Social, Stiri Brasov

Spitalul de Pediatrie Brașov impune o taxă de 80 de lei pe noapte pentru părinții care își veghează copiii bolnavi. Li se promit și trei mese pe zi în valoare totală de 7 lei…

Deputatul USR Claudiu Năsui dezvăluie că spitalul de pediatrie din Braşov impune o taxă de 80 de lei pe noapte pentru părinţii care vor să stea împreună cu copilul bolnav, la poarta spitalului fiind zeci de părinţi care nu îşi permit să plătească, iar copii chiar şi în vârstă de 4 ani se trezesc după operaţii sau probleme medicale, singuri într-un pat de spital.

„Statul impune costuri de lux pentru cei care trebuie să însoţească un copil bolnav la spital. Zilele acestea am dat peste un document care detalia cât trebuie să plătească cineva pentru a putea sta la spital alături de un copil bolnav care are peste 3 ani. Este vorba despre spitalul de pediatrie Braşov, iar suma se ridică la 80 lei/noapte”, scrie Claudiu Năsui pe pagina sa de Facebook, citat de news.ro.

El explică şi cum s-a ajuns la acest cost. „Prima componentă pare o glumă: li se promit părinţilor trei mese pentru suma de 7 lei pe zi. Ce anume se poate servi unui adult pentru 2,33 lei per masă? O simplă supă la cutie de la supermarket este în medie 2,34 lei. Evident că se mizează pe faptul că oamenii vor cumpăra altceva, cel mai probabil tot din incinta spitalului, că doar nu o să îşi lase copilul bolnav singur, doar pentru a merge să mănânce. Apoi, avem secţiunea de utilităţi. Dacă mesele sunt puternic sub-evaluate, aici, deodată, avem o sumă de 35 de lei, pentru o persoană care stă în acelaşi salon cu pacientul pe care îl însoţeşte. Dacă e să ne uităm la consumul pe lună de energie al unei gospodării în România, vedem că 35 de lei este suma lunară plătită de o persoană (conform estimărilor World Energetic Council). Cu toate acestea, spitalul judeţean Braşov apreciază că această sumă este una corectă pe zi pentru un părinte care vrea să fie alături de copilul său bolnav. Următorii 30 de lei pe zi bugetaţi sunt pentru dezinfectanţi, în contextul în care o sticlă de dezinfectant concentrat pentru spital din care se fac 200 de litri de soluţie de curăţat se poate achiziţiona pe piaţă cu 50 de lei. Nu mai vorbim aici despre toate scandalurile din jurul subiectului sau despre faptul că România este campioană la infecţiile nosocomiale. Acum, însoţitorii mai trebuie şi să plătească pentru ele. Ultima cheltuială de pe listă este cea pentru spălătorie, mai exact 8 lei pe zi. Preţul pentru curăţatul, spălatul şi călcatul unui cearceaf la o curăţătorie profesionistă în Bucureşti este, în medie, de 7,9 lei. Să fie serviciile acestea mai de calitate la spitalul pediatric din Braşov?”, explică deputatul.

Deputatul USR precizează că astfel se ajunge la suma de 80 lei pe noapte pentru a sta la spital cu un copil bolnav care are peste 3 ani.

„Noua alocaţie mărită nu ar putea acoperi nici măcar două nopţi de cazare. La alte spitale din ţară, această taxă este între 7 şi 20 de lei pe noapte. Şi aşa mi se pare mult să taxezi un părinte care nu vrea decât să fie lângă copilul său. Mai ales în contextul în care, dacă e asigurat, plăteşte deja o groază de bani pentru sănătate”, continuă el.

„Această situaţie este cu atât mai sensibilă cu cât în faţa porţilor spitalului sunt zeci de părinţi care sunt la telefon şi spun cum nu vor rămâne alături de copii pentru că nu îşi permit. Astfel, copii chiar şi în vârstă de 4 ani se trezesc după operaţii sau probleme medicale, singuri într-un pat de spital. Ce este în inima lor? Ce este în inima părinţilor care sunt nevoiţi să-i lase? Cum arată asta pentru personalul medical? Aşa consideră statul să facă: împiedică sau descurajează concurenţa, ne taxează 10% orice venit prin CASS pentru sănătate, iar când ne prinde la ananghie, ne mai taxează o dată. Însă, de această dată, vorbim despre drama unor copii vulnerabili cărora statul le interzice dreptul de a avea pe cineva drag aproape. Aici vedem cât ne costă cu adevărat sănătatea de stat”, încheie Claudiu Năsui.

Esti Companie? Aplica gratuit!

Puteţi adăuga job-urile disponibile în compania dumneavostră pentru a fi vizibile pe site-ul BizBraşov, dacă solicitaţi un cont. Doar aşa veţi putea intra în contact direct cu candidaţii.

