Economic, Stiri Brasov

Salariul mediu la nivel național a sărit de 3.000 de lei în urma majorărilor artificiale impuse de Guvern

Salariul mediu la nivel naţional a ajuns la valoarea de 3.075 de lei net în luna martie 2019, în creştere cu 14% faţă de perioada similară din 2018, arată datele publicate ieri de Institutul Naţional de Statistică.

„Salariile angajaţilor români cresc în continuare, ceea ce este foarte bine pentru România. Pe de altă parte, este mai puţin bine că multe dintre companiile care au venit în România la un moment dat şi care şi-au făcut planuri de dezvoltare nu îşi mai pot urmări planurile din cauza acestui deficit de candidaţi. Iar situaţia din România se înscrie în situaţia generală de pe piaţa muncii din Europa de Est“, a explicat Florin Godean, country manager al Adecco România şi Ungaria, liderul pieţei locale de recrutare şi închiriere de forţă de muncă în regim temporar. Angajaţii din sectorul serviciilor informatice sunt cel mai bine plătiţi angajaţi din România: cu un salariu mediu de aproape 7.500 de lei net în luna martie, aceştia câştigă, în medie, cu 12% mai mult faţă de perioada similară din 2018. În topul sectoarelor cu cele mai mari salarii medii se mai află industria tutunului (peste 7.300 de lei net, +16% faţă de martie 2018), asigurări şi pensii private (circa 6.000 de lei net, -1% faţă de martie 2018), fabricarea produselor de cocserie şi a celor obţinute din prelucrarea ţiţeiului (circa 5.700 de lei net, +6%), extracţia petrolului brut şi a gazelor naturale (5.500 de lei net, +9%), sectorul bancar (5.300 de lei net, + 9%), transporturi aeriene (5.100 de lei net, +1%), activităţi de editare (5.100 de lei net, -1%), servicii anexe extracţiei (5.000 de lei net, +20%) şi administraţie publică şi apărare (aprox. 4.700 de lei net, + 12%). De altfel, topul celor 10 sectoare cu cele mai mari salarii medii din economie sunt şi sectoarele în care salariul mediu al angajaţilor depăşeşte valoarea echivalentă a 1.000 de euro net pe lună.

„Creşterile salariale din ultimii ani au dat peste cap calculele de profitabilitate ale companiilor făcute în urmă cu trei ani, care nu mai au deloc corespondent în realitate şi, de aceea companiile au decis să reducă numărul de noi angajări. Angajatorii care obişnuiau să facă angajări masive sunt mai precauţi şi se orientează spre găsirea de soluţii prin care să crească performanţa angajaţilor“, a mai spus Florin Godean.

El a adăugat că majorările salariale din sectorul bugetar, dar şi majorările salariale efectuate de firmele private ca urmare a competiţiei pentru candidaţi au fost factorii care au condus la această majorare a salariilor angajaţilor.

„Până acum, situaţia nu a fost prea fericită pentru salariaţii români deoarece salariile care erau oferite de angajatori nu erau corelate cu costul vieţii“, a spus şeful Adecco.

Numărul de salariaţi din economie se apropie de valoarea de 5 milioane de persoane şi este la nivelul maxim al ultimilor 20 de ani, salariile cresc cu un ritm accelerat, iar şomajul este la minime istorice.

Potrivit datelor Agenţiei Naţionale pentru Ocuparea Forţei de Muncă, rata şomajului a ajuns la 3,19% în luna martie 2019, în scădere cu 0,63 puncte procentuale faţă de perioada similară din 2018. Prin urmare numărul de şomeri a scăzut sub 280.000 de persoane, ceea ce înseamnă că firmele au un bazin de candidaţi din ce în ce mai redus ca urmare a presiunii de pe piaţa muncii.

Esti Companie? Aplica gratuit!

Puteţi adăuga job-urile disponibile în compania dumneavostră pentru a fi vizibile pe site-ul BizBraşov, dacă solicitaţi un cont. Doar aşa veţi putea intra în contact direct cu candidaţii.

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*