Economic, Stiri Brasov

IAR primește 15 milioane de lei pentru investiții. La Ghimbav s-ar putea produce elicoptere de atac, dar și pentru misiuni speciale pe Marea Neagră

„Avem nevoie de modernizare, avem nevoie de tehnologie, astfel încât să devenim competitivi”, a precizat premierul Viorica Dăncilă, după ce a vizitat ieri IAR Ghimbav, dar și fabrica Tohan Zărnești. Astfel, premierul împreună cu oficialii ministerului Economiei, proprietarul IAR Ghimbav, au decis ca o parte din profitul societății să fie revinvestit, ținând cont că există un plan punctual de investiții conturat de către conducere.

În total, compania brașoveană ar urma să beneficieze în acest an de 15 milioane de lei pe care să le direcționeze către dezvoltare. După cum a precizat directorul IAR, Neculai Banea, cu aceste fonduri ar urma să fie modernizate și retehnologizate câteva hale, iar producția va fi corelată cu planul de apărare fiind luată în calcul posibilitatea de a se produce inclusiv elicoptere specializate în misiuni pe Marea Neagră.

Ce modele noi ar putea intra pe linia de producție

„Am discutat și despre posibilitatea de a produce elicoptere de atac sau multirol. Vom face niște analize astfel încât să rămână cât mai mult din aceste elicoptere în România, să rămână cât mai mult din valoare lor aici.  Este vorba de investiții de 15 milioane de lei. Pentru IAR Brașov, aceasta cred că este o vizită istorică și viitoarele programe au fost grăbite prin această  vizită. Avem și facilități și oameni pentru a putea produce cât mai mult”, a explicat directorul IAR. Acesta i-a oferit premierului macheta unui elicopter de cercetare salvare cu care forțele aeriene românești vor prticipa în Mali, într-o misiune ONU, model modernizat la Brașov. 

Totodată, ministrul Economiei Niculae Bădălău a precizat că la această fabrică sunt acum în derulare contracte de mentenanță pentru elicoptere Puma și Aluette, iar industria de apărare are în acest an un buget de 11 ori mai mare decât anul trecut, tocmai în vederea dezvoltării acesteia. De asemenea, ministrul Apărări, Gabriel Leș, a puncta faptul că va trebui înlocuită flota de elicoptere.

Ministrul Apărării susține că nu va cumpăra elicoptere de la străini

„Până acum, colaborarea pe care am avut-o cu IAR Ghimbav a fost una extraordinară. Deocamdată avem un program de modernizare a elicopterelor pe care le avem în dotare. Următorul program de înzestrare cu elicoptere noi îl vom face în așa fel încât să putem integra în industria noastră de apărare cât mai mulți bani din ce vom cheltui pentru noua capabilitate de elicoptere”, a explicat ministrul Apărării. Acesta a mai adăugat faptul că Armata ar urma să facă o nouă achiziție de la IAR, (deocamdată nu a fost vechiculată și o comandă fermă), iar specialiștii de la Forțele Aeriene vorbesc despre două tipuri de elicoptere, unul multirol, altul de atac, de suport.

Nu în ultimul rând, ministrul Economiei a anunțat că anul acesta ar urma să fie pornită și Fabrica de Pulberi de la Făgăraș, subliniind faptul că „industria de apărare va deveni una competitivă, europeană”.

 

 

Esti Companie? Aplica gratuit!

Puteţi adăuga job-urile disponibile în compania dumneavostră pentru a fi vizibile pe site-ul BizBraşov, dacă solicitaţi un cont. Doar aşa veţi putea intra în contact direct cu candidaţii.

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*