Imobiliare, Stiri Brasov

Certificatele energetice au început să fie eliberate la colț de stradă

Certificatele energetice, obligatorii în cazul unor tranzacții imobiliare au început să fie eliberate la colț de stradă. „Este ca pe vremuri, când la piață găseai facturi sau acțiuni”, a declarat Emilia Cerna Mladin, președinta Asociației Auditorilor Energetici pentru Clădiri din România. „S-a ajuns ca un evaluator din Constanța să elibereze astfel de certificate în Iași, de exemplu, bazate doar pe o serie de documente trimise de cel care dorește acest certificate energetic”, explică sursa citată.

Potrivit președintei AAECR, singurul certificate cu o anumită valoare este cel eliberat în urma prezenței auditorului la clădirea pentru care se realizează certificatul energetic respectiv.

Auditorii energetici își doresc ca pe viitor să existe o bază de date în care să se înregistreze aceste certificate, astfel încât datele să poată fi consultate. „Ca la Cartea Funciară, de exemplu. Dar când facem lobby pentru existența unei astfel de baze de date, ni se tot spune că nu există bani pentru așa ceva”, mai spune Cerna Mladin.

În aceste condiții, administrația contribuie, practice, la formarea unui fel de mafie a certificatelor energetice, unde concurența neloială este la ordinea zilei.

Un certificat energetic este un document care atesta performanta energetica a unei cladiri.
Practic, in functie de o multime de factori externi si interni, auditorul energetic decide care este consumul de energie pe metru patrat si incadreaza imobilul intr-una din clasele A, B, C, D, E, F sau G.
Clasa de eficienta energetica A reprezinta cladirile care au un consum mic de energie si rezultate foarte bune din punct de vedere al eficientei energetice, in timp ce clasa energetica G se refera la cladirile neperformante energetic.

Noile tehnologii cu aplicabilitate la clădirile vechi

Auditorii energetici pentru clădiri au putut afla, la întâlnirea de la Brașov, și care sunt noile tehnologii în domeniu. Astfel, s-au prezentat panourile fotovoltaice care pot fi montate pe terasele blocurilor vechi, care pot furniza energia care poate fi consumată de clădire în spațiile commune – iluminat, lift etc. De asemenea, s-au prezentat geamurile care au inserate elemente fotovoltaice și care pot produce energie.

Esti Companie? Aplica gratuit!

Puteţi adăuga job-urile disponibile în compania dumneavostră pentru a fi vizibile pe site-ul BizBraşov, dacă solicitaţi un cont. Doar aşa veţi putea intra în contact direct cu candidaţii.

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*