Economic, Stiri Brasov

Străinii dețin peste 1.300 de hectare de teren agricol în județul Brașov

Străinii au cumpărat 1.328 de hectare de teren arabil în județul Brașov. Deși nu este județul unde străinii au cele mai mare suprafețe, lider fiind Timișul, cu 2.873 de hectare cumpărate de investitori din afara României, în ceea ce privește ponderea suprafeței deținute de aceștia în total teren arabil, Brașovul este lider, cu 1,21%. Niciun alt județ nu are peste 1% din suprafața arabilă în proprietatea străinilor.

Datele de la cadastru mai arată că străinii dețin circa 21.000 de terenuri agricole, echivalentul a 0,3% din numătul total de imobile cadastrate la nivel național. Străinii dețin oficial cele mai multe terenuri în Brașov și Ilfov, adică aproximativ 1.800 de loturi, urmate de județele Timiș, cu circa 1.700, și Dâmbovița, cu 1.200, număr similar cu cel din Tulcea.
Volumul tranzacțiilor cu terenuri agricole s-a diminuat cu 28% în primele patru luni din 2019, în tendință cu evoluția generală descendentă a tranzacțiilor cu apartamente și case. În această perioadă au fost tranzacționate la nivel național circa 32.000 de loturi de teren agricol. În luna martie au fost vândute cele mai multe, respectiv 9.349 de terenuri, urmată de luna februarie, cu 8.653 de loturi, și luna aprilie, cu peste 8.600 de contracte de vânzare înregistrate la cadastru. Cele mai multe parcele au fost înstrăinate în județul Timiș, unde proprietarii de terenuri agricole au încheiat circa 2.700 de tranzacții de vânzare-cumpărare în 2018, echivalentul a 8,5% din numărul total de loturi agricole vândute în această perioadă la nivel național, potrivit datelor Agenției Naționale de Cadastru și Publicitate Imobiliară (ANCPI) analizate de Profit.ro. Luna în care bănățenii au vândut cel mai mare volum de pământ a fost tot martie, adică 936 de loturi.
Estimările jucătorilor activi în domeniul agricol indică faptul că străinii dețin circa 20-30% din suprafața totală de teren agricol a țării. Totuși, la nivel oficial, străinii dețin abia 19.000 de hectare de teren agricol intravilan și extravilan, ceea ce reprezintă un procent de doar 0,3% din suprafața de 6,3 milioane de hectare de teren agricol cadastrat, potrivit informațiilor obținute în exclusivitate de Profit.ro de la ANCPI. Spre comparație, în vara anului trecut, datele oficiale arătau că străinii controlează o suprafață de circa 17.000 de hectare, adică cu 11,7% sub situația actuală, în contextul în care suprafața totală cadastrată de la acea vreme era de 5,8 milioane de hectare. Trebuie menționat că terenul înregistrat la cadastru reprezintă circa 42% din suprafața agricolă a țării.

Esti Companie? Aplica gratuit!

Puteţi adăuga job-urile disponibile în compania dumneavostră pentru a fi vizibile pe site-ul BizBraşov, dacă solicitaţi un cont. Doar aşa veţi putea intra în contact direct cu candidaţii.

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*