Guvernul vrea să transforme programul „Prima Casă” în „O familie, o casă”. Proiectul prevede creșterea garanției guvernamentale, suportarea de către stat a comisionului de gestiune și reducerea dobânzii pentru anumite categorii de persoane.
„Discutăm astăzi, în prima lectură, proiectul ‘O familie, o casă’, o variantă mai aproape de nevoile cetățenilor a programului ‘Prima Casă’. Venim cu noi măsuri de reducere a costurilor de finanțare pentru românii care doresc să cumpere o locuință. Concret, ne propunem creșterea nivelului garanției guvernamentale de la 50%, cât este în prezent, la 80% din valoarea creditului, suportarea de către stat a comisionului de gestiune și reducerea substanțială a dobânzii pentru familiile cu copii și pentru persoanele cu dizabilități”, a spus Viorica Dăncila, la începutul sedinței de guvern.
Miercuri, proiectul „O familie, o casă” a fost anunțat de liderul PSD, Liviu Dragnea, care a susținut faptul că, deși la început au fost bune condițiile programului „Prima Casă”, acestea au devenit mult prea restrictive, oamenii ajungând să fie nemulțumiți.
„Extindem <<Prima Casă>> și numim programul <<O familie, o casă>>. Condițiile la <<Prima Casă>> au fost bune inițial, dar au devenit mult prea restrictive și toți sunt nemulțumiți. În primul rând, dăm o valoare mai mare, 570.000 de lei, adică să poată să își cumpere o casă, nu o bojdeucă, mărim plafoanele, pentru că dacă aveai peste 3.000 de lei venituri nu te mai calificai, intrai într-un cerc vicios, adică foarte puțini mai aveau acces și la case foarte mici. Dobânda este fixă, în lei. Eu sunt sigur că se vor găsi bănci care vor susține asta”, a spus Dragnea, miercuri seară, la RomaniaTV.
Anul acesta, pe 1 martie, programul „Prima Casă” a fost lansat. Chiar dacă ministrul de Finanțe, Eugen Teodorovici, anunțase în februarie că vrea să îl modifice, acesta a rămas la fel ca în anii precedenți.
„Am prins ca plafon cam două miliarde de lei în acest an pentru programul <<Prima Casă>>, deci el va continua, numai că am spus că discuțiile acestea pe care le-am avut cu cei de la Banca Centrală au fost pentru a-l face mai social, mai îndreptat către zona socială. Probabil că până la final de februarie vom avea forma propusă a fi modificată, dar nu se schimbă aspecte esențiale. Nu. Finantarea există, a fost bugetat, programul continuă. Până nu îl modificăm, va continua în aceeași parametri. Până la final de februarie o sa ieșim, cred, cu o hotărâre de guvern”, spunea Teodorovici în februarie.