Pe 8 martie a fost deschisă băcănia Ninna Mâncare Faină pe strada Avram Iancu, din dorința unei familii de a oferi produse sănătoase, gătite corect și curat, exact cum face bunica acasă, întregii comunități brașovene.
Ninna Mâncare Faină este afacerea familiei Dogaru-Ulieru, cea care în luna septembrie a anuluui trecut a decis să renunțe la capitală pentru orașul de la poalele Tâmpei. „Eram însărcinată cu Ninna, al doilea copil al nostru, și ne-am dorit să îi oferim un mediu diferit. Din acest motiv l-am mutat și pe băiatul nostru, Thomas, la școală aici. Eu și Marius suntem anteprenori așa că odată mutați ne-am întrebat ce ar fi relevant pentru comunitatea locală. Pentru că în magazinele de lanț totul e împachetat și nu știi exact ce mănânci, am vrut să oferim mâncare sănătoasă familiilor care se confruntă cu aceeași problemă”, spune Cristina Dogaru-Ulieru.
Colaborează cu producători locali
Întrucât doreau ca familia lor să aibă o alimentație sănătoasă, aceștia au început să caute producători locali. Ba chiar s-au dus să vadă cum anume se fac produsele respective și în ce condiții. „Ne-am dus inclusiv la fabrica de apă minerală și am ajuns să vedem izvorul din care ieșeau bulele. Așa am făcut în cazul fiecărui producător local. Acum două zile, am fost la păstrăvărie să vedem cu ce sunt hrăniți peștii. Este destul de dificil, pentru că nu toată lumea te primește în fabrică să-ți arate exact ce face el”, povestește Cristina.
Astfel, familia a ajuns să adune câțiva producători locali de lactate, carne, ouă și legume din județe precum Brașov, Covasna, Harghita, Mureș și Prahova. Înainte de a deschide băcănia însă, prietenii și rudele au fost cei care au degustat preparatele acestora. „Se minunau de cât de bune sunt produsele, așa că ne-am gândit să reunim toți acești producători sub umbrela «Ninna Mâncare Faină». Pentru că avem copii și întotdeauna am vrut să le oferim ce avem mai bun, am vrut ca și alte familii să facă același lucru și am descoperit că sunt foarte multe cu aceleași așteptări ca noi, care caută să consume mâncare sănătoasă”, susține Cristina.
Inspirația pentru numele băcăniei
Numele băcăniei a venit de la mezina familiei, Ninna, singura din familie care s-a născut la Brașov, iar locația de pe strada Avram Iancu pare să fie mixul ideal pentru afacere, întrucât aceasta este aproape de școli, clinici și spitale, dar și de blocuri și case. „Am vrut să dedicăm acest spațiu familiilor și copiilor de orice vârstă, fie ca sunt oameni maturi sau bunici, pentru că toți suntem copii în sufletele nostre. Așadar, am dat băcăniei numele fetiței noastre și fiindcă am vrut să fim asimilați cu locul ne-am gândit la un adjectiv local, un atribut care să arate cât de faină este mâncarea de aici la privire, la gust și mai ales pentru sănătate. În amenajarea spațiului am investit în jur de 10.000 de euro, aceasta nu a necesitat însă reparații sau investiții majore și am făcut totul din fonduri proprii”, spune Cristina.
Produse noi și rețete îmbunătățite, la sugestiile clienților
Familiile nu au fost singurele interesate de o alimentație sănătoasă. Odată deschisă băcănia, în martie, aceasta a atras deopotrivă atât bunici, care cumpără produse pentru nepoții lor, cât și cupluri tinere sau oameni care petrec mult timp făcând sport. „Avem foarte mulți clienți bicicliști care sunt informați, avizați și pregătiți în domeniul nutriției. Învățăm foarte multe lucruri de la ei și chiar am îmbunătățit rețetele și am adus produse noi la cererea și sugestia lor. Cu ajutorul cercetărilor pe care ei le-au realiat în domeniu am aflat lucruri noi pe care le-am integrat în băcănie”, afirmă Cristina.
„Gătim corect și curat, ca acasă”
Pe lângă faptul că produsele sănătoase pot fi cumpărate, familia gătește la vedere, într-o bucătărie deschisă, folosind ingredientele din băcănie. Astfel, aici se pot găsi plăcinte, tarte, supe, cremă, salate, brioșe și biscuiți din care doritorii pot degusta înainte de a decide să cumpere. „Gătim corect și curat, ca acasă, după rețete tradiționale, așa cum gătea bunica. Aici avem tot ce se poate servi la mic dejun, dar și ingrediente cu care poți găti la prânz sau cină. Avem specialități din lapte de bivoliță, capră, vacă și oaie, mușchiuleț uscat, șunculiță, untură, pate de casă, păstrăv afumat, siropuri fără zahăr, uleiuri presate la rece, oțeturi, sosuri, paste integrale uscate lent și verdețuri și legume de sezon bio. În plus, în fiecare zi avem supă cremă făcută din ingredientele din băcănie”, spune Cristina.
În cazul în care există persoane care vor să apeleze la serviciile familiei pentru a găti în cadrul unui eveniment, aceasta este mai mult decât fericită să se implice. „Gătim și pentru mici evenimente de familie precum aniversări sau botezuri. Facem împreună meniul, tartele, salatele, pastele de pus pe pâine. Tot ce trebuie ceilalți să facă este să-și cheme invitații, iar de toată partea de mâncare ne vom ocupa noi”, susține Cristina.
Turtă dulce pentru cei care au votat
În ziua votului, pe 26 mai, „Ninna Mâncare Faină” a pregătit o surpriză pentru cei care vor merge la vot. În singura lor zi liberă, duminică, aceștia vor veni la băcănie. „Vrem să încurajăm oamenii să iasă la vot. Dacă ne vor arăta că au votat, aceștia vor primi din partea noastră o turtă dulce cu mesaj și un ceai, o limonadă sau o cafea, în funcție de preferințe. Pentru noi este mai mult decât o afacere. Vrem să creăm o comunitate, o mișcare socială în jurul efectelor unei alimentații sănătoase alături de implicare civică”, încheie Cristina.