Economic, Stiri Brasov

Afacerile constructorilor de lifturi de la Elmas au sărit de 31 de milioane de euro în 2018. 15% din vânzări sunt realizate în afara țării

Elmas, producător de echipamente de ridicat din Braşov, a terminat anul 2018 cu o cifră de afaceri de 145,7 milioane de lei (peste 31 milioane de euro), în creştere cu aproape 20% faţă de 2017, arată datele de la Ministerul de Finanţe. „Creşterea a fost determinată de investiţiile făcute în ultima perioadă în mijloace de producţie. Am mărit astfel capacitatea de producţie, ceea ce a determinat şi creşterea exporturilor. Avem doar rezultate pozitive. La export realizăm în jur de 15% din vânzări, conform ultimelor date pe care le am, şi creştem în continuare“, a spus Marton Geza, directorul general al companiei cu circa 420 de angajaţi.

Compania exportă în ţări din jur precum Ungaria sau Republica Moldova, dar şi în ţări din nordul Africii.

În ianuarie 1991, compania şi-a început activitatea prin asigurarea service-ului primelor patru ascensoare de la blocurile de locuinţe din Braşov. După cum povestea directorul general al companiei, trecerea de la angajat într-o întreprindere de stat la asociat într-o companie privată a însemnat pentru cei 12 şi disponibilitatea lor de a trece de la un program de 8 ore pe zi la unul de 24 din 24.

Printre produsele realizate de companie în fabrica din Braşov se numără ascensoare electrice şi hidraulice, poduri rulante, platforme de materiale, dispozitive de manipulat, dar şi alte produse din domeniul instalaţiilor de ridicat.

În prezent, compania are nouă puncte de lucru în ţară, dar şi două pe plan extern, în Ungaria şi Bulgaria. În Ungaria, Elmas s-a aşezat aproape de Mercedes şi alţi clienţi mari. De altfel, compania are clienţi din toate domeniile, inclusiv din domeniul hotelier şi medical. Practic, toate produsele făcute de Elmas la Braşov ajung în aceste puncte de lucru şi de aici se face distribuţia, se asigură montajul şi service-ul.

„Producem o gamă foarte variată de echipamente. Producem ascensoare speciale, pentru că în cazul celor normale 90% din produse se importă din China. Noi, cu banii cu care aceste produse din China se vând în România, nu putem cumpăra nici măcar materia primă. Aşa că ne-am axat pe ascensoare speciale“, a precizat executivul, care conduce o companie cu 420 de angajaţi. El mai spune că Elmas este în continuare în căutare de salariaţi. În ceea ce priveşte profitul net, compania a raportat anul trecut un profit net de 5,9 milioane de lei, faţă de 3,2 milioane de lei în 2017. Practic, marja netă de profit a companiei s-a situat la circa 5%.

„Reinvestim continuu profiturile (…) Nu reuşim să avem o marjă de profit de 5% pentru că avem produse premium şi nu putem să punem adaos foarte mare pentru că nu ar mai cumpăra nimeni nimic. Dar pentru că avem calitate, se întorc clienţii la noi.“

Esti Companie? Aplica gratuit!

Puteţi adăuga job-urile disponibile în compania dumneavostră pentru a fi vizibile pe site-ul BizBraşov, dacă solicitaţi un cont. Doar aşa veţi putea intra în contact direct cu candidaţii.

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*