Stiri Brasov, Turism

Ministerul Pădurilor nu prea agreează proiectul Yellowstone-ului de România, din Munții Făgăraș: „Nu putem lua terenurile proprietarilor, să le dăm unui ONG”

Subiectul înfiinţării Parcului Naţional Făgăraş a fost discutat ieri în cadrul întâlnirii pe care ministrul Apelor şi Pădurilor, Ioan Deneş, a avut-o cu reprezentanţi ai autorităţilor locale şi ai ocoalelor silvice din zona Ţării Făgăraşului.

„Conform Constituţiei, dreptul de proprietate este unul care nu se negociază – este sfânt şi respectat de legile din România. În acele zone în care acel ONG doreşte să facă acel Yellowstone de România, practic, avem aşezări umane, activitate umană, avem proprietari deţinători de suprafeţe de fond forestier – persoane fizice şi persoane juridice. Nimeni în România nu îşi va permite să facă renaţionalizarea vreunui teren, fie el teren forestier, pentru că proprietatea este sfântă în România. Respectăm acele întâlniri, discuţii, pe care acel ONG le face, dar nici într-un caz nu se va putea lua pădurea fond forestier de la un proprietar să revină în administrarea acelui ONG fără ca acel proprietar să fie de acord, să-şi dorească acest lucru. Noi (Ministerul Apelor şi Pădurilor, Romsilva – n.red.) în nici un caz nu vom face aceste demersuri. Suntem datori să respectăm legea în România”, a declarat Deneş Acesta a subliniat, făcând referire la memorandum-ul semnat în 2016 de fostul ministru al Mediului, Cristina Paşca-Palmer, că nicio autoritate publică, nici Ministerul Pădurilor nu poate să intervină „să spună acelor proprietari că, de mâine, suprafaţa dvs. de pădure trebuie să fie în parcul naţional”.

Un studiu „imaginar” despre pădurile virgine din România

În context, Ioan Deneş a subliniat că „este important să avem şi să păstrăm acele păduri care intră în categoria pădurilor virgine şi cvasivirgine” şi a vorbit despre studiul PINMATRA, realizat de Societatea Regală Olandeză, care ar fi susţinut că România are 230.000 de hectare de păduri virgine. „Am solicitat, ca un ardelean aşezat, studiul, pentru că trebuia să-l semnez, să mi-l asum. Am solicitat în primul rând, direcţiei de specialitate a ministerului, am primit răspunsul că nu deţinem un astfel de studiu, am întrebat cine ar putea să-l deţină şi mi s-a transmis că există probabilitatea ca Ministerul Mediului, Comisia de Analiză Tehnică, Romsilva – şi am primit răspuns de la toate cele trei instituţii că nu există un astfel de studiu care – m-am interesat şi m-am documentat – a costat 7 milioane de euro. Cu alte cuvinte, acel studiu PINMATRA nu-l deţine nicio instituţie din România. Drept urmare, am dispus ca niciun document emis de MAP să nu mai facă referire la acest studiu”, a menţionat Deneş.

Proprietarii de terenuri din Făgăraș nu vor Yellowstone-ul

Conform acestuia, toamna trecută a fost realizat un parteneriat cu WWF, care, împreună cu gărzile forestiere, identifică acele suprafeţe de păduri din România din această categorie. „Până acum, avem un catalog al acestora – avem în jur de 23.000 de hectare de păduri virgine şi cvasivirgine şi urmează, în continuare să completăm, să adaugăm următoarele suprafeţe astfel încât lucrurile să le clarificăm şi din acest punct de vedere. Aşa trebuie făcută o analiză aşezată, temeinică, ştiinţifică, nu că cineva doreşte să spună că, în România, avem mai multă sau mai puţină suprafaţă de păduri care intră în această categorie şi se mai şi încasează nişte sume pe aceste studii”, a afirmat ministrul Apelor şi Pădurilor. Fundaţia Conservation Carpathia a organizat miercuri, la Braşov, o întâlnire cu proprietarii de terenuri şi primarii comunelor din zona braşoveană a Masivului Făgăraş, pentru a prezenta proiectul înfiinţării Parcului Naţional Făgăraş, care, potrivit reprezentanţilor ONG-ului, ar avea ca scop protejarea şi conservarea pădurilor din acest areal. Proprietarii de terenuri şi reprezentanţii administraţiei locale din zonă le-au spus însă Barbarei Promberger, director executiv al Conservation Carpathia, şi colaboratorilor acesteia, că nu sunt de acord cu acest proiect, reproşându-le că nu au fost consultaţi anterior.

Fundația a cumpărat deja o parte din pădure

În ultimii ani, Fundația Conservation Carpathia Brașov a cumpărat 17.000 ha păduri și pășuni alpine în vederea conservării, a refăcut 15 km de șanțuri de eroziune și a plantat sute de mii de puieți pe terenuri care au fost exploatat ilegal în ultimii 10 ani și pădurile tăiate în întregime. Fundația a investit în total 2 milioane de euro în refacerea ecosistemelor, conform datelor prezentate odată cu lansarea proiectului. „Munții Făgăraș, în vastitatea, sălbăticia și frumusețea lor, ar putea deveni o zonă de vizitare unică în Europa. Ar putea fi Yellowstone-ul Europei, pentru că nicio altă locație de pe continentul nostru nu se compară cu biodiversitatea Munților Făgăraș.”, a precizat Christoph Promberger, Director Executiv FCC, la lansarea proiectului.

Munții Făgăraș pot fi salvați de la distrugere și deveni Yellowstone-ul Europei doar prin implementarea unor afaceri verzi

 

 

Esti Companie? Aplica gratuit!

Puteţi adăuga job-urile disponibile în compania dumneavostră pentru a fi vizibile pe site-ul BizBraşov, dacă solicitaţi un cont. Doar aşa veţi putea intra în contact direct cu candidaţii.

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*