Social, Stiri Brasov

Busturile regelui Ferdinand şi reginei Maria, dezvelite la Spitalul Militar de Urgență Braşov, la 100 de ani de la preluarea unităţii de către administraţia românească

Spitalul Militar de Urgenţă (SMU) “Regina Maria” din Braşov organizează miercuri şi joi, cu prilejul aniversării a 100 de ani de la preluarea lui de către administraţia românească, o serie de evenimente care vor include sfinţirea bisericii cu hramul Maicii Domnului din curtea instituţiei şi dezvelirea busturilor regilor Ferdinand şi Maria şi la care sunt aşteptaţi reprezentanţi ai Casei Regale şi din conducerea Ministerului Apărării Naţionale, potrivit agerpres.ro.

“Este un eveniment de suflet pentru că, întorcându-ne în istorie, suntem cel mai vechi spital existent pe aceste meleaguri, atestat la 1791. (…) Spitalul sărbătoreşte, în continuarea Centenarului Marii Uniri, 100 de ani de luptă sub tricolorul românesc – la 1 februarie 1919 a fost preluat de către administraţia armatei Române (…) şi 97 de ani de când purtăm cu cinste numele ilustrei regine”, a declarat marţi, într-o conferinţă de presă, comandantul SMU Braşov, Alexandru Keresztes.

Manifestările au loc în aceste zile deoarece, în urmă cu 15 ani, a fost identificat în arhivele Braşovului un document prin care, în data de 15 mai 1922 a fost organizată o sărbătoare în curtea spitalului, de către primul comandant român, în cadrul căreia s-a dat citire decretului regal prin care s-a conferit titlul “Regina Maria” unităţii spitaliceşti, a explicat comandantul SMU Braşov.

Activităţile se vor derula în curtea spitalului şi la Casa Armatei din Braşov.

Acestea vor debuta pe 15 mai, miercuri, la ora 8,00, în prezenţa episcopului Harghitei şi Covasnei, PS Andrei, când va fi sfinţită Biserica cu hramul Maicii Domnului şi a picturii interioare, realizată prin grija părintelui pr. militar Ilie Munteanu. Începând cu ora 17,00, la Casa Armatei din Braşov va avea loc un spectacol aniversar, la care intrarea este liberă şi în care vor evolua Ansamblul “Doina” al Armatei, Şcoala de Modeling Cleopatra Popescu – care va fi prezentă cu un grup de copii, Corul de Fete al Colegiului Naţional “Andrei Şaguna” din Braşov şi grupul Anatoly.

Joi, 16 mai, va avea loc un ceremonial militar şi religios, în prezenţa reprezentanţilor din conducerea MApN, generali din staff-ul Armatei, invitaţi de la Casa Regală şi de la mitropolia Ardealului, precum şi invitaţi de la alte instituţii din sistemul naţional de apărare şi autorităţi locale, “prieteni, sponsori şi toţi cei care au sprijinit organizarea acestui eveniment”, printre care şi Colegiul de onoare al Braşovului. Evenimentul va culmina cu dezvelirea busturilor Reginei Maria şi a Regelui Ferdinand.

 

SMU “Regina Maria” este cel mai vechi spital din Braşov, cu 175 de paturi, are în zona de responsabilitate unităţi militare din patru judeţe (Braşov, Covasna, Harghita şi Mureş) şi asigură asistenţa medicală atât pe timp de pace, cât şi de război, precum şi în situaţiile de cataclisme şi dezastre naturale. De asemenea, asigură misiuni pentru exerciţiile militare multinaţionale care se desfăşoară pe teritoriul României.

Servicii medicale sunt destinate atât cadrelor militare în activitate, rezervă şi retragere şi familiilor acestora, precum şi tuturor cadrelor militare din sistemul naţional de apărare, dar este deschis întregii populaţii. În 2018, cei 10.000 de pacienţi externaţi proveneau din 38 de judeţe ale ţării, iar dintre aceştia, 19% au fost din sistemul naţional de apărare şi de securitate naţională, a menţionat comandantul SMU Braşov.

Este un spital militar considerat de Rol 3 fix, care asigură o paletă largă de specialităţi chirurgicale – chirurgie generală, ortopedie traumatologie, neurochirurgie, chirurgie toracică, vasculară, urologie, chirurgie ORL şi buco-facială. Anul trecut s-au efectuat lucrări de reparaţii capitale la secţiile de chirurgie şi ATI.

 

În ceea ce priveşte personalul, comandantul SMU Braşov a precizat că vârsta medie a acestuia este în scădere, cuprinzând atât tineri foarte bine pregătiţi, cât şi veterani din teatrele de operaţii din afara ţării unde România a participat cu forţe militare.

“Ne confruntăm cu o lipsă de personal, tocmai în acest sens am reuşit să implementez o nouă organigramă la 1 martie 2019, care să permită aducerea la o stare de normalitate vizavi de normativele Ministerului Sănătăţii. Există deficit de medici pe numărul de paturi, pe asistenţi, lucru care este în continuare prezent şi sperăm ca, anul acesta, să putem organiza concursuri pentru ocuparea posturilor deficitare”, a subliniat comandantul SMU Braşov, precizând că numărul noilor colegi depinde de valoarea contractului care va fi încheiat cu Casa OPSNAJ.

Esti Companie? Aplica gratuit!

Puteţi adăuga job-urile disponibile în compania dumneavostră pentru a fi vizibile pe site-ul BizBraşov, dacă solicitaţi un cont. Doar aşa veţi putea intra în contact direct cu candidaţii.

Un comentariu

  1. Nu ma incanta statuile acestor indivizi la Brasov, niciunul nu era roman. Ferdinand Viktor Albert Meinrad von Hohenzollern, nascut in Sigmaringen a fost adoptat de Carol I (Karl Eitel Friedrich Zephyrinus Ludwig von Hohenzollern). Regina Maria pe numele ei real Princess Marie of Edinburgh este nascuta in Anglia.

    Administratia romaneasca n-a preluat nimic, au preluat doar prin forta armata, intorcand armele impotriva aliatilor de doua ori . Romanii au luat Ardealul ajutati de rusi si puterile antante. Hotul tot hot va ramane si dupa 200 de ani.

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*