Inaugurată cu surle și trâmbițe pe data de 16 mai, ecoinsula inteligentă pentru colectarea selectivă a reciclabilelor, amplasată în cartierul Răcădău, se dovedește a fi mai mult de decor.
Deși a trecut o săptămână de când a fost pusă în funcțiune, iar, teoretic, s-au făcut „instructaje” cu locatarii din zonă, sistemul nu funcționează, iar colectarea gunoiului se face tot ca înainte, de către un agajat al societății Brai-Cata, respectiv operatorul de salubrizare care a instalat acest sistem la intersecția străzilor Carpenului cu Arțarului.
Un sistem de ochii lumii
Astfel, mai mulți locatari din zonă au reclamat faptul că nu e vorba că nu au înțeles cum funcționează, dar nici până în ziua de astăzi nu au primit sacii speciali cu cod de bare, astfel încât să îi poată introduce în ecoinsula specială, ale cărei fante nu se deschid, decât dacă este scanat acest cod, care ar trebui să fie personalizat pentru fiecare apartament arondat la platforma cu pricina.
Reporterii noștri au fost la fața locului și au constatat că reclamațiile locatarilor sunt pertinente și deocamdată, sistemul nu funcționează, așa cum s-a susținut în timpul conferinței de presă organizată la fața locului pe data de 16 mai.
Că sistemul încă nu funcționează și este mai mult de ochii lumii o recunoaște și angajatul care stă lângă ea, atât pentru ca să o păzească, deși este dotată cu camere, cât și pentru ca să preia pungile cu gunoi de la oameni. Mai apoi, acesta sortează deșeurile aruncate la grămadă de locatari și le pune în sacii murdari care sunt ridicați de obicei seara de către un utilaj al companiei. Dacă ecoinsula ar funcționa normal, toate aceste operațiuni ar fi urmat să se desfășoare fără „pază”, aceasta fiind dotată și cu un sistem de monitorizare a gradului de umplere a recipientelor, care ar trebui să transmită un SMS operatorului, în momentul în care sunt pline pubelele din interior.
O reducere la factură promisă doar teoretic
Sunt și brașoveni din zonă care s-au conformat mesajului de a recicla și vin cu „marfa” sortată de acasă, însă o aruncă în sacii mizerabili de lângă platformă, fără a beneficia astfel de reducerea promisă la factura de gunoi. În momentul prezentării ecoinsulei, reprezentanții operatorului au precizat că în schimbul gunoiului reciclabil, aparatul de pe econinsulă ar fi urma să emită şi un bon valoric cu o sumă, în funcţie de cantitatea de reciclabile depuse, care apoi va fi scăzută din factura la gunoi. Investiţia într-o astfel de eco insulă este de 20.000 de euro şi a fost suportată de către firma Brai-Cata. Reprezentanții Primăriei Brașov au precizat că sistemul va fi în teste o perioadă, iar dacă nu se dovedește a fi rentabil, ținând cont că este o investiție costisitoare, nu va fi multiplicat. O adoua ecoinsulă a fost deschisă acum două zile în cartierul Scriitorilor.