Premierul Viorica Dăncilă a declarat că ordonanța de urgență care reglementează activitățile de tip ride sharing va fi pusă joi în transparență decizională, urmând să fie adoptată săptămâna viitoare de către Guvern.
„Un alt subiect important aflat în atenţia publică este reglementarea activităţii de ride sharing care aştepta demult o soluţie legislativă. Ministerul Transporturilor şi Ministerul Dezvoltării au avut în ultima săptămâna consultări repetate cu toţi factorii implicaţi, proces apreciat de către toate părţile. Astăzi proiectul de ordonanţă de urgenţă referitor la acest subiect va fi pus în consultare publică, urmând ca săptămâna viitoare să adoptăm soluţiile convenite”, a afirmat Viorica Dăncilă, în debutul şedinţei de Guvern, conform mediafax.ro.
Modificarea Legii taximetriei a fost cea care a creat această situatie, ea venind înainte de a fi implementate și reglementările privind ride sharing-ul așa cum anunțase Guvernul după protestele taximetriștilor. Timpii de așteptare în cazul transportului Uber, Bolt și Clever au crescut și cu 50%, tarifele mărindu-se de patri ori, la scurt timp după intrarea în vigoare a Legii taximetriei.
În contextual în care OUG a modificat legea taximetriei care a intrat joi în vigoare, anterior oficialii guvernamentali au anunțat că Guvernul lucrează la un act normativ care să reglementeze activitatea de ride sharing. Ministrul Transporturilor, Răzvan Cuc, a caracterizat drept „fake news” informațiile legate de interzicerea companiilor de ride sharing și a declarant că proiectul de act normativ va fi pus în dezbatere publică în curând.
Companiile de ride sharing au afirmat că, după întâlnirea de joi, au ajuns la un concens cu Guvernul, însă punerea în dezbatere publică a proiectului de act normativ nu schimbă în niciun fel faptul că șoferii sunt vânați pe străzi, iar pasagerii găsesc din ce în ce mai greu o mașină disponibilă.
„Am avut astăzi o nouă întâlnire la Ministerul Transporturilor cu grupul de lucru pentru reglementarea serviciilor ridesharing. Guvernul a promis că va pune în dezbatere publică astăzi un proiect de OUG în acest sens. Am ajuns la un consens privind o parte din propunerile pe care le-am făcut, dar asta nu înseamnă nimic concret. Punerea în dezbatere publică nu schimbă cu nimic faptul că şoferii sunt vânaţi pe străzi, iar pasagerii nu pot găsi o maşină.
Credem că e importantă adoptarea ordonanţei în prima şedinţă de Guvern. Numai în acest fel se poate corecta nedreptatea faţă de şoferi şi pasageri. Cele aproape 300.000 de semnături ale petiţiei #continuam, strânse în mai puţin de 72 de ore arată, dacă mai era nevoie, că aceste servicii sunt dorite de români şi fac o diferenţă în viaţa a zeci de mii de şoferi care îşi întreţin astfel familiile”, anunţă companiile.
Annual, segmental de ride sharing adduce beneficii directe și indirecte de peste 1 miliard de lei și oferă un loc de muncă celor peste 20.000 de șoferi parteneri.