Economic, Stiri Brasov

Impactul IIRC asupra ratelor bancare, insignifiant. Băncile au început să majoreze marjele, motiv pentru care ratele nu pot scădea semnificativ față de actualul mod de calcul

Cele cinci bănci mari care au publicat noile oferte de creditare pentru persoane fizice pe baza noului indice de referință pentru creditele în lei (IRCC), care înlocuiește ROBOR în contractele nou încheiate, au redus și dobânzile totale ale împrumuturilor ipotecare cu până la un punct procentual. Unele au ajustat marja ușor în sus pentru a compensa valoarea mai mică a IRCC în comparație cu ROBOR, scrie profit.ro.
Cele mai mari reduceri sunt aplicate de CEC Bank, ING Bank și Raiffeisen Bank – cele trei bănci au păstrat nemodificate marjele creditelor și au înlocuit ROBOR cu IRCC. Banca Națională a României a calculat o valoare de 2,36% pentru IRCC pe baza mediei dobânzilor la tranzacțiile interbancare din trimestrul 4 din 2018. În comparație, media ROBOR la 3 luni, cea mai utilizată referință pentru creditele ipotecare în lei, a fost de 3,17% în același trimestru.

Băncile folosesc, însă, diferite modalități de a calcula ROBOR, fie pe baza unei medii lunare, fie culegând o valoare aferentă uneia din ultimele zile lucrătoare ale perioadei de referință. Spre exemplu, ultima referință pentru ROBOR 3M luată în calcul de CEC Bank a fost cea de 3,23% de la 1 aprilie. BCR a redus dobânda fixă pe care o oferă pe o perioadă de 5 ani (care poate fi extinsă până la 10 ani) pentru creditele noi în lei, însă a majorat marja cu 0,3 pp pentru perioada în care dobânda va deveni variabilă. Chiar și în această situație, dobânda împrumuturilor noi este mai mică. Banca Transilvania a crescut cu 0,25 pp marja fixă pentru a compensa parțial scăderea valorii dobânzii de referință.

La un credit de 285.000 de lei (circa 60.000 de euro) pe 30 de ani, rata scade cu aproape 10% în cazul băncilor care au păstrat nemodificate marjele. Ratele au fost calculate de Profit.ro utilizând ratele de dobândă din tabelul anterior și comisioanele din oferta băncilor. Nu a fost luat în calcul costul asigurărilor. Împrumuturile ipotecare sunt în proporție de circa 90% cu dobândă variabilă, în timp ce creditele de consum au în proporție de circa 90% dobânzi fixe.

Esti Companie? Aplica gratuit!

Puteţi adăuga job-urile disponibile în compania dumneavostră pentru a fi vizibile pe site-ul BizBraşov, dacă solicitaţi un cont. Doar aşa veţi putea intra în contact direct cu candidaţii.

Un comentariu

  1. Pingback: Schimbare la „Prima Casă”: Iese ROBOR și IRCC. ratele nu scad semnificativ - Biz Brasov

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*