Grupul Vitall din Dolj, deţinut de familia Enescu, a investit peste 12 milioane de euro în Fermele Crevedia, fosta Avicola Crevedia, din 2017, atunci când afacerea românească a preluat activele companiei în faliment, conform calculelor ZF. Recent, brandul Fermele Crevedia a investit şase milioane de euro într-o fabrică de nutreţuri combinate în Lehliu, judeţul Călăraşi, sumă care se adaugă altor 6 mil. euro investite în abatorizare şi în ferme.
„În ultimii doi ani, Vitall a investit peste două milioane de euro în modernizarea fermelor şi peste patru milioane de euro în Abatorul Crevedia, în automatizarea procesului, maşinile de transport păsări vii şi într-o flotă nouă de distribuţie a cărnii“, a spus Mădălin Enescu, director general al Fermelor Crevedia, parte a grupului românesc Vitall.
Avicola Crevedia a fost cumpărată în 2017 de compania românească Vitall din judeţul Dolj, cu activităţi în producţia de furaje şi creşterea păsărilor. Afacerea a fost scoasă la licitaţie de Casa de Insolvenţă Transilvania (CITR) la un preţ de 14 mil. euro. Avicola Crevedia, cu activităţi în creşterea păsărilor, a intrat în insolvenţă în anul 2014, iar doi ani mai târziu a intrat în faliment. Compania Vitall, deţinută de familia Enescu, era chiriaşă în cadrul platformei, înainte de a prelua Avicola Crevedia, conform ultimelor date.
Societatea Vitall a intrat pe piaţa de furaje în anul 2012, demarând activitatea de producţie de furaje în fabrica de nutreţuri combinate de la Coşoveni. Astăzi, Vitall se ocupă atât cu creşterea puilor şi comercializarea cărnii proaspete de pui, cât şi cu producerea de furaje naturale. Grupul Vitall deţine în prezent patru fabrici de nutreţuri combinate la Coşoveni (Dolj), Vulcan (Braşov), Crevedia (Dâmboviţa) şi Lehliu (Călăraşi). Pe lângă acestea, compania deţine şi zece ferme de pui la Coşoveni, Dârza şi Crevedia, precum şi Abatorul Crevedia. Capacitatea de producţie a fabricii de nutreţuri în noua fabrică din Lehliu este de 30 de tone pe oră într-o singură linie, iar cea de depozitare cereale este de 20.000 tone, cu extrudare soia 2 tone/oră. O particularitate în întreg lanţul de producere a cărnii de pui o reprezintă faptul că în toate fermele companiei asigurarea hranei se face dintr-un singur loc şi anume fabricile de furaje combinate proprii, oferind astfel aceeaşi furajare întregului efectiv de păsări.
Gama de produse comercializate este extinsă şi include pui întreg, porţionat, dezosat, organe – atât refrigerate, proaspete, cât şi congelate.
„În următorii doi ani ne propunem o creştere a capacităţii de abatorizare cu 50% şi dublarea capacităţii fermelor proprii“, a mai spus Mădălin Enescu.
Produsele Fermele Crevedia sunt prezente în marile lanţuri de magazine (Selgros, Metro, Lidl, Mega Image, Kaufland, Profi, Auchan), în reteaua de magazine Crevedia Expres şi într-o serie de lanţuri de magazine locale. Reţeaua de magazine Crevedia Expres cuprinde zece magazine în Buftea, Mihăileşti, Rahova, Colentina, Otopeni, Moreni, Plopeni, Ploieşti Nord, Ploieşti Hale şi 9 Mai şi există dinaintea preluării de către Vitall. Businessul Fermele Crevedia este integrat în Vitall, companie care a ajuns în 2018 la 62,8 milioane de euro, conform datelor furnizate de companie.
În 2017, compania Vitall a avut afaceri de peste 53 milioane de euro, conform datelor de la Ministerul de Finanţe.