aștepte o perioadă îndelungată la coadă pentru a-și exercita dreptul la vot. De asemenea, un număr ridicat de secții de vot au fost subdimensionate din punct de vedere al numărului de cabine, ștampile și chiar buletine de vot.
În plus, au existat o serie de nereguli isolate la nivelul secțiilor de vot din județele observate. Printre acestea se numără cazuri de mobilizare a votanților la vot cu autocare dintre rural spre urban, tergiversarea dreptului de a observa, solicitări din partea președinților de secție către membrii BESV pentru semnarea în alt a proceselor verbale de numărare voturilor și numărul insificient de buletine de vot pentru votanții pe listele suplimentare în mai multe secții.
Asociația Pro Demograția a realizat o serie de sondaje de opinie tip exit poll pe raza recțiilor de votare din județele Cluj, Călărași, Giurgiu, Mehedinți, Vâlcea, cu sprijinul profesorilor și studenților Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative șo ai Facultății de Studii Europene din cadrul Universității Babeș-Bolyai. Scopul acesteia a fost de a cerceta aspectele ce țin de participarea la vot, mai exact comportamentul electoral, în rândul tinerilor și a comunităților marginalizate din România, dar și pentru a monitoriza modul de organizare a alegerilor în aceste comunități.
„Analizând maniera de organizare a scrutinului de astăzi și având în vedere istoricul proceselor electorale din ultimii ani, considerăm că singura soluție reală pentru a asigura tuturor cetățenilor români dreptul la vot și șanșe corecte de exercitare a lui este introducerea votului electronic. Mesajul pro european transmis azi de români printr-o prezență masivă la vot trebuie transpus de decidenții politici inclusiv în modernizarea mecanismului electoral. Considerăm că partidele politice trebuie să își asume, ca obiectiv comun, introducerea votului electronic și să colaboreze pentru realizarea acestui lucru”, se precizează în comunicat.