12 Comentarii

 1. Cei care au hotărât ca un părinte sa plătească aceasta sumă, sigur nu au copii. Pentru ca numai niște frustrati și impotenti pot gandi asa ceva. Știe vreunul dintre impotentii ăștia, cum e când un copil este adus din sala de operație la terapie intensivă sau în salon? Știe vreun impotent din acesta cum se poartă personalul medical cu acești copii? Nu, nu știe nici unul ca nici unul nu a trecut prin asa ceva ca sămânţa lor nu rodește .

 2. Bataie de joc😤😤 Ce suflet poti avea ca sa lasi un copil bolnav singur😒Jigodii de oamneii stiu sa puna taxa pe orice,sa le dea Dumnezeu inzecit chinurile prin care trece un copil singur in spital😤😤

 3. Voicu Veronica

  Pentru situatii exceptionale cand copilul este grav bolnav, mama copilului se interneaza fara sa plateasca nimic.

 4. Sa le fie rușine de ceea ce au ajuns. Toți, cei care au contribuit în luarea acestei decizii. Voi aveți și nu va pasa.. Sunt atâtea boli ce duc la sfârșitul vieții atâtor copii, iar voi?!? Voi ce faceți pentru ei… I îndepărtați sprijinul părintesc în cele mai grele momente.. Gripe si multe alte boli… Pot avea si copii dvs domnilor .. Va așteptăm la urgente la spitalul de copii să stati si dvs 4-5 ore.. Sa vedeți cum va suferă copilul în brațe până îl băgă cineva în seamă… Sa va vad eu când va spune nu puteți rămâne cu copilul daca spuneți că nu aveți posibilitatea de a plătii … Atunci o să vedeți ce înseamnă o mizerabilă alocație de 150 lei si cat poate însemna pentru cineva 80 lei dați pentru … Nimic.. Ca doar mai plătim si CAS..rușine să vă fie tuturor!!

 5. Numai niste incompetenti ar putea sa faca asa ceva nu cred ca un copil de 3 ani este in stare sa aibe grija de el singur sa nu mai zicem ca sunt copii care nu dorm fara parinti lor la varsta asta si nu suntem nici in tara unde au foarte mare grija asistentele de copii ca sa ai incredere sai lasi singuri …….rusine sa le fie…..vor numa bani bani

 6. De platit din pacate s-a platit mereu o data ce copilul a facut 3 anisori. Era 50 de lei pe zi in 2010 ca tu ca si parinte sa stai sa ai grija de copilul tau. Este caz concret unde eu eram cu aparatul meu de aerosol de acasa. In afara de antibioticul pe branula asistentele nu faceau nimic altceva. Eu ma ocupam sa ii administrez celelalte tratament. Inclisiv aerosolul din 4 in 4 ore.

 7. Sebi Ana Maria

  Rușine statului român pentru astfel de decizi

 8. E moda generala peste tot. Ciudat e ca desi se știe de existenta acestor taxe, legiuitorul permite aplicarea lor.
  Ei de ce sunt in functie?
  Ce fac ei pentru muritorii de rand?
  Ca părinte scoti tot ce ai si ce poti sa sti ca e copilul bine, atat cat se poate daca e la spital, dar te înfuria faptul că poți veni acasa mai bolnav decât te-ai dus si pentru asta ai si plătit cu buna stiinta.
  🙁

 9. Nici o problema. Pot merge in vest daca nu le convine. Acolo mai pun un zero, iar moneda e euru, nu leul.

 10. Am stat in spital cu cel mic si am platit aceasta suma. Lenjeria nu a fost schimbata nici o data cat am stat in spital in cele 4 zile, mancarea daca i se poate zice asa.. este groaznica. Nu am ce obiecta in privinta asistentelor si al medicilor.Daca inainte trebuia sa impingi un plic pt o adecvata ingrijire, acum nu am simtit acea presiune de loc. Sper sa inanitam in aceasta directie si sa dispara traditia comunista a plicurilo, sa inbunatateasca si alte aspecte ce lasa de dorit in prezent.

 11. Întrebarea este “se poate descurca singur un copil de la 3 ani pana la cel mult 10 sa stea singur?”,în condițiile în care asistentele și infirmierele nu se poarta tocmai frumos .Oricum dacă nu sunt paturi , tu stai cu copilul bolnav în pat și mancarea lasă de dorit și condițiile în care se sta. Și după ce stai și mai și plătești dacă nu bagi ceva în buzunarul cui trebuie nu se uita la copil.

 12. Niste nesimtiti, pentru ce platim sanatatea din salariu? , cu bani grei!!!

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*