Economic, Stiri Brasov

Libris.ro – de la 3 la 100 de angajați în zece ani. Retailerul de carte a livrat peste 2,3 milioane de comenzi unui număr de 1,2 milioane de oameni

În 10 ani de la înființare, librăria online Libris.ro a expediat 2,3 milioane de comenzi către 1,2 milioane de români din întreaga lume. Pentru acest an, Libris.ro își propune o creștere de 30% și depășirea pragului de 50 milioane de lei.

Libris.ro a pornit în 2009, în perioada de criză, cu o echipă de 3 oameni și expediind comenzile din stocul librăriei Șt. O. Iosif din Brașov. 10 ani și aproape 10 milioane de cărți mai târziu, Libris.ro are o echipă de 100 oameni și este cel mai mare retailer de carte din România, cu 8.000-10.000 de cărți expediate zilnic către cititori din țară și din străinătate.

În primul an, online-ul a avut o pondere de circa 10% din cifra de afaceri a Libris, pe atunci de aproape 5 milioane de lei.  După primii ani, ponderea s-a inversat, iar Libris.ro generează astăzi 95% din vânzări. Pentru acest an, divizia online a companiei estimează vânzări de peste 50 milioane de lei, după ce în 2018 a înregistrat o cifră de afaceri de 40 milioane de lei, cu o creștere de 28% față de anul anterior.

Librăria din Braşov rămâne “vatra” Libris. Noi am pornit în plină criză şi am crezut cu tărie că, în ciuda reducerii consumului de carte, vor exista în continuare oameni care citesc şi pentru care lectura este o nevoie aproape de bază, la care nu vor renunţa. Dar am intuit şi că timpul devine tot mai puţin, astfel că oamenii vor prefera să comande cărţile şi se vor muta pe online, tocmai de aceea şi pe viitor activitatea noastră se va concentra aici”, declară Laura Ţeposu, co-Fondator şi Director de Dezvoltare Libris.ro.

În cei 10 ani de funcţionare, librăria online a expediat 2.3 milioane de comenzi către 1,2 milioane de români din întreaga lume.  Cele mai multe comenzi au fost expediate către Bucureşti (peste 720.000), în top 5 urmând oraşele Braşov (180.000), Cluj Napoca (130.000), Timişoara (103.000) şi Iaşi (87.000). Libris.ro are o echipă de 100 oameni.

Cea mai mare investiţie realizată de Libris.ro este reprezentată de depozitul din Braşov, care găzduieşte 2 milioane de volume de cărţi. Valoarea totală a investiţiei s-a ridicat la 4 milioane de euro, iar noul depozit permite procesarea rapidă a unui număr triplu de comenzi faţă de cel vechi, până la 10-12.000 zilnic.

La nivel de piaţă, cred că librăriile fizice rămân pentru nostalgici, parte activă din viaţa culturală a fiecărui oraş şi în inima cititorilor. Chiar dacă citeşti 100 de cărţi comandate online, tot nu poţi rezista atracţiei de a te pierde pentru câteva minute printre rafturile unei librării. Însă achiziţia recurentă se mută online. Ceea ce este un lucru extraordinar, dacă ne gândim ca sunt mii de oraşe din ţară unde nu funcţionează nicio librărie tradiţională. Având opţiunea de a comanda online, cu livrare în 1-2 zile cum este în cazul comenzilor pe Libris.ro, oamenii care îşi doresc să citească nu au nicio barieră, dincolo de dorinţa şi de timpul propriu”.

Cei mai mulţi cumpărători pe Libris.ro (60%) au vârsta cuprinsă între 22 şi 45 de ani, ceea ce explică şi orientarea comenzilor spre dispozitivele mobile. Traficul înregistrat în 2018 pe mobile a depăşit 60% (în timp ce traficul de pe desktop a fost de 36%).

Categoriile cele mai căutate au rămas aceleaşi de-a lungul timpului, respectiv Beletristică, Dezvoltare Personală şi Cărţi pentru copii. Din 2014, Libris.ro a introdus pe site şi produse din segmentul jocurilor educative.

Esti Companie? Aplica gratuit!

Puteţi adăuga job-urile disponibile în compania dumneavostră pentru a fi vizibile pe site-ul BizBraşov, dacă solicitaţi un cont. Doar aşa veţi putea intra în contact direct cu candidaţii.

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*