Stiri Brasov, Timp liber

Produsele „made in CZ”, cumpărate în vremea comunismului de români, expuse pentru nostalgici. Lanterna MY DAY, una dintre vedete

Foto: Agentiadecarte.ro

Ca urmare a succesului avut în București, expoziția Made in CZ / Found in RO va fi deschisă și la Brașov, pe data de 17 mai, la Muzeul Județean de Istorie. În cadrul acesteia vor fi prezentate diverse obiecte de design cehoslovac şi uz casnic produse în ultimii 100 de ani și găsite în gospodăriile românilor,care ilustrează relațiile comerciale dintre cele două țări.

În cadrul vernisajului va avea loc și lansarea catalogului Czechoslovak Home, unde sunt detaliate elementele de design ale obiectelor, dar și narațiunile personale care le însoțesc. Principalul organizator al expoziției este Centrul Ceh, care a adunat 92 de obiecte produse în Cehoslovacia pentru a crea o colecție originală și variată, atât din punct de vedere al utilizării lor, cât și din perspectiva designului de produs. Prezența acestor obiecte în gospodăriile românilor demonstrează apropierea relațiilor diplomatice și economice dintre Cehoslovacia si România după Primul Război Mondial și în perioada socialistă.
Ce obiecte vor fi expuse
Reformele economice din anii 1960, împreună cu progresul tehnic al industriilor de producție cehoslovace și apropierea culturală dintre cele două țări, au înlesnit exportul unor categorii de obiecte sau chiar achiziționarea lor de către români în călătoriile personale. Privind locuința însăși ca un spațiu de prezentare pentru toate obiectele ce se găsesc înăuntru, expoziția conţine obiecte ce pot fi împărțite în 5 secțiuni principale (aşa cum apar şi în catalog), ce reamintesc fiecare de câte o cameră sau un mijloc de întrebuințare. Acestea sunt: baie, bucătărie, atelier, sufragerie, birou și timp liber. În fiecare categorie sunt incluse obiecte specifice spațiului respectiv, de la electrocasnice și mobilier, la unelte de lucru, produse chimice și obiecte decorative, dar și anumite elemente mai cunoscute, precum cântarul Tonava, maşina de cusut Lada, sau butoiul de bere Pilsner. De exemplu Un alt produs foarte familiar, pe care unii dintre români încă îl pmai păstrează, este lanterna electrică manuală MY DAY. 
Fiecare obiect, cu povestea proprietarului

Nu în ultimul rând, o parte dintre obiecte vin însoțite de încă o poveste, și anume cea a deținătorilor originali, oferind astfel și o perspectivă asupra narațiunilor private ale epocii. Așadar, Centrul Ceh, alături de Ambasada Republicii Cehe şi Muzeul Judeţean de Istorie Brașov vă așteaptă la deschiderea expoziției Made in CZ / Found in RO, unde vă veți putea reîntâlni sau observa pentru prima dată o serie de obiecte cehe marcante pentru vremurile lor. Totodată, aceasta are scopul de a evidenția evoluția designului de produs și modurile în care aplicațiile acesteia creează obiecte de o valoare sentimentală unică pentru posesorii lor. Vernisajul expoziţiei va avea loc la Muzeul Județean de Istorie din Brașov, pe data de 17 mai 2019, de la ora 18:00, iar expoziţia va rămâne deschisă publicului până pe data de 30 septembrie 2019. Evenimentul este organizat de Centrul Ceh, Ambasada Republicii Cehe şi Muzeul Judeţean de Istorie Brașov.

Esti Companie? Aplica gratuit!

Puteţi adăuga job-urile disponibile în compania dumneavostră pentru a fi vizibile pe site-ul BizBraşov, dacă solicitaţi un cont. Doar aşa veţi putea intra în contact direct cu candidaţii.

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*